Qatar als de spin in het Afrikaanse web

Volgens het Algerijnse dagblad Le Temps d’ Algérie, die een bericht van het doorgaans goed ingelichte Franse weekblad Le Canard Enchaîné citeerde, financieren de emirs uit Qatar de verschillende rebellengroepen die recent zowel Noord-Mali veroverden als een aanval lanceerden op de Algerijnse gasinstallaties van In Ramenas.

Geld van Qatar

Het Franse weekblad baseert zich daarvoor op een rapport van midden vorig jaar van de Franse militaire geheime dienst, de Direction du Renseignement Militaire français (DRM), dus niet zolang na het aantreden van de nieuwe regering van president François Hollande. Ook de Franse buitenlandse veiligheidsdienst DGSE (de Direction Générale de la Sécurité Extérieure) waarschuwde vorig jaar al in diezelfde zin.

Daarbij zou Qatar volgens dit rapport zelfs alle drie de daar actieve salafistische bewegingen financieren, naast dan nog de Toearegs van de Mouvement Nationale pour la Liberation du Azawadi (MNLA), een klassiek nationalistische en niet-religieuze beweging. Deze werd echter snel bij het uitbreken van de opstand fysiek door haar salafistische rivalen uitgeschakeld.

De financiële en andere steun zou echter vooral naar de andere in Mali en de wijde regio opererende salafistische groepen gaan zoals Al Qaeda in de Islamitische Maghreb en de Mouvement pour l’unicité et le djihad en Afrique de l’ouest (Mujao) en Ançar Dine (Verdedigers van het Geloof).

Men kan dan ook vermoeden dat Mokthar Belmokthar, de man achter de raid op In Ramenas, eveneens kan rekenen op de vrijgevigheid van gasproducent Qatar. Hij werkt immers vanuit Libië – hij werd zelfs opgemerkt in de hoofdstad Tripoli – waar de invloed van Qatar erg groot is. En de raids op In Ramenas en Mali zijn met elkaar verbonden.

Wee de opposant

Deze groepen installeerden in Noord-Mali dan een salafistisch terreurbewind waar elke vorm van muziek, dans en vormen van niet-salafistische religies brutaal werden verboden, ook dus andere vormen van islam. Met daarbij het vernielen van niet-salafistische islamitische heiligdommen en het vermoorden en folteren van tegenstanders.

Qatar is een klein schiereiland grenzend aan Saoedi Arabië dat in wezen een soort van gigantische aardgasbel is. Het profiteert dan ook voluit van de dure gasprijzen, vooral een gevolg van de onrust rond o.m. eerst Irak en Iran. Onrust die hen dus opvallend genoeg zeer goed uitkomt.

Het door de Britten gecreëerde land is in de praktijk zowat het private eigendom van de familie al Thani die schatrijk is en als het ware geen blijf weet met de honderden miljarden dollars die ze met hun aardgas verdienen. Het land is een van de grootste aardgasproducenten ter wereld.

Van enige vorm van democratie is er in Qatar dan ook geen sprake. Emir sjeik Hamad bin Khalifa al Thani regeert als een absolute vorst, een beetje in de stijl van de Franse Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Wee de opposant.

Al Jazeera

Alle posten van enig belang in het land worden trouwens ingenomen door leden van deze zeer grote familie. Premier en minister van Buitenlandse Zaken is zijn neef Hamad bin Jassim Jabir al Thani. Ook de gekende TV-zenders Al Jazeera en Al Jazeera English werken onder de strikte leiding van de familie.

Zoals bleek uit de rapporten van Wikileaks grijpt dit toezicht op deze televisiezenders plaats in nauwe samenwerking met de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Doha en de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA. 

Daarbij is er zelfs sprake van micromanagement van de nieuwsuitzendingen zoals bij de keuze van de studiogasten, de onderwerpen en het woordgebruik. Alles grijpt plaats in geheim overleg tussen de VS en de familie Al Thani.

Qatar is samen met het naburige Bahrein ook een thuisbasis voor het Amerikaanse leger daar. Het land speelt verder een sleutelrol bij de omverwerping van de seculiere regimes in Libië, Tunesië, Egypte en Syrië.

Religieuze netwerken

Daarbij maakt het, zoals ook Saoedi Arabië, handig gebruik van haar tot in de kleinste Arabische gehuchten geïnfiltreerde netwerk van imams en religieuze instellingen. Naast dan de gasdollars waarover het zeer rijkelijk kan beschikken en waarmee men probleemloos mensen koopt.

Een netwerk dat zoals gezien zeer nuttig bleek bij de uitbouw van allerlei islamitische bewegingen, de een al extremer en gewelddadiger dan de andere. Uit recent verschenen verhalen in o.m. de Amerikaanse media bleek bovendien dat Qatar en de VS hier zeer nauw samenwerkten.

