Kan men dat wel rechtvaardigen?

Deze ochtend in het nieuws op Radio I kwam uiteraard ook het zoveelste bombardement van Israëlische gevechtsvliegtuigen op Syrië ter sprake. Kan men dat wel rechtvaardigen was de vraag van het nieuws. En dan kwam Ankie Reches, correspondente voor de VRT in Israël aan het woord. Verder had men het over Syrische wapens voor de ‘extremistische’ Hezbollah in Libanon.

Het typeert een bepaalde vorm van wat men hier dan journalistiek noemt. In wezen echter is dit platte propaganda voor Israël en zijn vrienden in de EU en de VS. Zou men die vraag over een rechtvaardiging bijvoorbeeld ook stellen als Syrië Israël zou aanvallen? Natuurlijk niet. En evenmin stelt men die vraag als men vanuit Gaza nog eens een raket richting Israël stuurt.

En dan die ‘extremistische’ Hezbollah. Zegt men dat ook zeggen van zionisten die op basis van een totaal vervalste meer dan 2000 jaar oude geschiedenis andermans land opeisen? Natuurlijk niet. Dat zijn dan logische politieke eisen, een rechtvaardig verlangen. Alleen de tegenstanders van Israël zijn in de ogen van onze pers of extremisten, of terroristen.

En dan correspondente Ankie Reches. Geweten is dat de dame niet alleen in Israël woont maar ook een zioniste is. Haar goed recht, maar de vraag is of het vanuit journalistiek oogpunt deontologisch correct is om een zioniste als correspondente verslagen te laten maken over het zionistisch project. Natuurlijk niet. Maar voor de VRT geen probleem.

Ziet u al een medewerker van sjeik Hassan Nasrallah, grote baas van Hezbollah, op de VRT als journalist berichten over Libanon of Israël? Natuurlijk niet. Het zou immers onmiddellijk protesten regenen van mensen als een Michael Freilich van Joods Actueel. Terecht, maar over Ankie Reches maakt niemand problemen.

Dat ze het daarna in haar reportage had over een Israëlisch bombardement op een Syrische kernreactor is dan ook het gevolg van die belangenvermenging. Niemand in officiële Israëlische of Amerikaanse kringen beweert dat er toen sprake was van een kernreactor. Wel insinueerde men het jaren later wel eens. Voor Reches geen probleem, het verhaal van die kernreactor klopt.

Misschien had men op de VRT haar eens de bewijzen kunnen vragen voor die straffe bewering. Maar wie vraagt nu eenmaal naar bewijzen voor dergelijke beweringen over een regering als die van Syrië. (1)

Die bestuurders daar zijn volgens onze persmuskieten toch maar een stelletje psychopaten. En dus kan men er op los liegen dat het een lieve lust is. Vragen stellen is dan een overbodige luxe.

En uiteraard maakte niemand deze ochtend de opmerking of Israël op die manier de Syrische rebellen, haar objectieve bondgenoten, ter hulp wou komen. Het lijkt een logische vraag, maar logica is vreemd aan dat soort journalistiek

Oorlogspropaganda heet dat, niet journalistiek.

Willy Van Damme

1) De VS had het volgens een artikel in de New York Times van 12 september 2007 toen over een munitieopslagplaats met wapens bestemd voor Hezbollah. Ook nu weer gaat het volgens de VS over wapenmateriaal voor Hezbollah. Of hoe een wapenopslagplaats plotseling een kernreactor wordt. Wat nog: Een opslagplaats voor de nooit gevonden atoombommen van Saddam Hoessein?

http://www.nytimes.com/2007/09/12/world/middleeast/12syria.html?_r=0

5 gedachten over “Kan men dat wel rechtvaardigen?

 1. Hoe dieper een mens graaft in het Zionistisch probleem des te beroerder ziet het er uit voor de Joden. Blijkbaar hebben Theodore Herzl, en Max Nordau in de beginperiode na de stichting van het Zionisme anti-Joodse propaganda gevoerd. Ze deinsden daarbij niet terug voor het benaderen van alle sleutelposities in politiek en media. Op dat ogenblik was Hitler als hij al geboren was, nog maar een baby. Dat racisme en fascisme een zeer ernstig probleem van meerderheden zijn, zien we vandaag voldoende. Maar de strategie om die negatieve krachten in de dominante gemeenschap voor eigen profijt te benutten door delen van de Joodse minderheid blijkt ook zeer oud te zijn. De VS-administratie is vergeven van de Zionisten, maar hier in Europa zitten er in de meeste sleutelposities ook Zionisten om de boel te controleren.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het zionisme is op termijn ook naar mijn gevoelen een zeer slechte zaak voor het jodendom. Hun positie in de regio zal met verloop van tijd alleen maar verslechteren. Ze denken doortrapt en sluwer dan de anderen te zijn, maar in feite zijn ze zo slim dat ze hun eigen domheid niet inzien.
  Willy Van Damme

