En toch iets om fier over te zijn

Het zijn de laatste dagen van de huidige Dendermondse OCMW-raad en dat betekende deze week nog enkele vergaderingen, een goed gevulde agenda voor de OCMW-raad van vorige dinsdag en komende vrijdagnamiddag de officiële opening van het nieuwe sociaal restaurant ‘t Vork.

Er is en was dus nog wat werk voor de boeg. En alhoewel er zeker slechte ogenblikken in de voorbije zes jaar waren mag men op deze raad zeker tevreden terugblikken. Er is ondanks die paar slechte dagen veel reden voor fierheid.

Leefloners

Zo dienden er deze legislatuur een serie hoogstnodige beslissingen te worden genomen en die gebeurden ook. Ook werden nieuwe belangrijke initiatieven ontwikkeld zoals die poetsdienst en die blijken aan te slaan.

Dendermondse OCMW-raad legislatuur 2006-2012

De oude OCMW-raad met links Rita De Schryder, Hilde Raman, Theo Janssens, Johan Baert, Erik Huyghe, Emiel Ravijts, David Beirens, Hilde Heyvaert, Luc Beurms, Kristel Gevaert en Donata Verhasselt.

Andere nieuwe zaken als het voor België unieke SDNA-project tegen diefstallen en de buurtwerking zijn iets om fier over te zijn. Om het nieuwe naai- en strijkatelier en het sociaal restaurant niet te vergeten. En denken we zeker ook aan het mooie resultaat rond onze leefloners.

Terwijl ze bijna elders stegen daalden ze in Dendermonde. Het gevolg van vooral een actief beleid rond de herintegratie in het gewone arbeidscircuit van die mensen. Een prachtresultaat.

Neem ook het buurtproject dat toen het jaren geleden begon niets anders was dan spitsroeden lopen voor ambtenaren en bestuurders want er heerste een helse woede daar in die buurten.

En kijk nu! De vergadering met de buurt is gedaan en er volgt steevast spontaan applaus. Als men hierop al niet trots mag zijn. De zuurtegraad is er verdwenen, leve de glimlach. Het werd dan ook terecht recent genomineerd door de Koning Boudewijnstichting.

Theo Janssens, voorzitter OCMW

Voorzitter Theo Janssens wist, mede dankzij zijn politiek doorzicht en kennis van de sociale wetgeving, dit OCMW, ondanks de bijwijlen chaotische toestand in de beheerraad, deze legislatuur toch succesvol laten te beëindigen.

Kim De Gelder

Bovendien zorgde men ervoor dat het rusthuis Aymonshof in het stadscentrum nu zonder winst of verlies draait zonder de dagprijs te verhogen. Met die in Baasrode en de Boonwijk gaat dat natuurlijk niet. Die hebben te weinig zorgbehoevende bejaarden en dus is het daar wachten op een nieuwbouw in de Boonwijk.

En dan was er deze legislatuur natuurlijk vooral het onnoemelijk leed veroorzaakt door Kim De Gelder in Fabeltjesland. Theo Janssens kreeg van vele personeelsleden alleen maar lof voor de wijze waarop hij het aanpakte. En ook voor hem was dat een drama. Hij heeft het bloed aan de muren en op de baby’s met de eigen ogen gezien. Het trof hem hard.

Herdenkingsplaat Fabeltjesland aanslag Kim De Gelder

De plaat ter herdenking van de aanslag van Kim De Gelder. Verre van uniek in de wereld maar hij liet wel een diep spoor na in Dendermonde. Inderdaad: ‘Vergeten willen we dit niet’.

En ondanks die miserie zorgde het OCMW onder zijn leiding voor een goede oplossing. De man kent het OCMW en waarover het gaat. Dinsdag werd zelfs het architectenbureau aangeduid dat de nieuwbouw voor Fabeltjesland aan de Kroonveldlaan mag ontwerpen. Het wordt een speels uitziend passiefhuis van Atelierkyoto, de bouwers van het nieuwe jeugdcentrum in Appels.

Ook voor de problemen bij de lokale dienstencentra Zonnebloem en Zilverpand werden oplossingen gevonden die nu op realisatie wachten. Met daarbij nieuwe bejaardenwoningen en extra dienstverlening.

Maar bovenal beheerde men het OCMW op een zuinige wijze. De belastingbetaler kan tevreden zijn. Mede dankzij attente ambtenaren als secretaris Eric Huyghe en financieel man David Beirens. Deze wist dinsdag zelfs nog 0,73% extra interest te versieren voor de geldbeleggingen van het OCMW. Hij glimlachte tevreden.

Opening strijkatelier van het Dendermondse OCMW

De fiere dames van het strijkatelier bij de opening van hun nieuw lokaal.

Baasroods rusthuis

Er staat nu ongeveer 14 miljoen euro op de rekening. Voldoende om de projecten voor het nieuwe Fabeltjesland en het rusthuis te bouwen zonder dat men bij de banken moet gaan aankloppen. Het is een situatie waar vele gelijkaardige besturen jaloers zullen op zijn.

Alleen de kwestie van het Baasroodse rusthuis en de recente herrie met o.m. Eddy Mertens vertroebelden de sfeer. Had men de voorstellen van de administratie en de meerderheid van de OCMW-raad aanvaard dan was men nu al in de Boonwijk en in Baasrode aan het bouwen. Nu is er niets, behalve een steeds maar kapot vallende lift in dat rusthuis.

Op dat gebied was er trouwens dinsdag op de raad slecht nieuws. Zo heeft het gewest de voorlopige erkenning van het Baasroodse rusthuis ingekort. Niet meer augustus 2015 maar 31 december 2014 wordt de laatste dag dat de erkenning loopt. Is er dan geen nieuw zorgstrategisch plan dan sluit Baasrode. Fini, finished, schluss.

