Werken sluis vorderen

Terwijl men in het Dendermondse stadscentrum werkt aan de bouw van een nieuwe brug over de Oude Dender aan de Bogaerddam doet men een eind verder aan de Tragel vlakbij het Denderkanaal gewoon verder met de aanleg van een nieuwe sluis. Die moet er komen om de Oude Dender en het Denderkanaal terug met elkaar in verbinding te kunnen brengen. Waardoor het stadscentrum opnieuw aan de Dender komt te liggen

Die sluis komt onder de brug die men gaat leggen in het kader van de ontsluitingsweg voor de nieuwe gevangenis. De werken aan die ontsluitingsweg liggen voorlopig stil als gevolg van het voor de Raad van State hangende geschil rond de bouw van de nieuwe gevangenis. Wel is alles behoudens de brug zelf klaar voor ingebruikname van deze weg.

Die bouwvergunning voor deze ontsluitingsweg is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen immers tijdelijk geschorst in afwachting van een uitspraak van de Raad. Dit dossier rond de gevangenis is echter eerder dit jaar door deze Raad van State naar het Grondwettelijk Hof verzonden. Die moet zich nu uitspreken over de grondwettelijkheid van een Vlaams decreet betreffende die zaak.

Werken sluis Dender in Dendermonde

De werken aan de nieuwe Dendersluis aan de Tragel in Dendermonde gaan gewoon verder, ondanks de schorsing van de bouwvergunning voor de aanleg van de ontsluitingsweg voor de nieuwe gevangenis.

Maar de bouw van die sluis is gebaseerd op een andere bouwvergunning welke niet geschorst werd. “Aangezien we hier een geldige bouwvergunning hebben doen we gewoon verder aan die sluis zolang het technisch kan”, aldus een woordvoerster van bouwheer NV Waterwegen en Zeekanaal, de overheidsdienst die instaat voor het beheer van de Vlaamse waterlopen.

Normaal verwacht men dat de sluis tegen juni volgend jaar klaar zal zijn. Mogelijks is er dan al een uitspraak van het Grondwettelijk Hof en eventueel de Raad van State. Vraag hierbij is wat de tegenstanders van de gevangenis gaan doen als ze hier het pleit verliezen.

De lokale verkiezingen bezorgden hen alleszins een heel serieuze opdoffer. Zo haalde hun woordvoerder Geert Vermeir op de derde plaats bij de Open VLD slechts 290 stemmen tegen 344 in 2006. Zijn partij deemsterde ook weg. Het zegt veel meer dan de paar duizend handtekeningen die ze tegen de gevangenis verzamelden.

De bouw van de nieuwe Bogaertbrug zelf gaat twee jaar vergen en zal dus pas in de zomer van 2014 in gebruik worden genomen. Vermoedelijk een gevolg van budgettaire problemen bij het gewest. 

De volgende fasen van het Denderproject voor Dendermonde zijn dan de openstelling van de Dender aan de Tragel en de vernieuwing van de Denderboorden in het stadscentrum. Ook plant men een kleine jachthaven vlakbij het oude Dendersas in het centrum. Als laatste komt dan de uitgraving aan de beurt van de Dender aan de Kasteelstraat.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s