Met man en macht

Het Dendermondse sociaal restaurant Tvork ging vlak voor de kerstdagen in December dicht en wil nu liefst zo snel mogelijk heropenen in de nieuwe lokalen aan de Vijfde Januaristraat in deelgemeente Sint-Gillis. Was er eerst de hoop dit midden januari te realiseren dan schuift dat nu steeds meer op.  Ook 20 februari lijkt nu niet meer haalbaar zodat het vermoedelijk 26 februari wordt.

Afwerking

Het is er op dit ogenblik een drukte van jewelste met schrijnwerkers, vloerders en schilders die samen met de vaste personeelsleden van het restaurant elkaar letterlijk bijna voor de voeten lopen. Men legt dan ook de laatste hand aan het gebouw. Maar de plinten dienen nog geplaatst, de verf moet nog drogen, de glazen muur gezet en de keukentoestellen geplaatst.

En dan zijn er natuurlijk de klassieke problemen zoals fout bevestigde plinten, een bedrijf die niet tijdig kan leveren en een andere firma die elders bezig is en het er nu niet kan afwerken. Maar stilaan en met man en macht raken al die problemen mits de nodige kopzorgen opgelost.

Het resultaat was al deels eerder te zien bij de vooropening op 21 december, en het mag er wezen. Men koos bewust voor een doorzichtige heldere inrichting met glas, witte muren en veel licht. “Geen donkere hoeken”, zegt Marianne Broothaerts.

Tvork, sociaaal restaurant OCMW Dendermonde

Het is de laatste dagen voor de opening nog erg druk in het sociaal restaurant met allerlei klusjesmensen die er de laatste hand aan leggen.

Wel is er her en der wat gemor te horen dat het restaurant intussen al twee maanden en meer dicht zal zijn. En het geeft de armen in de stad in normale tijden een betaalbare en ook een degelijke gezonde maaltijd. En dat ontbreekt nu.

Fabeltjesland

Voor Tvork is het al de derde verhuis in zeven jaar. Eerst was er de verhuis wegens brand naar de toenmalige eerder bouwvallige Sint-Mariakring. In 2009 kwam er dan die naar de annex van de nieuwe bibliotheek. Wat door problemen met de binneninrichting ook flinke vertraging opliep. En nu is er dan de nieuwe stek in Sint-Gillis.

En voor deze verhuis zijn er twee reden. Vooreerst bleek het vernieuwde restaurant aan de bib wegens de grote belangstelling wat te klein. Tweedes was er de kwestie van de kindercampus in Sint-Gillis met de moordende raid van Kim De Gelder op 13 januari 2009. De zaak komt deze maand voor het Gentse hof van assisen.

Dit gebouw betaalt het O.C.M.W. nog zwaar af en laten leegstaan was geen optie. Het lokte trouwens vandalisme en dat dreigde het amper tien jaar oude gebouw op termijn tot een ruïne te maken. Verder mislukten pogingen om het aan derden te verkopen.

Tvork, sociaaal restaurant OCMW Dendermonde

Ook de spelotheek wordt klaar gemaakt voor de echte opening vermoedelijk eind deze maand

Er zat voor het OCMW dan ook niets anders op dan te zoeken naar een eigen nieuwe invulling. En zo kregen het strijk- en naaiatelier van het OCMW er hun mooie vaste stek in wat voorheen de naschoolse kinderopvang De Rakkertjes was.

Jeugddienst

Deze ateliers zaten voorheen tijdelijk in de vroegere Garage Van Malderen aan de Gentsesteenweg. Maar daar bouwt de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswelzijn nu een serie sociale appartementen. Een project dat met rassenschreden vooruitgaat.

En waar vroeger de waag van Kind & Gezin was en de crèche Fabeltjesland zat komt dus nu het nog maar eens vernieuwde sociaal restaurant ‘t Vork. In het vroegere restaurant komt dan de stedelijke Jeugddienst. Die zit nu nog in het historische stadhuis maar moet er dra weg.

Freddy Schuddinck

Kok Freddy Schuddinck mag zich voorlopig bezig houden met andere taken dan het prepareren van de maaltijden.

Het stadsbestuur gaat die linkervleugel van het stadhuis tegen komend jaar inrichten tot een ontvangcentrum voor de vele toeristische groepen die de stad bezoeken. Een goede zaak. En dus krijgt de vroegere lakenhalle een deel van haar vroegere glorie terug.

Dat het sociale restaurant nu kortelings opent in het lokaal van het vroegere Fabeltjesland op een ogenblik dat het assisenproces tegen Kim De Gelder gaat beginnen lijkt geen probleem. Het is vooral een wat vervelende zaak. “We willen het echter zo snel mogelijk terug open krijgen. Dat is voor ons het belangrijkste”, zegt de nieuwe OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek (CD&V) die de herrie alleen vanop afstand meemaakte.

Tewerkstellingsproject

Het restaurant is echter eerst en vooral een tewerkstellingsproject. Het werd trouwens opgestart in 1996 onder het bestuur van toenmalig OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) samen met andere tewerkstellingsprojecten als het strijk- en naaiatelier, de fietsherstellingsdienst en de groendienst.

