Nestor wordt fractieleider

Bij de CD&V fractie in de nieuwe gemeenteraad zal het de 58-jarige Annie Van den Berghe zijn die fractieleidster wordt, een sleutelpositie binnen de partij. Zij volgt hierbij Hans Michiels op die ontslag neemt uit de raad en zich nu meer zal kunnen wijden aan zijn werk voor Delhaize. Een bedrijf waar hij nu het Belgisch vastgoed onder zijn bevoegdheid heeft.

Schoonaarde

De braaf en wat schuchter overkomende Annie Van den Berghe is sinds het vertrek van Open VLD’er Marcel Borms en Ivan Verleyen van sp.a duidelijk de nestor onder de gemeenteraadsleden. Ze zetelt al sinds 1983 in de gemeenteraad, dus straks dertig jaar. Niet slecht voor een dame die afkomstig is van Schoonaarde, een der kleinste deelgemeenten van de stad.

Ze was jarenlang samen met Herman Van den Abbeele (VU en nadien Inzet) ook de enige vertegenwoordiger van deze gemeente. Van den Abbeele kwam trouwens in datzelfde jaar 1983 eveneens in de gemeenteraad maar haalde het in 2006 niet meer.

Annie Van den Berghe

Annie Van den Berghe wordt de komende zes jaar fractieleidster voor CD&V in de Dendermondse gemeenteraad. Op het einde van deze legislatuur zal ze dus 36 jaar lid van de gemeenteraad zijn.

Annie Van den Berghe is dan ook een blijver in de politiek, zelfs al dacht ze er in het verleden al aan om te stoppen. De smeekbeden van bepaalde partijleden overhaalden haar echter. En kijk nu wordt ze zelfs fractieleidster. Een mooie beloning voor een volhouder.

Annie Van den Berghe haalde in 1988 1.105 stemmen, en was daarmee qua stemmen nummer negen in de partij. Herman Van den Abbeele verzamelde er dat jaar voor de veel kleinere VU 796 stemmen. Het was de periode van de almacht van CD&V die toen in de stad een score van 46,4% bekwam, de absolute meerderheid in raadszetels.

Neergang

In 1994 was dat met 887 stemmen al veel minder. De partij zat was in elkaar geklapt onder druk van het schandaal rond de toenmalige burgemeester Maurits Dierick en de daaraan deels gekoppelde interne ruzies. CD&V haalde toen nog maar 31,5%.

Met de verkiezingen van 2000 werden er dat met 861 stemmen iets minder. Ze was qua stemmen echter toch nog nummer 5 binnen CD&V. Het betekende voor de partij wel de terugkeer naar de macht. Toen nog onder burgemeester Norbert De Batselier (sp.a).

Ook in 2006 raakte ze met 831 stemmen vlot terug verkozen. Zij het dat ze in de partijpoll terug op de negende plaats kwam. Een terugkeer naar de schepenbanken zat er voor haar dus niet in.

Hans Michiels

Hans Michiels moest als ontslagnemend fractieleider in de zaak van het Baasroods rusthuis ooit achter drie vrouwelijke raadsleden jagen om ze terug op de gemeenteraadsbanken te krijgen. Met Thérèse Van Gucht wou dat echter niet lukken.

De reeds vanaf 1994 gestarte neergang bleef echter ook bij de laatste verkiezingen van 14 oktober verder gaan. Ze haalde ditmaal 766 stemmen, goed voor de achtste plaats binnen de partij. Ook nu weer onvoldoende om schepen te worden. De partij – vermoedelijk om interne ruzies te vermijden – kiest haar schepen steevast naar gelang het aantal stemmen dat zij bekomen.

Zij was in haar carrière tweemaal schepen, bij haar eerste verkiezing in de periode 1983/1984 en in de legislatuur van 1989 tot 1994. De eerste maal was dat ter vervanging van Patrick Van Cauteren op Personeel en Middenstand en de tweede maal op Onderwijs en Mobiliteit. Nu is ze bij afwezigheid van burgemeester Piet Buyse wegens haar anciënniteit wel de voorzitster van de gemeenteraad.

Zij heeft wel de sprekerskwaliteiten van zeker Norbert De Batselier niet en ook niet die van Piet Buyse, maar het leiden van de soms balorige gemeenteraadsleden leek haar die paar keer dat ze voorzitster speelde goed te lukken.

Asbest

Opvallend is ook het feit dat ze zich tijdens de herrie rond het asbest weg van het gewoel hield. Hetzelfde trouwens voor Herman Van den Abbeele. Eddy Mertens (open VLD) en Pascal De Roock (N-VA) die hier ferm het vuur aanstookten haalden het met respectievelijk 352 en 414 stemmen niet.

De twee betogingen tegen de asbest trokken trouwens nooit meer dan maximum 200 mensen. De enige die hier dus garen bij spinde was Annie Van den Berghe. Niet de twee aanstokers die vermoedelijk via hun actie hoopten extra stemmen te halen. Ze faalden.

Asbestbetoging Dendermonde - 11-11-2011

Het protest tegen de mogelijke komst naar Schoonaarde van Asbeco, het asbestverwerkende bedrijf leverde blijkbaar dan toch geen extra stemmen op. Hier de betogers in Dendermonde.

Het is nu afwachten wat haar fractieleiderschap zal betekenen. Zal ze zoals Hans Michiels ooit moest doen en rebellerende dames raadsleden achterna hollen om ze terug naar de gemeenteraad te sleuren? Het zal ook niet gemakkelijk zijn om haar voorganger te evenaren. Hans Michiels was immers een van de sterkhouders van de nu voorbije legislatuur.

Nieuwe oppositie

Onduidelijk is ook wat de bijna geheel vernieuwde oppositie zal betekenen. Met fractieleiders als Stefaan Van Gucht (Vlaams Belang) en Kris Verberckmoes (Open VLD) was het gemakkelijk daar ze intellectueel amper iets voorstelden. Wordt het met Walter Deygers, fractieleider voor N-VA nu gemakkelijker?

Deygers zal ongetwijfeld intellectueel beter uit de hoek komen. Maar zal hij en zijn partij zwaarder wegen? Mogelijks wel, mogelijks niet. Het partijprogramma van de N-VA was anders heel licht.

Roepen dat het rusthuis van Baasrode open moet blijven maar niet eens weten hoe de vork aan de steel zit is poepsimpel en demagogie. En het optreden van hun nu ex-schepen Marius Meremans tijdens het grote verkiezingsdebat was ontstellend zwak.

Maar de toekomst zal uitwijzen wat soort gemeenteraad het wordt. Dat de interne ruzies bij sp.a in de gemeenteraad nu voorbij zijn is niet alleen voor de partij een goede zaak, ook Dendermonde kan er alleen maar wel bij varen. Onduidelijkheid is er natuurlijk ook over de totaal vernieuwde en jonge Open VLD-fractie. Hoe zal ze wegen op het debat?

Het risico is echter dat sommigen al van de eerste maanden in volle charge zullen voorwaarts stormen zoals ooit de Britse Light Brigade deed tijdens de Krimoorlog in de negentiende eeuw. Met als resultaat eenzelfde maar dan minder bloederige slachtpartij. Maar het is afwachten of verstand en respect het gaan halen boven platte demagogie en idiotie.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 1982 kreeg ze 739 stemmen achter haar naam. Wat haar toen qua stemmenaantal toch maar een 18de plaats opleverde op de kieslijst van toen nog de CVP. Sindsdien behaalde ze bij elke lokale verkiezing wel betere resultaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s