Rock around Dendermonde

Filip Hendrickx van de Dendermondse Jeugddienst is een muziekfanaat en dat is te horen met zijn werk voor de lokale rockgroep Hidden. Via zijn job bij de Jeugddienst zorgt hij er al enkele jaren voor dat de Dendermondse popgroepen een extra podium krijgen om hun kunstjes te tonen. Met goedkeurend oog van het stadsbestuur.

Het was ook bijna exact 50 jaar na het allereerste optreden op 21 december 1963 van een Dendermondse Rockgroep Les Etoiles Bleues in de toenmalige zaal Casino in Baasrode. Men noemde het toen in het lokale weekblad De Voorpost een tienagergitaar-orkest en zij speelden o.m. The Shadows, Paul Anka en Elvis Presley. Het was december 1963 1962 en het waren wel andere tijden. De entree was toen 20 frank.

Video en muziek

Vorige week kwam zo al de vierde CD uit in de serie Tenera Munda. Het geeft de mogelijkheid aan opkomend plaatselijk rocktalent om hun muziek ook via een CD te laten horen. Het is een initiatief van de Jeugddienst welke de Dendermondse rockers een kans geeft om zich zo te presenteren. Lovenswaardig zeker daar we hier allemaal te maken hebben met amateurs die het in essentie doen voor de liefde van de muziek.

Presentatie Tenera Munda 4

Veel rockers en hun fans bij de presentatie van Tenera Munda 4 in the Irish Pub.

Men presenteerde het vrijdagavond 30 november in de hiervoor misschien best geschikte zaal boven de Irish Pub aan de Grote Markt. Het staat gekend als een rockcafé en die zat dan ook goed vol allerlei muzikanten, hun fans en gewoon mensen die nieuwsgierig waren naar het resultaat. Met dus veel twintigers, dertigers en al veel minder veertigers en ouder.

Bovendien had men ervoor gezorgd dat de groepen zich via een videoclip moesten presenteren. En leuk idee dat zorgde voor een flinke kruisbestuiving tussen jonge videokunstenaars en hun muzikale generatiegenoten. En dat leverde soms interessante resultaten op.

Wel bleek de CD die avond nog niet klaar en kon men hem pas maandag nadien op de Jeugddienst ophalen. Blijkbaar onder meer een gevolg van enkele slechte wat amateuristische afspraken. Maar dat was zo te horen voor de aanwezigen geen echte zorg.

Brits klinkende rock

Op de CD staan in totaal 18 nummers van 18 verschillende bands. Het is sinds 2002 al de vierde CD in haar genre en toont de evolutie van de lokale rockscene met haar ups en downs. Van de groepen die op de eerste CD staan zijn er geen overlevende meer. Janez Detd, ooit als punkband bijna wereldberoemd, is, zoals Filip Hendrickx zegde, nu “een fitnesscentrum”.

Filip Hendrickx

De compilatiecd’s Tenera Munda is voor een belangrijk deel het werk van Filip Hendrickx van de Dendermondse Jeugddienst.

Ook Asimov, een groep rockers die zelfs op tournee naar Brazilië trokken, zijn verschwinden, verdwenen. Spijtig natuurlijk, maar bij het huidige lokale muziekgeweld zit zeker wel wat leuks.

Zo is ook The Father, The Son and The Holy Simon uiteraard van de partij met een stukje klassieke Brits klinkende rock genaamd ‘Take my hand’. Recent heeft Kurt Van den Bossche met Our Lips are Sealed zelfs een nieuw initiatief genomen.

Ook deze staan op deze CD te bewonderen. “Het is een zachtere vorm van rock die we binnen de huidige groep niet konden brengen en dus doen via deze nieuwe setup”, aldus Kurt Van den Bossche.

De groep blijft het trouwens goed doen en trad recent op tijdens het jaarlijks galaevent voor de uitreiking van de Golden Spike voor de beste Belgische atleten. “Het moet wel plezant blijven”, oppert hij nog verder.

Alhoewel er nogal wat heavy rock met zelfs metal op deze CD te horen is blijft het een erg gevarieerd geheel. Met dus hard rock, heavy metal, elektronische pop, meer jazzy songs, soft popmuziek en zelfs een Duits- en een Nederlandstalig nummer.

The Father, The Son and the Holy Simon

De rockers van The Father, The Son and The Holy Simon (links) presenteren op Tenera Munda 4 het rocknummer ‘Take my hand’.

Met groepen als Hidden die doen denken aan Amerikaanse undergroundmuziek uit de jaren zestig als The Velvet Underground en Moby Grape, of een Jack Flamingo Orchestra die herinneringen oproept aan de Britse jazzblues van Georgie Fame en een Alan Price. Zowel Hidden als die Jack Flamingo Orchestra hebben trouwens duidelijk de capaciteit om mits voldoende noeste arbeid verder te groeien tot iets moois.

Leuk is zeker ook het elektronische Straffe Toebaka van DJ Froggy ft. Bertoc. Een vrij origineel werk vol met humor. Ook de Britse beat uit de zestiger jaren is met Blues Lightyear aanwezig.

Het is muziek die doet denken aan de typisch Engelse rockgroep The ‘My Generation’ Who van Keith Moon, Roger Daltrey, John Entwistle en natuurlijk Pete Townshend. Alleen bleven bij hen de gitaren, drums en microfoons overeind. Wat bij The Who zeker niet altijd het geval was.

De CD is gratis te verkrijgen bij de Jeugddienst op de Dendermondse Grote Markt. Die dienst verhuist wel later volgend jaar naar een annex van de nieuwe bibliotheek aan het Sas waar nu nog tot eind deze maand het sociaal restaurant ‘t Vork huist. De CD is een aanrader voor wie zicht wil krijgen op wat rockmuziek in de stad in realiteit is.

Men kan enkele van die groepen ook live aan het werk zien in Zaal Steenpoort in de Kerkstraat. Met op zaterdag 15 december vanaf 20 uur Our Lips are Sealed, Zuperking, Homina, Hidden en Amplified Noise. Ook deze optredens zijn gratis.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Rock around Dendermonde

 1. Hello heeft iemand meer informatie over zoals het toen noemde het tienerorkest “Les etoiles bleues” uit Baasrode?
  Hebben ze een single gemaakt en wie waren de leden van de groep.

  Mvg Denis, Nazareth

  Antwoord:

  Je zult het misschien niet beseft hebben toen je die mail stuurde maar je bent hier feitelijk aan het best mogelijke adres voor die info. Er ligt hier al lang een map klaar met gegevens en documenten over die popgroep, de pioniers hier in de streek, en ik ga er deze week definitief over aan de slag en maak er een apart stuk over.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s