Het is (ongeveer) af

Veel blijde gezichten bij de mensen van de vzw Parochiale Werken in Grembergen waar dit weekend alles in het teken staat van de plechtige heropening – door problemen met de dakbekleding met maanden vertraging – van het geheel verbouwde Gildenhuis, het tehuis voor een boel verenigingen en hun sympathisanten die er graag een pint drinken, genieten van het gezelschap en hun activiteiten organiseren.

Tehuis voor iedereen

Decennia was het Gildenhuis een heem voor in essentie de Grembergse katholieke verenigingen, een gebouw dat door de tand des tijds een steeds meer versleten indruk gaf. Het had echter de warmte een eigen lokaal te zijn en dat maakte veel goed.

Het gebouw diende in die voorbije decennia voor zowat alles waar katholieke verenigingen voor stonden. Het was school, bibliotheek, lokaal voor kinderwelzijn, toneel- en filmzaal, secretariaat voor CM en ACV en feest- en danszaal voor o.m. de lokale Chiro.

Vooral als gevolg van de snel voortschrijdende ontkerstening wordt het nu ook meer en meer gebruikt door andere verenigingen, voor koffietafels, familiefeesten en babyborrels. Het is eigendom van de vzw Parochiale werken waarbij in totaal 21 verenigingen zijn aangesloten.

Bestuur vzw Parochiale Werken

Het fiere bestuur van de vzw Parochiale Werken in hun lokaal dat zittend 280 man aankan en dat men en in drie delen kan compartimenteren. Leopold Van Damme (rechts) Luc Dilewyns (tweede van rechts).

Voorzitter Luc Dilewyns: “Het is expliciet de bedoeling dit huis ook open te zetten voor andere dan religieus geïnspireerde verenigingen. En dit lukt ook wel.” Wat penningmeester Paul Van Damme beaamt: “Wij willen eerst en vooral met ons Gildenhuis een centrum zijn die het gemeenschapsleven in ons dorp wil ondersteunen. En een lokaal waar men kan vergaderen, activiteiten organiseren en gewoon elkaar ontmoeten, dat is essentieel.”

Vijf jaar zwoegen

Doordat men het kruispunt van de Hamsesteenweg met de Groeneweg en Rootjensweg om veiligheidsreden moest herinrichten diende ook een deel van het Gildenhuis te sneuvelen, vooral dan het café, vaste stek voor de zondagse kaarters en drinkers van de lokale KWB.

Voorheen echter dreigde het gebouw helemaal te sneuvelen toen een projectontwikkelaar uit de streek dacht er enkele appartementen neer te poten en daarvoor zelfs de zegen kreeg van het vorige bestuur van de vzw en de vroegere nu overleden pastoor. Dat contract raakte wegens leeuwengeding gelukkig nergens. Het was te goedkoop verkocht.

Gildenhuis, Grembergen

Het nieuwe Gildenhuis met het nieuwe logo kreeg mede daardoor een hypermodern tintje.

Op 8 januari 2008 werden er de laatste pinten getapt en het was dus praktisch vijf jaar wachten voor het nieuw gebouw officieel in gebruik kon worden genomen. Wel is al een deel van de vernieuwbouw reeds een tijd in gebruik.

Een van de problemen met de realisatie van de plannen waren de moeilijkheden met de verkoop van het al een tijd leegstaande kleuterschooltje aan de Krekelhoek, eigendom van de vzw.

Dit werd gekocht door een sociale huisvestingsmaatschappij en eer die daarvoor van hogerop de toelating kreeg diende er menig zwaar watertje doorzwommen te worden. Deze huisvestingsmaatschappijen werken met gemeenschapsgeld, dus van u en ik, en dat vergt streng onderzoek.

Koning Boudewijnstichting

Met geld van de onteigeningen voor het verkeersproject en de verkoop van het schooltje had men natuurlijk al een flink pak geld bij elkaar. Maar dat was van verre van voldoende om de plannen te realiseren.

Daarvoor werd dan beroep gedaan op de Koning Boudewijnstichting. Die steunt projecten om dorpsgemeenschappen aan een nieuwe dynamiek te helpen. En met zijn 15 vrijwilligers vormt het Gildenhuis een van de pijlers van het lokale dorpsleven.

Penningmeester Leopold Van Damme: “Wij zijn met ons Gildenhuis toch een centrum waar de verenigingen een thuis vinden, waar het dorpsleven beter tot zijn recht komt. Wij dragen in die zin ons steentje bij voor een sterkere samenhang in ons dorp. We doen het niet voor ons maar voor de gemeenschap.”

Gildenhuis, Grembergen

Het terras werd vandaag donderdag door de vrijwilligers nog vlug wat opgekuist. De eigenlijke aanleg is voor later.

Via rekeningnummer BE 10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding L82245-Parochiale Werken Grembergen kunnen zo verder giften worden gestort die vanaf 40 euro ook fiscaal aftrekbaar zijn.

“Dat bleek een groot succes en we zien ook nu nog soms mooie bedragen binnenkomen. In  totaal kregen wij zo al een 14.000 euro binnen. Mensen kunnen ons ook nu nog zo blijven steunen”, stelt Luc Dilewyns, voorzitter van de vzw.

