Passie voor een voetbalploeg

Deze week stelde men in het Dendermondse gasthof Het Vaderland het rond de lokale voetbalploeg KAVD geconcipieerde project ‘Dynamiek 57’ voor, met als ondertitel ‘De slapende reus ontwaakt’.

Bestuur KAVD 2013

Het nieuwe bestuur van KAVD wil de ploeg met meer dynamiek hogerop krijgen.

Oudere voetbalploegen hebben iets met hun stamnummer, het verwijst immers naar de datum waarop zij aansloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). En de nu nog in tweede provinciale aanmodderende KAVD heeft nummer 57, wat wil zeggen dat de KAVD vrij oud is.

Risee van de stad

En over dat verleden is men erg fier want het roept herinneringen op aan de mooie ogenblikken van de club toen ze tegen o.m. RSC Anderlecht speelde en mensen van heinde en verre te voet kwamen om de spelers te bewonderen.

KAVD

KAVD wordt gezien als de risee van de stad en daar wil men wat aan veranderen.

Dat is nu al lang verleden tijd en voor velen in Dendermonde is de KAVD de risee van de stad. Als er al geen schande over wordt gesproken dan wordt er mee gelachen. Weinigen nemen de club nog serieus. En dat heeft men bij de club ook wel begrepen want het is ook hun schuld.

Een Dendermondenaar moest als het ware veel durf hebben om in het clubbestuur te willen zitten of ze te sponsoren. In alle stilte heeft men echter in en buiten de club gewerkt aan een nieuw leven voor de KAVD, wat staat voor de Koninklijke Atletische Vereniging van Dendermonde.

Een aantal Dendermondenaars met een groot hart voor de ploeg staken de voorbije maanden de koppen bij elkaar en dokterden een plan uit om de club terug een nieuwe stimulans te geven. Het werd een deels ambitieus actieplan dat echter realistisch lijkt en zeker niet megalomaan te noemen is.

Jan Tas

Onder het voorzitterschap van Jan Tas verdwenen de schulden waarmee de club zat. Het maakt groei eindelijk mogelijk.

Zware schulden 

Voor de initiatiefnemers waaronder Jan Van Damme, Geert Van Keer, Danny ‘Cosmo’ Dewaelhens en Yves De Cocker moet dit plan de club op relatief korte termijn terug in de nationale competitie brengen, zeker in bevordering maar liefst in derde nationale. Maar dat is toch nog een lange weg te gaan.

Jan Van Damme: “Kijk, als we zien waar ploegen uit onze omgeving zitten zoals Zele en Hamme staan en de KAVD zit dan is dat iets wat feitelijk niet zou mogen zijn. Dit moet beter. Tweede provinciaal is beneden het peil dat we kunnen halen.”

Zeer belangrijk is echter dat de heel zware financiële problemen waar de club al heel veel jaren mee opgescheept zat achter de rug zijn. De club had immers een schuld van zomaar eventjes 200.000 euro en die is praktisch geheel weg.

Geert Van Keer: “Er is nog een probleem met de drankleverancier dat voor de rechtbank staat maar waar we nu feitelijk ook een akkoord hebben om de zaak in der minne te regelen. Waardoor alle schulden aan wie ook weg zijn.”

Meer sponsoring

Een prachtig werk waarbij de nu aftredende voorzitter Jan Tas een grote rol speelde. Oudgediende Marcel Deurinck: “Jan Tas heeft in soms heel moeilijke omstandigheden daar zeer veel voor gedaan, en dat hij nu een stap opzij zet voor Danny Dewaelhens siert hem zeer.”

Jan Van Damme

Jan Van Damme zette zijn schouders onder het nieuwe project ‘Dynamiek 57’ en wil de club hogerop duwen.

Danny Dewaelhens: “Kijk, ik sponsorde de KAVD wel wat maar dat bleef zeer beperkt. Maar door het feit dat zij die schulden wisten weg te werken toonden zij hun capaciteiten en liefde voor de club. Het was dit dat mij overhaalde om nu voorzitter te worden en meer te gaan sponsoren. Dat worden zeker geen grote bedragen maar ik zal via mijn vele zakelijke contacten zorgen voor nieuwe sponsors. ik heb er trouwens al een tiental binnen.”