Protestactie ACW Baasrode rond Baasroods rusthuis

Het Baasroodse ACW wil het rusthuis in Baasrode behouden en protesteerde de voorbije legislatuur tegen de mogelijke sluiting. Over de eigen verantwoordelijkheid in dit dossier echter geen enkel woord.  Nog geen verontschuldiging.

En die voorlopige erkenningen waar Baasrode nu al een tijd mee werkt worden hoe dan ook stopgezet. De CD&V heeft hier een nefaste rol gespeeld en zeker het Baasroodse ACW die de partij op sleeptouw nam, richting de afgrond. Een schande.

Daarbij valt het op dat ook bij de oorspronkelijk harde kern binnen CD&V nu al te horen is dat het rusthuis in Baasrode ten dode is opgeschreven. Maar ja, de verkiezingen zijn voorbij en dan zal men die waarheid in de palinggemeente wel eens moeten gaan vertellen. Tijd voor realisme, gedaan met kiesbedrog. (zie op deze blog: Bejaardenspelen in Baasrode)

Eddy Mertens

Ook de problemen met o.m. Open VLD’er Eddy Mertens wogen op het einde op de raad. Deze protesteerde plots toen men positief wou reageren op een vraag van het gewest of het Dendermondse OCMW meer subsidies wou voor haar rusthuizen. ‘Weg met dat geld’, was zijn visie.

De man liet zich dom meesleuren door allerlei intriges. De subsidies, goed voor 4 extra bedden voor zorgbehoevende bejaarden, zijn intussen binnen. Het was stil op de raad toen men ter kennisgeving die brief van het gewest besprak.

Eddy Mertens

Eddy Mertens maakte als OCMW-raadslid zijn beloften niet waar. Hij lijkt wel van de aardbol verdwenen.

Ooit leek hij een veelbelovende lokale liberale politicus die goed met cijfertjes omweg leek te kunnen. Een man die het ook wel wat goed kon uitleggen. In het OCMW echter bleek hij zelfs geen pluimgewicht en ging hij op een zielige wijze ten onder. Spijtig.

Sinds zijn oekaze rond die subsidies (zie op deze blog: Subsidies, neen bedankt) is hij onvindbaar zowel voor het OCMW, waar hij toch bestuurder is, als voor de pers. Hij kwam naar geen enkele raadsvergadering meer, ook niet de laatste van gisteren dinsdag.

De opvolgers

Het werk is nu aan de opvolgers. En dat doet vragen rijzen. Behoudens Luc Beurms van CD&V gaan er alleen nieuwkomers in die raad zitten. Een beheerraad die eventjes 600 personeelsleden moet managen, die verantwoordelijk is voor het sociale stadsbeleid en die 14 miljoen euro in kas heeft.

Patrick Meulenbroek

Toekomstig OCMW-voorzitter krijgt een loodzware opdracht om de komende zes jaar deze mastodont met als zijn verantwoordelijkheden te leiden.

Bovendien gaat Eric Huyghe midden komend jaar op een zeer welverdiend pensioen. Ook die valt dus weg. En dan komt de leiding in handen van een noviet als Patrick Meulenbroek van CD&V met rond hem eveneens alleen nieuwelingen, behoudens dan de altijd vriendelijke Luc Beurms. Meulenbroek is een heel sympathiek man die bestuurlijk echter tot heden voor zover geweten nooit potten wist te breken.

Hij en zijn mederaadsleden zullen uit hun pijp moeten komen. Want tegen eind 2014 moet de zaak in Baasrode geregeld zijn. Bij het OCMW kijkt men dan ook met een bang hart uit naar volgend jaar.

Vast staat dat Hilde Dierickx voor de Open VLD naar het OCMW gaat. Voor CD&V zijn dat behoudens Patrick Meulenbroek en Luc Beurms, Ann Pauwels, Joos Dauwe (zoon van) en Joos Ann.

Groen

Wie voor sp.a gaat is al geweten maar wil men voorlopig nog geheim houden. Eenzelfde situatie bij de N-VA waar wel al zeker is dat Hilde Raman in de gemeenteraad blijft en niet meer weerkeert naar het OCMW. De partij krijgt er drie zitjes.

Het probleem is hier ook de quota voor het bekomen van een raadslid van het OCMW. Per drie gemeenteraadsleden heeft een partij recht op een OCMW-raadslid. De nieuwe meerderheid van CD&V en sp.a hebben in de gemeenteraad respectievelijk zestien en vier leden en dus ieder één stem op overschot. Het Vlaams Belang heeft er twee en dus één tekort terwijl Groen met 1 zetel er twee tekort heeft.

Matthias Coppens

Nog voor het als raadslid zetelt mag Matthias Coppens al de onderhandelingen voeren over de samenstelling van het nieuwe OCMW-raad.

De overschotten van CD&V, Groen en sp.a zijn dus samen goed voor één OCMW raadszetel. Tussen Groen en de meerderheid zijn er dan ook hierover gesprekken bezig (geweest?) en volgens een normaal goed ingelichte bron zou er hierover al een akkoord zijn zodat de sp.a een tweede OCMW-raadslid krijgt. Met dan als vraag wat Groen hiervoor in ruil kreeg.

Het zal nu aan de nieuwe heren en dames van het OCMW-bestuur zijn om te tonen dat zij hun voorgangers niet gaan beschamen en met diezelfde durf en ijver en even kwalitatief het OCMW verder gaan leiden. Als behoeder van het sociale stadsweefsel spelen zij immers een cruciale rol.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s