Wel diende men alles bij elkaar toch nog 125.000 euro te moeten lenen. Maar daarmee heeft men dan wel een prachtig nieuw tehuis. Wel blijven er nog een aantal onvoltooide taken over. Zo dient de buitengevel langs de Hamsesteenweg aangepakt, moet men het terras nog aanleggen en dient de buitenmuur daar afgebroken. Zaken die men zo snel mogelijk wil realiseren.

Groeiend verenigingsleven

Maar met de nieuwe setup beschikt men nu ook over een geheel professionele keuken, wat voor verenigingen of gezinnen die er feesten met daarbij maaltijden willen organiseren natuurlijk een goede zaak is. Luc Dilewyns: “Verenigingen kunnen hier door het Gildenhuis open te houden voor hun werking een flinke stuiver verdienen.”

Luc Dilewyns: “Wij houden nu al een tijdje het café zelf open en zien dat er een stijgende vraag is en dat het verenigingsleven hier mee groeit. En dat is voor ons belangrijk. De omzet hier klom met een 50% in vergelijking met de periode voor 2008. Maar we blijven geen commerciële onderneming.”

Gildenhuis, Grembergen, Leopold Van Damme

Penningmeester Leopold Van Damme is duidelijk een meester in het dweilen en heeft het dus vroeger al wel nog eens gedaan.

Onderdeel van de nieuwe look van het gerestaureerde Gildenhuis is ook een door de lokale kaligrafe Lies Van Acker ontworpen logo dat prijkt op een der buitenmuren, de banner langs de straatkant en de vensterruiten. Het symboliseert met haar deels strakke vormgeving mee de drie muren die aan de inkom van het gebouw zichtbaar zijn. Zij  toonde er nogmaals haar kwaliteiten mee.

Gildenhuisbier

Het feest dat men vanaf morgen vrijdag tot en met maandag organiseert mag er dan ook wezen. Zo is er een speciaal voor de gelegenheid door de Grembergse brouwer Vicaris gemaakt Gildenhuisbier en een speciale postzegel met daarop eveneens het logo. Ook kan men elke dag een smartphone winnen.

Alles begint om 20 uur met een oecumenische avond met een babbel tussen Wouter Rogiers van Jokri, de Dendermondse jonge christenen, en de protestantse zangeres Eva Jacobs, gekend van The Voice op VTM. Een avond met naast een debat dus een flinke streep muziek want duizendpoot Wouter Rogiers staat ook wel eens zingend op de bühne.

Gildenhuis, Grembergen

De azalea’s staan al klaar om het geheel dit weekend een kleurige en fleurige tint te geven.

Zaterdag is er eerst dan een meer luchtig gedeelte met om 15 uur het Lebbeekse poppentheater Suikerbol die voor de kinderen het verhaal van “Circus Taraboem” brengen. Wat om 16.30 wordt opgevolgd door Marc Vertonghen, alias “Markse” van de overbekende comedy FC De Kampioenen. Kinderen kunnen hun stripalbums komen laten signeren.

Academische zitting

‘s Avonds organiseert men dan een Spaanse avond met allerlei lekkere tapas zoals o.m. tortilla’s, calamares, paella en brood met aioli. Iets voor fijnproevers dus. En voor diegenen die dat wensen is er ook een lekker Spaanse wijntje voorhanden. En dit allemaal met omkadering door het muzikale duo Angela Cambell en Eric Van Eetvelde.

Zondag is het dan tijd voor iets meer kerkelijke ernst met op 10 uur een mis opgedragen door de Gentse bisschop Luc Van Looy met daarbij gezang van de koren Zingzondag en het Sint-Margaretakoor.

Daarna is er dan de hier onvermijdelijke wijding van het gebouw en een academische zitting met ook toespraken van burgemeester Piet Buyse en de lokale politica Leen Dierick, federaal volksvertegenwoordiger en eerste schepen. Alles flink overgoten met muziek van de Grembergse Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Waarna men de festiviteiten van de dag eindigt met de klassieke receptie.

Gildenhuis, Grembergen

Blijkbaar verwacht men dit weekend nogal wat bieromzet met naast het Gildenhuisbier ook natuurlijk ook een lading bieren van het ‘huismerk’ Vicaris.

Maandag is er dan nog een dag speciaal voor de senioren met vanaf 14 uur een drankje, koffie, pannenkoeken en een optreden van de Grembergse zangeres Ann François met begeleiding door Louis Lind. En na dit goede gestoffeerde weekend is het dan de beurt aan de verenigingen en de vzw om de boel draaiende te houden.

Zo is er elke zondagvoormiddag het klassieke zondagscafé, het parochiale eetfestijn van 9 en 10 maart en op 28 april een kunsttentoonstelling van lokaal gemaakte artistieke creaties, gaande van breiwerk en bloemschikken tot en met keramiek en schilderwerk. Het Gildenhuis wil trouwens lokale kunstenaars een kans geven is stelt in haar lokaal hun werken continu tentoon.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s