Geen nieuwjaarswensen

Deze dagen zijn traditioneel de periode waarbij iedereen elkaar het beste wenst, een goede gezondheid vooreerst, veel geluk, een goed lief, werk en samenhorigheid. Dat laatste was het thema van onze vorst maar dat was teveel voor sommigen. De vraag om minder demagogie kon niet.

Populisme

Het begon al op 26 december toen zowat alle Vlaamse kranten vonden dat het niet kon dat men N-VA en Vlaams Belang zo als populisten bestempelde. Koning Albert II had zijn boekje te buiten gegaan door te waarschuwen voor populisme en het zwart maken van bepaalde bevolkingsgroepen. Wat andere staatshoofden, incluis Herman van Rompuy, eerder al stelden mocht plots niet meer van onze editorialisten.

Het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen en het criminaliseren ervan was die dag blijkbaar voor onze kranten plots geen probleem. Ervoor waarschuwen en verwijzen naar eerdere perioden zoals de jaren dertig mocht niet. Dat deze editorialisten zelf als het hen goed uitkomt om de haverklap oproepen tot meer solidariteit zagen ze niet. Neen, op de N-VA geef je geen kritiek.

Koning Albert II

Koning Albert II mocht van de Vlaamse pers niet waarschuwen voor het populisme en een terugkeer naar de jaren dertig. Een waarschuwing waarmee men elders in Europa geen probleem heeft. Behalve dan in Nederland met Geert Wilders die plots woest was op Beatrix. Een houding vergelijkbaar met die van De Wever.

Waarna Ben Weyts van de N-VA over een schande sprak, want de vorst moet toch oproepen tot meer gemeenschapszin en nu kregen de Vlaams-nationalisten plots kritiek. Alsof Ben Weyts ooit iets anders heeft gedaan dan de koning staan uitschelden en de Franstaligen voor halve of hele criminelen verslijten. En kijk, nu wou hij dat de koning plots de gemeenschapszin zou bevorderen.

Waarna de dag nadien Bart De Wever, na zich eerst onaangesproken te voelen, het een ongehoorde schande vond dat de koning hem een fascist noemde. Wat hij niet had gedaan. Maar in zijn ogen was de koning iets van een smeerlap die men maar best kon uitschakelen. Waardoor hij de koning bij het door hem voor idioten versleten Vlaamse schrijversgilde zette.

Dus terwijl iedereen het feest van de verdraagzaamheid en verstandhouding vierde en de koning dat in navolging van Van Rompuy, de Nederlandse Beatrix en de Italiaan Napolitano benadrukte ging men diezelfde Kerstdag in de pers in de tegenaanval. Want die editoriaals werden uiteraard op 25 december geschreven. Tja, wensen hé.

Oorlog en vrede

Eenzelfde gebrek aan respect voor de medemens is er in Syrië. De door de VN aangestelde Algerijnse diplomaat op rust Lakhdar Ibrahimi heeft in afspraak met de Syrische president Bashar al Assad en de Russische regering een voorstel voor een onderhandelde oplossing van de Syrische burgeroorlog uitgewerkt en zie, ook hier als antwoord geen wensen.

Zijn smeekbede klinkt nog na of die Syrische rebellen hebben al een antwoord klaar: Njet. En alsof dat nog niet voldoende is eisen ze van Rusland zelfs nog een knieval, met verontschuldigingen. En bovendien moeten ze die knieval dan nog doen in bvb Qatar, de stinkend rijke gasproducent waar mensenrechten en democratie gewoon worden gehaat.

De nieuwe plots uit het niets opgedoken rebellenleider Moaz al-Khatib gooit elke poging om tot een vergelijk te komen in de vuilbak en eist dat de Russen zich nog vernederen ook. En dit is de man die in onze pers als zijnde een bijna-heilige werd omschreven. Op basis uiteraard van door PR-bureaus geschreven teksten.

En wat is de reactie van de Westerse regeringen, de EU, de Navo, de media en de koningen van de humanitaire business, de ngo’s? Niets, ze zwijgen als de dood. Ze laten die rebellen gewoon elke uitweg richting vrede neerknallen. Slash, weer een Syrische christen de keel over gesneden.

