Humo over de aanslag in Homs

In de interviews ‘De oorlogsreporters van de VRT’ in Humo van 31 december heeft Uw medewerker Erik Raspoet het met Rudi Vranckx en Jens Franssen over de aanslag in de Syrische stad Homs van 11 januari 2012 waarbij de Franse journalist Gilles Jacquier het leven liet. Tijdens dat gesprek is er sprake van een onderzoek van het Franse gerecht dat volgens Raspoet begonnen is.

Wat geen van de heren blijkbaar weten is dat dit onderzoek al maanden geleden is afgerond en dat de Franse krant Le Figaro dit op 17 juli 2012 wist te melden. Daarbij zou volgens die krant het onderzoek als vermoedelijke daders naar die rebellen hebben gewezen.

En het doelwit zou daarbij een betoging geweest zijn van aanhangers van Assad vlakbij waar die journalisten stonden. Een element dat zij in dat gesprek niet beschrijven. Volgens diezelfde krant en ook andere media zijn er verder nog twee rapporten over die zaak van de Arabische Liga die eveneens die rebellen verantwoordelijk houden voor die aanslag.

Noch de Franse regering, Le Figaro of de Arabische Liga staan bekend als grote voorstanders van Assad. Vranckx en Franssen geven hier dan ook een mooi staaltje van vooringenomenheid.

Willy Van Damme

Brief naar aanleiding van het gesprek van Erik Raspoet met Rudi Vranckx, Jens Franssen en Katrien Vanderschoot in Humo van 31 december 2012 onder de titel ‘De oorlogsreporters van de VRT’.

De kans dat niemand van die drie heren weet heeft van die rapporten lijkt mij klein. Dit is zo te zien dan ook een geval van de leugen die heerst.

5 thoughts on “Humo over de aanslag in Homs

 1. Ze moeten toch “duiden” Willy, realiteit en accuraatheid heeft daar geen moer mee te maken.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  U neemt de woorden uit mijn mond en dat mag U.
  Ik ga het boek waaraan U medewerkte dan ook vergelijken met dat prutswerk van Rudi Vranckx en Jorn De Cock.
  Willy Van Damme

 2. Ook op de Nederlandse televisie wordt er verwoed GELOOFT in de mythes, die de imperialistische agenda van de VS dienen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het niveau dat men haalt wekt altijd verbazing.
  Ik denk bijvoorbeeld aan het gebruik door de Angelsaksische media van het woord rendition.
  Toen men onder Bush Jr. op grote schaal begon met het ontvoeren van mensen overal in de wereld gebruikte men in die media niet het woord kidnapping zoals men toch zou kunnen verwachten maar ALTIJD de term ‘rendition’.
  Nu, dat is een uit het Latijn komende term die letterlijk ‘overgave’ wil zeggen.
  Het was een woord dat niemand in de pers nog gebruikte tot plots dat fenomeen van die ontvoeringen opdook. En dan schreven ALLE media plots niet het woord kidnapping maar de al jaren niet meer gebruikte term ‘rendition’. Een woord dat niet overeenkomst met wat men normaal zou moeten schrijven. Het gaat hier immers toch niet over ‘surrender’ (overgave) maar over het met geweld ontvoeren van mensen. Iets totaal anders.
  Dat is toch geen toeval.
  En dan vraag een normaal mens zich af wie en hoe men hier de pers stuurt.
  Officieel is er in de VS of het Verenigd Koninkrijk geen ministerie van Censuur, zeker is echter dat men vanuit die regeringen die pers onder strikte controle heeft. En dit heel bewust.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Humo over de aanslag in Homs « Mediawerkgroep Syrië

 4. ik vind het statement mbt het Frans gerecht niet terug http://www.humo.be/humo-archief/222357/op-vele-fronten-thuis-de-oorlogsreporters-van-de-vrt. Wat denkt u?
  Johannes Makar
  Antwoord:
  Het verhaal over dit Franse gerechtelijk rapport betreffende de aanslag van januari 2012 in de stad Homs stond o.m. te lezen in de Franse krant Le Figaro, eigendom van wapenhandelaar Serge Dassault.
  Een vriend dus van Saoedi Arabië en Qatar aan wie hij veel wapenrommel verkoopt.
  Ik vrees dat dit te hoog gegrepen is voor wat Humo tegenwoordig betekent.