Danny Dewaelhens, de nieuwe voorzitter, is in het Dendermondse bij velen gekend als ‘de Cosmo’, de naam van zijn in afbraakwerken gespecialiseerde firma. Op een goeie tien jaar wist hij zich op te werken als de bijna overal zichtbare coming man van het lokale zakenleven.

En met de zeer geslaagde restauratie van een deel van de vroegere site van de NV Union (Milkana/Jacky) aan de Schelde in Baasrode ontpopte hij zich ook als iemand die niet alleen een puur zakenman is maar een die ook oog heeft voor het behouden van ons erfgoed.

Optimistisch

Opvallend was ook dat men tijdens de persconferentie verklaarde zich verder te willen ontwikkelen op basis van een gezonde financiële basis. Geen grote schulden meer dus. Daarbij verwees men ook uitdrukkelijk naar de recente reportage van Panorama over de zwartgeldcircuits.

Danny Dewaelhens - Cosmo

Danny ‘Cosmo’ Dewaelhens, hier bij zijn gerestaureerde oude bedrijfsgebouwen waar ooit smeerkaas van Milkana en potjes melkproducten van Jacky van de groep Unilever werden gemaakt.

Ook blijkt dat de sfeer in de club dit jaar merkelijk verbeterde. De financieel zware jaren zijn voorbij en met het nieuwe team en nieuw sponsorgeld blijken ook de supporters en spelers er volgens veel waarnemers terug goesting in het krijgen. Wat zich dan in de resultaten al liet voelen.

Zo viel het op dat Jan Van Damme en Danny Dewaelhens toen ze hun planen deze nazomer al privé onthulden hoopten om de eindronde voor promotie naar eerste provinciale volgend seizoen te willen halen. Dat werd de voorbije week al dit seizoen. “We zijn nog niet zeker maar de kans is wel reëel”, aldus nog een tevreden Jan van Damme.

De club staat nu op de derde plaats met twee punten achter Lochristi en op drie punten van leider Stekene. De ploegen die tweedes eindigen in tweede provinciale spelen op het einde een serie onderlinge duels dat dan moet uitmaken wie er eventueel naar eerste provinciale mag promoveren.

Jean-Pierre De Donder

Jean-Pierre De Donder zette de merkwaardige geschiedenis van de KAVD te boek. Het werd een kanjer van een 1000 bladzijden en meer dan 500 dikwijls exclusieve foto’s.

Over de club verschijnt kortelings ook een boek van Jean-Pierre De Donder. Het is een duizend pagina’s dik en bevat ongeveer 500 foto’s. Naast een bespreking van de voetbalactiviteiten komen er ook andere sporten aan bod zoals bijvoorbeeld tennis, kaatsen en basketbal. KAVD was vroeger immers meer dan alleen voetbal. Het is voor 60 euro te bestellen bij de auteur via KAVD-boek@hotmail.be.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Passie voor een voetbalploeg

 1. Allemaal goed en wel maar jullie hebben de beste mannelijke en vrouwelijke rugby ploegen van België, met afstand.
  Daar kan je pas fier op zijn.
  En neen, ik ben niet van Dendermonde.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  De Dendermondse Rugbyclub is hier al herhaalde malen aan bod gekomen en zal dat blijven doen. Het is een erg sympathieke bende die nog zeer goede resultaten haalt.
  Maar ik wou deze ook eens bespreken en hun pogingen om het recente verleden te wissen. Maar zo goed als de rugby zullen ze het wel niet direct doen.
  Willy Van Damme

  • Met alle sympathie Willy, ik ben niet zo lang op jouw blog.
   Mercury Traveller
   Antwoord:
   Begrijpelijk, ik heb hier dan ook al meer dan duizend teksten geplaatst. Kortelings komt er nog wel een iets over de DRC.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s