Citadel van Aleppo

De citadel van Aleppo, werelderfgoed zoals het Dendermondse belfort. Geen krant die eist dat dit wordt beschermd. Het vernielen van deze stad met 2 miljoen inwoners wordt door De Standaard zelfs gezien als een (sic) bevrijding.

En niemand in de pers neemt het woord en eist onderhandelingen. Onze editorialisten als Yves Desmet, Bart Sturtewagen, Bart Beirlant, Koen Vidal en al die anderen wereldwijd zwijgen. Maar dit soort zwijgen maakt hen dan wel medeplichtig aan die slachtpartij en de vernieling van dit mooie zo rijke land.

Hetzelfde voor een Brigitte Herremans van Pax Christi en Karen Moeskops van Amnesty International Vlaanderen. Ook zij zwijgen hier en zijn dus even medeplichtig aan dit bloedbad.

Huichelarij

Maar ja, als we weten dat Pax Christi twintig jaar geleden in Kosovo de officieel als crimineel bestempelde rebellengroep UCK steunde dan zijn we niet verrast. In Kosovo leverde Pax Christi als het ware de lucifers en benzine waarmee het UCK dan nadien kloosters en kerken platbrandde. Dank je Belgische bisschoppen.

En kijk toen Jorn De Cock voor De Standaard zijn laatste reportage over Aleppo maakte had hij het over het bevrijde deel van Aleppo waar die rebellen dan de baas zijn. En die rebellen heten daar al Nusra, zuiver al Qaeda zoals zelfs de VS nu stelt. En als De Standaard dat soort lieden als bevrijders ziet dan moeten we van die krant op dit vlak niets goeds verwachten. De Standaard en al Qaeda zijn immers vriendjes.

Neen, wensen van dat soort lieden en organisaties vallen hier op een heel koude steen. Ze zijn ongewenst. Ach, Nieuwjaarsgroeten, veel huichelarij verborgen achter een brede glimlach volgeladen met holle woorden. En daarachter: de leugen en de hebzucht die heerst.

Zie maar hoe De Morgen zich plots de armoede aantrekt. Nu ze steeds meer lezers verliezen kan wat ‘armoedebestrijding’ misschien soelaas brengen. Het is als met de politiek, elke van onze vele regeringen heeft wel een minister voor armoedebestrijding. Met als resultaat: Steeds meer armoede.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Geen nieuwjaarswensen

 1. Ik denk dat onze journalisten en populistische academici schaamtelozer dan ooit tevoren hebben laten zien dat zij zelf het grote probleem zijn, groter dan het VB. Het VB oogst maar wat zij zaaien.

  De koning heeft geen namen genoemd. Als de NVA het schoentje aantrekt omdat zij vindt dat het haar past, dan is het de NVA zelf die bepaalt dat zij fascistisch en populistisch is. Maar dat vermogen tot onderscheiden, is niet aanwezig bij de populistische academici als Mark Van den Wyngaert, Van Orshoven, TV-vedette Carl Devos, en Dave Sinardet. Dat zijn de namen die ik mij herinner. Academici hebben een beschermd statuut opdat ze vrij zouden zijn, ongehinderd door de druk van het populisme hun werk zouden kunnen doen, maar het werk averrechts. Yves Desmet zei dat er een betaalmuur komt. Wel ik snak al naar die betaalmuur. Dat zal de vraag oproepen of iets het lezen waard is of niet, en er zal mij waarschijnlijk een pak ergernis bespaard blijven.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik was ook ten zeerste verrast door het discours van de bovenvermelde heren. Kenden zij dan bijvoorbeeld niet die eerdere toespraak van koning Boudewijn die ongeveer hetzelfde stelde? Of die eerdere speeches van Albert II zelf en van Van Rompuy, Barosso, Napolitano en Beatrix, om er maar enkele te noemen?
  En inderdaad wat Bart De Wever betreft, wie het schoentje past….

  Zijn recente eis dat zelfs groepen als Voorpost en TAK hun mond dienen te houden zou toch iedereen moeten doen beseffen dat die man in wezen geen democraat is.
  De houding van die editorialisten maakt het ook perfect verklaarbaar waarom Bart De Wever niet uit de media is weg te branden.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s