Kim De Gelder–Dendermonde geen burgerlijke partij

Op 19 februari start voor het Gentse hof van assisen eindelijk het proces tegen Kim De Gelder, de jongeman die op 23 januari 2009 in Sint-Gillis-Dendermonde de kindercrèche Fabeltjesland aanviel en er twee baby’s en een kinderverzorgster dode.

Het Dendermondse stadsbestuur heeft eindelijk besloten zich in de zaak toch geen burgerlijke partij te stellen. Burgemeester Piet Buyse (CD&V): “Wij hebben als stad natuurlijk wel schade geleden maar in vergelijking met die van de vele slachtoffers van De Gelder is dat feitelijk maar beperkt. Wij kunnen pogen die schade via dit proces te recupereren maar dat lijkt ons weinig zinvol en daarom blijven wij er als burgerlijke partij weg.”

Het Dendermondse OCMW is daarentegen wel burgerlijke partij. “Feitelijk viel De Gelder ons direct aan. Fabeltjesland was van ons en het personeel heeft daar ontzettend onder geleden. Dus is onze aanwezigheid daar wel verreist”, aldus ontslagnemend OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a).

Kindercampus OCMW-Dendermonde

De in 2007 geopende vroegere kindercampus met o.m. Fabeltjesland leek een paradijs op aarde voor de kleinsten onder ons. Tot Kim De Gelder toesloeg. De zaak woog intern zwaar op het bestuur door. Nog recent toen hier het sociaal restaurant ‘t Vork opende viel de krop in de keel van OCMW-voorzitter Theo Janssens erg op.

Vermoed wordt dat het proces een drietal weken zal duren. Ook lijkt gezien de houding tot nu van Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, een beroep op het Hof van Cassatie een bijna zekerheid. Verder komen er hierna dan nog een ganse serie burgerlijke processen rond de schadevergoeding. De ganse zaak kan dan ook wel tot tien jaar aanslepen.

Wel lijkt gezien de officiële aanklacht tegen De Gelder van het openbaar ministerie een ontoerekeningsvatbaarheid voor De Gelder al bijna bij voorbaat uitgesloten. De aan Kim De Gelder in het document toegeschreven verklaringen maken immers duidelijk hoe hij alles bewust, minutieus en uit pure haat plande.

Haat tegen de maatschappij die hem dan in het verleden zogezegd slecht behandelde. Ook blijkt uit deze aanklacht hoe hij die ontoerekeningsvatbaarheid gedurende zijn ondervragingen zelfs poogde te veinzen. Haentjens staat dan ook zo te zien voor een onmogelijke opdracht.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s