Zo begon Qatar, en Saoedi Arabië, pas met het leveren van wapens aan de Libische rebellen nadat de VS daarvoor het licht op groen gezet. Waarbij de wapens in essentie vooral gingen naar salafistische groepen. Zonder dat de VS voor zover geweten daarover ooit protesteerde.

Voor een virtueel failliete VS is dit natuurlijk een godsgeschenk. Zonder veel kosten te doen kan men zo meer greep krijgen op de regio en Israël meer ademruimte geven. Qatar en Saoedi Arabië betalen gewoon de rekening en zorgen voor een leger dat men zo ideologisch motiveerde dat ze er bijna gratis op los schieten.

Een uitgelachen Alain Winants

Dat mensen als een Alain Winants van onze Staatsveiligheid waarschuwen voor de gevolgen van dit waanzinnig beleid neemt men er dan maar bij. Onze beleidsmensen lachen hem in wezen in het publiek gewoon uit.

Voor Frankrijk dat zijn controle over het grondstofrijke – er zijn door Franse bedrijven o.m. ontgonnen goud- en uraniummijnen – Mali dreigde te verliezen was dit een ramp in wording. En dat die salafistische groepen na hun veroveringstocht in de islamitische wereld niet gaan stoppen en ook Europa viseren zou onze politici toch duidelijk moeten zijn.

De steun van Qatar aan die rebellengroepen verklaart natuurlijk veel van wat we publiek over de gebeurtenissen te zien en ter horen krijgen. Zo hebben zowel Qatar als de Egyptische president Morsi zich verzet tegen de Franse militaire interventie.

Morsi kan op dit ogenblik alleen maar aan het bewind blijven dankzij een bijna continue stroom van Qatarese dollars. Egypte staat financieel en economisch immers aan de afgrond en zonder die miljarden lijkt een verkiezingsnederlaag voor Morsi en zijn vrienden onvermijdelijk. En dat zou een ramp zijn voor Qatar.

Met lange tanden

En de rol van Qatar verklaart vermoedelijk ook waarom de VS en Groot-Brittannië maar na heel lang aarzelen en met zeer lange tanden Frankrijk militair ter hulp schoten. Hulp die dan nog alleen als symbolisch kan omschreven worden. Qatar gaat die groepen in Noord-Afrika immers niet financieren zonder Amerikaanse goedkeuring. Dat bleek o.m. uit het verhaal rond Libië.

En als de Franse veiligheidsdiensten DRM en DGSE weet hebben van de rol van Qatar dan hebben de Amerikaanse veiligheidsdiensten die informatie ook. En tot heden hebben de VS hierover voor zover gekend nooit ruzie met Qatar gemaakt.

Qatar wordt trouwens door de VS gezien als een trouwe zeer goede bondgenoot. Wat bleek toen Al Jazeera English recent in de VS de rechten van de televisiezender van Democratisch politicus Al Gore mocht overnemen.

Het is hierbij ook essentieel te herinneren aan de nauwe samenwerking tussen de vorige Franse president Nicolas Sarkozy en de familie al Thani rond o.m. Libië. Beiden traden hier op als een soort haantje de voorste. De familie is ook eigenaar van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain en kocht o.m. de Luxemburgse dochters van onze banken KBC en Dexia.

De moord op Kadhaffi

Sarkozy wou kost wat kost Kadhaffi doen vermoorden en laat zijn land en de rest van de wereld nu met de gevolgen achter. Nochtans kon iedereen die wat nadacht zo zien wat er na de moord op Kadhaffi in Libië zou gebeuren. Het is een mislukte staat – a failed state –waar van centraal gezag amper sprake is en gewapende bendes de dorpen en steden onveilig maken.

Het lijkt er verder dan ook op dat de VS geen bezwaar had tegen die salafistische machtsovername in Noord-Afrika, Mali incluis. In Algerije moet men stilaan dan ook echt schrik beginnen te krijgen.

Na Syrië is dit samen met Libanon het enige seculiere bewind dat in de Arabische wereld overblijft. De stroom van  gas- en oliedollars van de salafistische heersers op het Arabisch schiereiland voorspelt daarom niets goeds voor de seculiere Arabische wereld. Wat er was aan mensenrechten lijkt nu helemaal te verdwijnen.

Verder dreigt Frankrijk als militaire en economische mogendheid uit Afrika te verdwijnen. Zo kondigde The New York Times deze week aan dat de VS denkt om een nieuwe militaire basis te bouwen in of Niger of Burkina Faso, twee Franse oud-kolonies. En de VS zit nu al met een grote basis in Djibouti, een andere Franse gewezen bezitting in de regio.

