OCMW-raad krijgt vorm

Er is bijna volledige duidelijkheid over de samenstelling van de nieuwe Dendermondse OCMW-raad die vanaf januari het sociaal beleid van de stad verder vorm gaat geven. Het OCMW is een mastodont met ongeveer 600 personeelsleden en met 14 miljoen euro die men bij banken belegde voor de komende grote projecten zoals het nieuwe rusthuis. Kwestie dat men hiervoor weinig of niet moet gaan lenen.

Verkiezing OCMW

Deze 11 OCMW-raadsleden worden gekozen op de eerste gemeenteraad nu volgende woensdag 2 januari te 20 uur. Per drie raadsleden wordt er een OCMW-raadslid aangeduid. Met 9 raadsleden voor N-VA kan die er dus juist drie aanduiden.

CD&V heeft 16 gemeenteraadsleden en kan dus zonder discussie 5 mensen afvaardigen naar het OCMW. Er blijft dan een stem op overschot. Hetzelfde bij meerderheidspartner  sp.a die in de nieuwe gemeenteraad over 4 verkozenen beschikt en dus zeker een zetel heeft en een stem op overschot.

Patrick Meulenbroek

Patrick Meulenbroek wordt vanaf volgende maand de nieuwe OCMW-voorzitter. Een voor hem geheel nieuw actieterrein.

Groen heeft met haar een gemeenteraadszetel geen direct verkozen in het OCMW maar uiteraard een stem op overschot. Het Vlaams Belang heeft van de zeven er nog maar twee verkozenen in  de gemeenteraad over en lijkt zo te zien dus naast de zaak te pakken.

Een groot verschil met zes jaar geleden toen zij de eerste OCMW-raad op stelten zetten door over de zeer veel benoemingen in allerlei instellingen, vzw’s en comités steeds een geheime stemming te eisen. Het kiezen bleef maar aanslepen.

Groen op de wip

Noch de meerderheid, noch Groen zullen met hen gaan onderhandelen over hun twee reststemmen. Groen, CD&V en sp.a zijn hier dus feitelijk aan elkaar gebonden. Samen hebben ze immers drie stemmen op overschot, goed voor een zitje bij het OCMW. Onduidelijk blijft of de gesprekken hierover al achter de rug zijn en in welke richting dit dan zal gaan.

Hilde Dierickx

Hilde Dierick van Open VLD lijkt weinig kans te hebben om in een van de comités van het OCMW te gaan zetelen.

Voor CD&V gaan naar het OCMW dus als reeds geschreven naast voorzitter Patrick Meulenbroek (1470 stemmen), Beurms Luc (350), Joos Dauwe (383), Joos Ann (384) en Ann Pauwels (385). Voor Open VLD wordt dat partijvoorzitster en gewezen parlements- en gemeenteraadslid Hilde Dierickx die op 14 oktober 1.192 stemmen verzamelde. Haar zoon Laurens zetelt in de gemeenteraad.

Ook bij de N-VA zijn de namen ondertussen publiek gemaakt en dat worden Paul Van Marcke (512 stemmen), Jurgen Jacobs (423) en Veronique Van den Steen (368). Bij de sp.a zal men al zeker de verruimingskandidaat Gino Bertin (193) sturen.

Gino Bertin zetelde van 2000 tot 2006 voor Groen in de gemeenteraad en liet toen een goede indruk na. Hij is ook actief betrokken bij de goed werkende lokale vzw Tondeldoos die schoolgaande kinderen van kansarme gezinnen steun geeft.

Comités

Gino Bertin

Gino Bertin gaat nu al zeker voor sp.a zetelen in het OCMW. Sociaal beleid is hem niet vreemd.

Uit die OCMW-raad kiest men dan drie belangrijke comités die zorgen voor het dagelijks beleid van deze instelling. Zo is er het Comité Sociale Zaken dat o.a. over materies als leefloon en budgetbegeleiding gaat.

Belangrijkst hierbij is het Vast Bureau dat de strategische beslissingen moet voorbereiden en welke instaat voor o.m. het personeelsbeleid. Derdes is er dan nog het Comité Ouderen die het beheer doet over de drie woon- en zorgcentra en de drie dienstencentra, ‘t Plein in Baasrode, Zonnebloem in Sint-Gillis en het Zilverpand in het stadscentrum.

