Verbouwing voor muziekacademie

De Dendermondse Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) krijgt nog deze legislatuur een grondige verbouwing. En dat is dringend nodig want in haar huidige vorm is die totaal onaangepast, zowel op het vlak van de brandveiligheid, toegankelijkheid en qua ruimtes voor het lesgeven. Kortom: Ze is feitelijk ongeschikt.

IMG_1519

De Dendermondse muziekacademie floreert maar dient brandveiliger gemaakt te worden en beter toegankelijk voor mindervaliden.

Zo diende een lerares een tijd geleden door de brandweer ontzet te worden. De dame was flauwgevallen en zat op de bovenste verdieping vast. De enige uitweg is immers een erg steile ronddraaiende trap. Het gebouw beschikt namelijk niet eens over een lift.

Bovendien is er zelfs geen brandtrap voorhanden. Ook zijn er een aantal klaslokalen achteraan het gebouw en die beschikken niet eens over een nooduitgang. Bij brand in het voorgebouw dreigt hier dan ook een serieus probleem.

Verder kende de academie de voorbije jaren qua leerlingen een gestage groei tot nu al ongeveer 780 met florerende afdeling als dans, woord, pop en jazz. En dat vergt meer ruimte.

IMG_0758

Lieven Verwaeren (CD&V), nieuwbakken schepen voor Cultuur, is tevreden met de nieuwe lokalen voor slagwerk, jazz en pop.

Wel werden de voorbije jaren door de stad reeds een serie investeringen gedaan in de academie zoals een nieuwe dansvloer en lokalen voor die afdeling. De voorbije week werden nu ook de drie nieuwe lokalen voor de afdelingen slagwerk, jazz en pop deels al in gebruik genomen.

Lien Verwaeren, schepen voor Cultuur: “De bedoeling was die lokalen te isoleren voor zowel de warmte als het geluid. Dit maakte het mogelijk dat er nu gelijktijdig in alle drie die lokalen kan les gegeven worden en we dus feitelijk extra ruimte krijgen. Wel zijn er nog enkele kleine onvolkomenheden voordat we dit definitief kunnen opleveren.”

Tot heden kon men er immers gezien de geluidsoverlast in dat lokaal voor slagwerk ernaast gelijktijdig geen les geven. Ook kregen de lokalen dubbele beglazing wat het les volgen een stuk aangenamer maakt. Het is de tweede fase van de vernieuwingswerken.

Nu komt dus de derde fase aan bod, de meest ingrijpende. Een voorontwerp is al klaar en zal nog snel op het schepencollege komen voor goedkeuring. Dit gaat dan nog deze maand voor stemming naar de gemeenteraad. Waarna het architectenbureau kan beginnen met het maken van een finaal ontwerp om nadien de bouwvergunning aan te vragen. Met de aanbesteding als laatste fase voor de eigenlijke start der werken.

Dendermondse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Schepen voor de Gebouwen Leen Dierick (CD&V), wil dringend werk maken van een veiligere en beter toegankelijke muziekacademie.

Schepen voor Gebouwen Leen Dierick: “Dit is voor ons een belangrijk project. De muziekacademie moet immers veiliger gemaakt worden en beter toegankelijk voor mindervaliden. We gaan dit zo snel als mogelijk realiseren. Het voorontwerp geeft ons nu ook een idee hoe het verder moet.”

De werken behelzen de volledige herinrichting van de een versleten indruk gevende ingang en binnenkoer. Die geeft immers op dit ogenblik een weinig fraai beeld geeft voor wie de SAMWD bezoekt.

Zo komt er op de binnenkoer een lift en een noodtrap zodat ook mindervaliden er vlotter les kunnen volgen. Verder plant men er een klein concertlokaal voor een vijftig toeschouwers en een nieuw sanitair blok achteraan het hoofdgebouw. Of hiermee ook voldoende ruimte voor klaslokalen zal voorzien zijn is echter de vraag.

Wegens problemen met de brandveiligheid beschikt de academie sinds meer dan een jaar niet meer over een geschikt concertlokaal voor haar leerlingen. Een toch essentieel element van een muziekacademie de naam waardig.

Belangrijk is ook dat men achteraan een nooduitgang plant zodat de leerlingen daar bij een eventuele brand niet in gevaar komen. Hierover voert men op dit ogenblik met een buur gesprekken. Het idee om de ernaast gelegen vroegere winkel Televale te kopen is wel al afgevoerd, deels wegens het niet geschikt zijnde en deels wegens de te hoge kosten.

Dendermondse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Alleen via deze steile trap kan men de klaslokalen hogerop in het gebouw vooraan bereiken.

Vermoedelijk zullen de werken volgend jaar kunnen aanvatten. De academie heeft de voorbije jaren allerhande nieuwe activiteiten ontwikkeld en werkte de voorbije maanden lokaal onder meer mee aan de nationale Gedichtendag en de dag van het deeltijds kunstonderwijs (DKO). De geplande vernieuwbouw zal dit soort activiteiten zeker nog verder kunnen stimuleren.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s