 2. Hier is mijn reactie op FB over die Syriëcomedie van gisteren op Terzake.

  “Ik ben Terzake aan het bekijken.
  Ik denk niet dat ik mijn geloof in de denkende mensheid zal blijven behouden.
  Het is gewoon te gek om los te lopen als men ziet hoe ze die zeer duidelijke zaak bekijken, totale blindheid.
  Eén kleine raad, ga naar Tripoli en praat met Belhadj en zijn CIA handlers die hem feitelijk niet echt kunnen controleren omdat hij op een zeer sluwe manier zijn eigen dictatuur aan het opbouwen is. The jihadi toekomst en de totale brand van het M.O. staat voor de deur. Belhadj is de man die 400 ton libische wapens vanaf october naar Syrië leverde en een contingent libische jihadi’s daar achter liet. Dan zijn de problemen in Syrië echt begonnen. Belhadj is extreem sluw en een buitengewoon strateeg. Hijn was en is A.Q. en heeft lang het vertouwen van de VS misleid. Nu is de enige oplossing nog hem fysiek uit te schakelen.”

  Ik hoop dat ze mij op zulk een debat met een minister eens uitnodigen, maar ze zullen het niet doen, ze hebben al 2 uitnodigingen geblokkeerd.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Ik heb er gisteren niet naar gekeken daar ik vermoedde dat het weer datzelfde clubje is die tot heden over de situatie ginds nog niets anders dan de grootst mogelijk onzin verkocht. En ik hoor en lees hun prietpraat al voldoende.
  Ik had het kunnen opnemen maar deed het dan ook niet.
  Eerst komen ze ons vertellen dat Al Qaeda politiek gesproken dood is en dat het een seculire revolutie is. Tot we ontdekken dat de sponsors hiervan de fanatieke en absolute vorstendommen van het Arabisch schiereiland zijn. Wat die heren pennenlikkers trouwens bewust verzwegen.
  Mijn onderzoek naar de berichtgeving hierrond is trouwens praktisch af. Wat ze maken is geen journalistiek maar de antithese ervan, oorlogspropaganda.
  Ze horen dan ook met gans hun zootje voor het Internationaal Strafhof te staan wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid.
  Belhadj krijgt zijn centen trouwens ook van Qatar. En dat zal dan wel een seculiere modeldemocratie zijn zeker.
  Willy Van Damme

 3. ‘Consensus among the right people is the only standard of truth. Facts and logic matter only insofar as proper authority acknowledges them’

  Angelo M. Codevilla
  From ‘The Ruling Class: How it corrupted America and what we can do about it’
  Page 50. Beaufort Books- 2010Angelo M. Codevilla
  Walter Baeyens

 4. Beste Willy, ik heb zojuist een stuk gepubliceerd onder de titel: ‘Misleiding van de Tweede Kamer over Syrië door het Ministerie van Buitenlandse Zaken’, waarin ik een brief aan de Nederlandse tweede kamer behandel. http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/01/president-assad-niet-bereid-tot.html
  Waterput3
  Antwoord:
  Jullie nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans van de PVDA is een al even grote bedrieger als zijn ‘christene’ voorganger.
  Zijn gewauwel is gewoon van een hallucinant niveau. Zeggen dat men voorstander is van onderhandelingen maar gelijktijdig die rebellen steunen die elk gesprek met de overheid afwijzen. Het betere acrobatenwerk.

  Vandaag heeft de door de VS aangestelde baas van die rebellencoalitie gezegd dat hij mits (absurde) voorwaarden met vertegenwoordighers van Assad wil spreken.
  Hij werd onmiddellijk door zijn ‘vrienden’ bij die rebellen scherp aangevallen en stelde dan maar dat zijn voorstel puur persoonlijk was.
  Maar ik vermoed dat jullie Tweede Kamer die leugens van Timmermans probleemloos slikt. Het lot van de Syriërs zal hun worst wezen. Walgelijk.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Kan men dat wel rechtvaardigen? « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s