  Met gewoon simpel nadenken kon men trouwens zo weten dat het die rebellen geweest waren die deze mortieren hadden afgevuurd.
  Vranckx & Co waren immers per toeval verzeild geraakt in een betoging van aanhangers van president Bashar al Assad. En die rebellen wilden hun gewoon doden of minstens schrik aanjagen.

  Bovendien was hen in Damascus gezegd dat men na 16 uur in Homs om veiligheidsreden best niet op straat kwam. Maar de heren van de pers, niet vreemd aan een pak betweterij, veegden dat gewoon aan hun laars. Met de gekende gevolgen.

  Maar deze nepjournalisten waren zo vooringenomen, en blind dat ze de realiteit niet onder ogen wilden zien.
  Bommen gooien of schieten op journalisten en betogers konden die ‘goede’ rebellen nooit doen, dat kon alleen gebeuren door die ‘doortrapte smeerlappen’ van de regering.

  De Nederlander in dit team maakte zich toen onsterfelijk belachelijk door op de Nederlandse TV te beweren dat die rebellen dat nooit konden gedaan hebben omdat ze geen dergelijke wapens hadden.

  Ook de insinuaties richting zuster Agnes-Mariam van radiojournalist Jens Franssen en Vranckx over haar betrokkenheid bij die poging tot massamoord waren journalistiek een dieptepunt te noemen. Maar onze persmuskieten hebben een groot kenmerk: arrogantie.
  Willy Van Damme

  • Ik volg u visie grotendeels, een ware aanslag op de waakhondfunctie van de media. Dank dan ook voor deze kritische toelichting.
   Heeft u de link tot het artikel van Le Figaro? Heb getracht deze op te zoeken, maar vond het helaas niet terug.
   Johannes Makar
   Antwoord:
   Je kan de informatie vinden op het volgende webadres: http://www.lefigaro.fr/international/2012/07/17/01003-20120717ARTFIG00525-jacquier-l-enquete-francaise-pointe-les-rebelles-syriens.php
   En dit onder de titel: ‘Jacquier : l’enquête française pointe les rebelles syriens’

   Kijk, het is niet leuk om mensen te beschuldigen waar ik jarenlang goede contacten mee onderhield. Met Rik Coolsaet ongeveer 40 jaar en Rudi Vranckx is hier thuis nog komen tafelen.
   Maar wat beiden hier doen is zo schokkend en schandelijk dat ik dit gedrag wel moet aanklagen.

   Met Coolsaet heb ik over de kwestie nog een korte mailcorrespondentie gevoerd. Toen ik hem de letterlijke citaten die hij op TV had gezegd over die rebellen gaf kwam er geen reactie meer. Hij poogde het eerst nog af te zwakken. Waarna ik dus letterlijk citeerde.

   Als mensen om wat voor reden afhaken dan valt elk verzet tegen dit soort onmenselijke en dwaze politiek weg. Daarvoor zou er de pers moeten zijn. Maar die geeft voor 99% verstek.
   Verder lijkt mij het verhaal over die aanslag in Homs vrij simpel. Het toonde echter aan dat die rebellen bewust burgers viseren en pogen te doden.

   Het was een harde realiteit die al die heren, gast van de Syrische regering, verdoezelden. Ze logen bewust. Dat is het bedankje dat je krijgt van dit soort volk.
   Ze hoefden Assad niet in de hemel te prijzen maar wat respect en vooral objectiviteit zou op zijn plaats geweest zijn. Maar dat was er teveel aan. Er is een woord voor dat soort volk: Uitschot.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s