Paniek breekt uit

In Frankrijk begint men dan ook meer en meer openlijk te protesteren tegen deze gang van zaken. Hoe waanzinnig is het als men in Syrië en elders salafisten steunt die nadien – zoals deze week gebeurde – bedreigingen uiten tegen o.m. Frankrijk en andere Europese landen?

Tijdens de maandag in Parijs gehouden conferentie van de zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’ klonk de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in het publiek dan ook zeer paniekerig. Zo schreef the Washington Post van 29 januari:

French Foreign Minister Laurent Fabius told an emergency gathering of representatives of 50 nations that Syria faces collapse and the “risk of extremist groups gaining ground” in the Middle East.

“The chaos is not tomorrow, it is today,” he said, according to reports from the meeting.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, stelde op een spoedbijeenkomst van 50 landen dat Syrië dreigt ineen te storten met daarbij “het risico dat extremistische groepen terrein winnen” in het Midden Oosten.

“De chaos is er niet morgen maar al vandaag”, aldus de minister volgens verslagen van die conferentie. 

Nog een beetje en hij komt de Syrische president Assad op zijn knieën om vergiffenis vragen omdat hij die salafisten mee bewapende. Wat we dus zien lijkt het begin van de ineenstorting van de westerse strategie in het Midden Oosten om overal in de regio nieuwe Al Qaeda’s te bewapenen. De waarschuwing van o.m. een Alain Winants komt dus uit.

Verklaart dit de mededeling van vorige donderdag van Moaz Alkhatib, nieuwbakken door o.m. de VS aangestelde voorzitter van die rebellencoalitie, dat hij mits voorwaarden met gezanten van president Bashar al Assad wil onderhandelen? Dit terwijl de statuten van die pas een paar weken oude coalitie elk gesprek met Assad en zijn regering verbieden.

Een visie waarvoor hij intern bakken kritiek kreeg maar die hij voorlopig zo te zien politiek overleefde. Maar ook met als resultaat dat hij ultrasnel al zaterdag met Rusland, VN-gezant Lakhdar Brahimi en de VS aan tafel gaat zitten. Sommigen zijn zo te zien gehaast!

En Qatar … die mag in de nabije toekomst zowel de wereldbeker voetbal als de Olympische Spelen organiseren. En hierover zal men vermoedelijk noch in de EU, noch in de VS problemen maken zoals dat ze dat ooit wel deden met China en Rusland. En kortelings mogen onze renners er zelfs zorgeloos weer enkele rondjes rijden. Niemand stelt zich toch vragen.

Willy Van Damme

Advertenties

5 thoughts on “Qatar als de spin in het Afrikaanse web

 1. Zeer goede samenvatting.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  De rol van Qatar, o.a. in de berichtgeving in ons land, komt weldra ook aan bod. Zie het als een special over Qatar. Ik heb mijn onderzoek hierover eindelijk kunnen afronden.
  Het is duidelijk dat het stelleje idioten dat zich in het westen wereldleiders noemt nu druk bezig aan het overleggen is. Paniek is het woord dat er bij past. Immers hoe debiel zou een westerse regeringsleider zijn als hij nu niet zou paniekeren?

  Het is ook geen toeval dat oorlogspropagandisten als Amnesty International en Rudi Vranckx nu plots wijzen op het salafistisch gevaar in Syrië. Het duurde wel bijna twee jaar voor deze heren en dames het zagen. En wat denk je dan: Dom, blind, slaafs of corrupt of alle vier? Een ding is zeker: Totaal onbetrouwbaar.
  Willy Van Damme

 2. Mooi artikel. Hopelijk lezen veel mensen dit en gaan onze politiekers eindelijk eens van tactiek veranderen.
  Giljan Lammers
  Antwoord:
  Bedankt voor het bloemetje.
  Het is het eerste in een serie verhalen van drie waarbij Qatar centraal staat. Het tweede komt vermoedelijk vandaag online en is een boekbespreking.
  Het derde gaat over de indirecte relatie tussen een van onze kranten en die dictatuur, de financier van deze salafistische terreur.
  Op politiek vlak zie ik dat alleen de PVDA/PTB dit beleid wil wijzigen. De anderen, Groen/Ecolo incluis, steunen dit zonder enig morren. Het is goed om te onthouden hoe zij meehelpen aan het vernielen van Syrië.
  Willy Van Damme