Patrick Meulenbroek

De kersverse OCMW-voorzitter Patrick Meulebroek (CD&V) wil Tvork zo snel mogelijk openen en beseft dat het met de erfenis van Fabeltjesland een beetje een delicate zaak is.

Tvork is trouwens een afkorting en staat voor Tewerkstelling, Vorming, Opleiding, Restaurant en Keuken. Het heeft daarna ook nog een spelotheek en een computerlokaal met 10 computers voor volwassenen en 5 voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

En die hertewerkstelling blijkt goed te lukken. Niet alleen qua goed herstelde kleding of een mooi ogende strijk maar eerst en vooral door de tientallen mensen die anders maatschappelijk uit de boot vielen en nu terug in het reguliere arbeidscircuit zitten.

Dendermonde heeft dan ook in vergelijking met andere steden en gemeenten verhoudingsgewijze minder leefloners. Een gevolg van dit tewerkstellingsbeleid dat zijn vruchten afwerpt. Begin dit jaar waren er in de stad met haar ongeveer 44.000 inwoners 120 leefloners waarvan 25 studenten.

Veel begeleiding

Ook hier bij Tvork zorgt deze vorm van tewerkstelling voor goede resultaten. Mensen die anders in sociaal-economische miserie wegkwijnen hebben zo een inkomen en leren er een job voor in de horeca of het onderhoud.

Marianne Broothaerts

Voor de bevlogen coördinatrice Marianne Broothaerts is dit een zeer geslaagd sociaal project. Het helpt mensen terug in de maatschappij integreren en zorgt voor goed betaalbaar eten voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Twee vliegen in een klap.

Verantwoordelijke Marianne Broothaerts: “Er zijn hier drie vaste krachten en een deeltijdse en die zorgen dat er 20 mensen werk hebben. Werk dat zinvol is want we maken hier goedkope maar toch degelijke maaltijden zodat mensen met een klein inkomen ook goed en gezond kunnen eten. En dat is dacht ik mooi. Wel is dit allemaal erg arbeidsintensief want de mensen die hier werken vergen echt veel begeleiding. Maar het lukt. Mensen geraken terug aan een normale job.”

Zo verkocht men vorig jaar 11.572 maaltijden, een gemiddelde van 54 per dag. Voor dit jaar rekent men nog op een 15.000 stuks. In 2011 waren er dat 16.298 maar toen werd de gewone maaltijd wegens de gestegen kostprijs naar 4,5 euro gebracht en dat bleek voor nogal wat mensen te duur. Zij kozen dan voor een soepmaaltijd.

Cafetaria

Het idee is dit jaar daarom de maaltijd voor bepaalde categorieën eventueel terug te brengen naar 3,1 euro, de prijs van een etentje in de drie dienstencentra van het OCMW. Men heeft nu immers een goedkopere leverancier gevonden zodat dit financieel haalbaar zou moeten zijn.

Theo Janssens

Zeventien jaren geleden begon toenmalig OCMW-voorzitter Theo Janssens met een serie succesvol gebleken tewerkstellingsprojecten zoals dit sociaal restaurant.

Een soepmaaltijd kost er nu 2 euro, een eenvoudige maaltijd 4,5 euro en voor buitenstaanders is dat 6 euro. Een menu met wat duurdere producten krijgen de gewone klanten voor 6 euro, terwijl de gegoeden 9 euro moeten betalen.

Nieuw is dat er vanaf dit jaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 13u15 tot 15u30 nu ook een cafetaria zal zijn, in de zomerperiode zelfs met een buitenterras. Men heeft nu immers ook een grasperk zodat kinderen kunnen buiten spelen terwijl de ouders hun maaltijd of een koffie nuttigen. Een ‘luxe’ die voorheen niet aanwezig was. Ernaast is trouwens nog een mooi park dat wel een opfrisbeurt kan gebruiken.

Vraag is natuurlijk of de traditionele klanten de weg naar het nieuw adres zullen vinden want het ligt minder centraal dan de vorige setup aan de bibliotheek. Maar Sint-Gillis is qua bevolking veruit de grootste deelgemeente en dus zou dat vermoedelijk geen probleem moeten zijn. Het betekent ook de verdere decentralisatie van stadsdiensten uit het oude Dendermonde intra muros, het middeleeuwse stadsdeel.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Met man en macht

 1. Ik volg al verschillende weken een cursus in wat eens afgewerkt ‘tvork zal worden. En er is nog best véél werk, warm is het er niet echt te noemen maar de ruimte heeft zeker potentie. Het is alleen echt niet zo toegankelijk gelegen en dat is voor mensen die weinig mobiel zijn minder.
  Sandra Van Heffen
  Antwoord:
  Ik denk dat het interieur eens afgewerkt best zal meevallen. Het gaat dan wel openen op een ogenblik dat Kim De Gelder voor de jury van het hof van assisen staat. Maar het leven gaat verder, het moet zelf, onherroepelijk.
  Verder denk ik dat het qua toegankelijkheid nog best zal meevallen.
  Het situeert zich in de volkrijkste deelgemeente van de stad en is per fiets en zelfs te voet vanuit het centrum vrij vlot te bereiken.
  Wi!lly Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s