Gezocht: Dendermondse persprijzen voor 2012

Het is al een sinds 1975 bestaande traditie en dus wil de Dendermondse Perskring ook ditmaal de persprijzen voor het voorbije jaar 2012 toekennen. Het is de enige prijs in haar soort voor Dendermonde, Buggenhout en Lebbeke.

En wie de lijst bekijkt ziet hierin een historisch overzicht van diegenen die in deze regio de voorbije 38 jaar het sociaal-culturele leven en de sport sterk wisten te beïnvloeden. Het is als het ware een who’s who van de regio.

1974 sociaal cultureel werk - Gust Dierickx ontvangt persprijs

Gust Dierickx was in 1975 de eerste in een lange rij van personaliteiten en verenigingen die ooit de persprijs voor sociaal-cultureel werk mochten ontvangen.

En dat gaat van de Buggenhoutse impressionistische schilder Tuur De Rijbel over de Jeggpap (New Orleans) Jazzband en het Baasroodse Scheepvaartmuseum tot en met het lokale Davidsfonds.

Voor de sport waren er dan weer atleten als de olympische gewichthefster Ingeborg Marx, de mindervalide waterskikampioene Greet Meskens en Julie Croket, de Dendermondse turnster die door een ongeluk vorig jaar de Olympische Spelen mistte.

In 2012 ging de persprijs voor de sport naar Moving, de medailles aan elkaar rijgende rope skippers uit Baasrode. De winnaars voor de sociaal-culturele prijs waren de organisatoren van de Walking Dender, het zeer succesvolle vrijdagse evenement rondom de Oude Dender in Dendermonde.

Julie Croket

Turnster Julie Croket, hier bezig met haar revalidatietraining, was de winnaar voor de sportprijs voor het jaar 2010.

Wie het dit jaar gaan worden is uiteraard nog koffiedik kijken. Maar Volleybalclub Oudegem lijkt een goede kans te maken. Zij spelen de finale van de Beker van België en staan in de nationale competitie nu op de tweede plaats. Maar het is natuurlijk afwachten want we weten niet wie er allemaal kandidaat zal zijn.

Hetzelfde voor het sociaal en culturele werk waar er steevast vele uitstekende kandidaten zijn en het dus vooraf veelal onzeker is wie de prijs in de wacht zal slepen. Dat weten we normaal op maandag 25 februari, de dag van de verkiezing.

Moving Baasrode

Moving, de rope skippers uit Baasrode waren vorig jaar laureaat voor de sport.

De prijsuitreiking zelf is voor zondag 14 april om 11 uur. Het is een publieke academische 1zitting waarop dus iedereen welkom is. Er zijn daarbij naast een muzikaal intermezzo ook enkele toespraken van o.m. de voorzitter en de ere-voorzitter, de schepen voor Cultuur van de stad. Eindigen doet men met een door de stad aangeboden receptie.

Wie zich dus kandidaat wil stellen of iemand anders wil voordragen moet dat ten laatste doen op 22 februari. De Dendermondse Perskring wil daarbij vooral stille werkers uit Buggenhout, Dendermonde of Lebbeke in het daglicht plaatsen, iemand belonen die zich in het voorbije jaar bijzonder verdienstelijk maakte voor de gemeenschap of prestaties leverde die een regionale, nationale of internationale weerklank vonden.

Jozef Kuppens

Jozef Kuppens, wandelaar en de man die het langst van alle deelnemers de Bornemse Dodentocht uitliep, won de prijs voor sportverdienste voor 2004.

Zowel verenigingen en organisaties als individuen komen daarbij in aanmerking. Wie meent de geschikte kandidaat te zijn, of te kennen, kan tot en met vrijdag 22 februari 2013 deze kandidatuur met bijhorende motivatie insturen bij voorzitter Hugo Aerts, Kapucijnenlaan 11 in 9200 Dendermonde (e-mail hugo.aerts@scarlet.be).

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s