 3. De westerse inlichtingendiensten weten dit al zeer lang en de vraag zou moeten zijn waarom men zoveel ruimte toelaat aan extremistisch-Islamistische krachten. Het is niet omdat de pers hier niet correct over bericht dat bepaalde (westerse) belangen wel degelijk bewust deze strategie uitvoeren of motiveren. De ‘paniek’ is een voorloper naar de oplossing. Een orkest wordt ook gedirigeerd.
  Dan
  Antwoord:
  Diegenen die onze landen leiden zijn naar mijn gevoel geen idioten, en onze media zitten evenmin vol geflipte zotten. Zij zijn niet blind, analfabeet of hebben een vijs of twee los en weten dus goed wat zij doen en zijn er dan ook geheel verantwoordelijk voor.
  Maar wat wij nu toch al vele jaren zien is gewoon hallucinant.
  Met de waarschuwingen over een groeiend fundamentalistisch gevaar in moslimkringen wordt niets gedaan. Geen jota. Integendeel men laat die duistere regimes uit Saoedi Arabië en Qatar hier gewoon verder onze samenlevingen ondergraven. Een fenomeen dat nog veel erger is in de regio zelf. Zie maar naar Syrië en Libië.
  De wijze waarop onze media bijvoorbeeld over het Midden Oosten berichten is gewoon te schandelijk voor woorden.

  Je hebt daar een Rudi Vranckx die komt aandraven met een stelling dat men over die geostrategie hierachter best niet bericht. Of een Rik Coolsaet die al een paar jaar stelt dat al Qaeda feitelijk dood is. Eenzelfde onzin trouwens bij Rudi Vranckx en Jorn De Cock.
  En dat zijn dus de opinievormers in dit land. En verder onderzoek door mij van die zaak de voorbije week toont naar mijn smaak aan dat dit een bewuste daad is van misleiding.

  En dat de paniek die men nu plots in Frankrijk en ook Groot-Brittannië ziet ontstaan misschien de weg naar een oplossing biedt zal wel. Maar in ’s hemelsnaam, ik had geen incident als In Ramenas in Algerije of Mali nodig om dat te zien en hierover te berichten. Ik doe uiteindelijk maar gewoon mijn werk.
  Willy Van Damme

 4. Neem me niet verkeerd. Ik bedoel met oplossing dat men eerst een scenario uiteenzet door bv. te laten begaan, aan te wakkeren, te steunen, e.a., zodoende de ruimte te krijgen om op termijn een bewust (grootschaliger) plan door te voeren dat gemakkelijker aan de publieke opinie verkocht kan worden. Georganiseerde paniek hoort daarbij. Gevestigde persberichtgeving (spinning) hoort eveneens daarbij.
  Ik vermoed dat men de regio doelgericht destabiliseert om Israël en alliantie meer slagkracht te geven om het op te ruimen achteraf. De kans is groot dat de invloedssfeer of zelf de grenzen van Israël in de toekomst zullen uitdeinen. Qatar handelt synchroon met andere belangen.
  http://french.irib.ir/info/moyen-orient/item/225197-al-thani-%C3%A0-hanieh-cesse-ton-alliance-avec-l-iran-et-renonce-%C3%A0-la-lutte-arm%C3%A9e
  Dan
  Antwoord:
  Interessant verhaal van het Iraanse IRIB. Probleem is natuurlijk dat dit een bron is die betrokken is bij dit conflict en dat men er dus moet mee oppassen.
  Wel lijkt het zeer aannemelijk. Bepaalde topfiguren binnen Hamas waarderen nog steeds de hulp die ze als enige al die jaren kregen van Iran.
  IRIB en Hezbollah kunnen deze gegevens dus inderdaad van binnen de organisatie gehad hebben. Het verhaal komt wel origineel uit Libanon van Hezbollah en past ook binnen mijn visie over de rol van Qatar in de huidige conflicten in de regio.

  Je vermoeden over een groter conflict dat men aan het voorbereiden is ook het mijne. Pobleem is dat het voor mij alleen een vermoeden is, niet meer.
  Het is duidelijk dat de zionisten een zuiver Israël willen zonder Palestijnen. En dit nieuw Israël moet dan de beide oevers van de Jordaan omvatten. De behoefte aan water is immers groot in Israël.
  Dit doel kan men echter alleen maar bereiken mits een algeheel groot conflict met complete chaos in de regio. Vandaar de nadruk in onze media op die interne tegenstellingen in het Midden-Oosten.

  Pas de voorbije jaren ontdekt onze pers dit fenomeen, voorheen zweeg men hierover. En de pers, dat weet men ondertussen wel, staat achter de schermen onder controle van onze overheden. Wat doet vermoeden dat bepaalde overheden die tegenstellingen willen aanscherpen.
  De steun voor allerlei extremisten door Qatar kan hier inderdaad een onderdeel van vormen. Salafisten als Hizb ut Tahrir hebben immers het grote ‘voordeel’ dat ze die tegenstellingen aanwakkeren. In het verleden heb ik deze strategie al uitgebreid in een specifiek artikel besproken.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Qatar als de spin in het Afrikaanse web « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s