Deze comités bestaan naast steeds de voorzitter telkenmale uit drie leden die worden aangeduid door de OCMW-raadsleden. Ook hier krijgt men per drie raadsleden een lid in elk van die comités. Wat wil zeggen dat de N-VA normaal gezien in alle drie een zitje gaat krijgen en Hilde Dierickx niets. Wat haar oppositiewerk niet gaat vergemakkelijken.

Zoals ook al eerder geschreven blijft van de huidige OCMW-raad logischerwijze alleen Luc Beurms uit Appels over. De rest zijn allemaal novieten. En bovendien gaat midden volgend jaar OCMW-secretaris Eric Huyghe op pensioen zodat er aan de top massa’s kennis verdwijnt.

Begrotingshakbijl

En dit op een ogenblik dat er een belangrijke beslissing dient genomen wat betreft de toekomst van het WZC Sint-Vincentius in Baasrode. Ook zwaait de begrotingshakbijl niet alleen in Brussel maar is ze ook in Dendermonde druk bezig te kijken waar ze kan toeslaan.

Theo Janssens

Onder het voorzitterschap van Theo Janssens had het OCMW een eigen autonome koers, samen maar ook apart van het stadsbestuur.  Dat lijkt nu voorbij.

Gezien de vermoede zwakte van het nieuwe OCMW-bestuur is de kans groot dat de feitelijke leiding zich op het stadhuis zal bevinden. Wat zeker nu het geval niet was. En dus is de kans zeer reëel dat financieel het OCMW hier wel eens een groot slachtoffer zal worden. De eerste ruzies zijn trouwens al achter de rug.

En dan stelt zich de vraag naar de toekomst van het Baasroodse rusthuis. Wie de praatjes van CD&V, N-VA, Open VLD, Groen en Vlaams Belang voor 14 oktober geloofde zag er morgen al twee nieuwe rusthuizen verrijzen, een in de Boonwijk en een in Baasrode.

Maar met die zowel in Dendermonde als in Brussel wild om zich heen slaande hakbijl is het moeilijk in te beelden dat dit een realistische optie is. Lees hiervoor ook de hier eerder geplaatste analyse met als titel Bejaardenspelen in Baasrode.

OCMW-rusthuis Sint-Vincentius Baasrode

De komende drastische bezuinigingen in Brussel en Dendermonde en de bouw van twee nieuwe bejaardenhuizen voor Baasrode en de Boonwijk lijkt een onoverbrugbare tegenstelling.

Veel beloven en dromen is gemakkelijk en ook gratis. Maar er is zoiets als het gezegde ‘dromen zijn bedrog’ of het andere ‘veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven’. We wachten af, maar de klok tikt onverbiddelijk verder.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “OCMW-raad krijgt vorm

 1. Off topic. Uit Granma. U.S. to send military missions to more than 35 African countries in 2013
  Mag ik concluderen dat het van de VS stuiptrekkingen zijn en een laatste(?) wanhoopsdaad om hun slinkende macht te herstellen? Of zie ik het verkeerd.
  Gerrit
  Antwoord:
  Inderdaad een helemaal ander onderwerp. Al onder de tweede ambtstermijn van George Bush Jr. is men de militaire aanwezigheid van de VS sterk gaan uitbreiden en worden er om de haverklap met die lokale legertjes oefenigen gehouden.

  Er is terug grote wrijvel tussen de VS en Frankrijk en dit zou wel eens een der redenen kunnen zijn want een groot deel van Afrika is het bijna exclusief jachtgebied van Parijs. De roofdieren die er presidentje mogen spelen hebben allen wel één of meerdere optrekjes in Parijs.

  Mogelijks verklaart dat ook het sterk toenemende aantal conflicten in Afrika. De voornaamste reden voor die Amerikaanse houding lijkt de wil van de VS te zijn om een zo groot mogelijke controle te behouden over de Afrikaanse grondstoffen waar landen als Indië en China zo een sterke behoefte aan hebben. Het is een verre van positieve ontwikkeling.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s