De vrijheid

Gisteren zijn in de Turkse badplaats Antalya, en zoals dat hoort in een luxehotel, een aantal Syrische rebellen bij elkaar gekomen en hebben er een militair comité gevormd dat dan officieel moet toezien op de strijd van het Vrije Syrische Leger.

In de zaal zaten volgens de voornaamste klassieke media ook vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten van Saoedi Arabië, Qatar, de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Of de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland aanwezig waren bleek niet duidelijk. Beide landen zijn in deze kwestie ook vrij actief zodat hun aanwezigheid daar logisch zou zijn.

Het toont direct aan wat voor soort ‘Vrij’ Syrische leger dit is. Een stelletje huurlingen die in opdracht van deze buitenlandse mogendheden Syrië kort en klein moeten slaan en het daarna dan op een schenkblad aanbieden aan die vreemde mogendheden. Je bent toch huurling, of niet?

Men kan zich ook zo al inbeelden dat achter de schermen al die ‘vrienden’ van Syrië, zoals de VS, Qatar en Frankrijk al evenveel ruzie maakten als die Syrische bendeleiders, genre Quisling, over wiens mannetje welke positie binnen dat Vrij Syrisch Leger mag innemen. Al die roverslanden willen immers ook hun deel van de te verdelen koek.

Met discussies zoals: “Hé, die werkt voor jullie CIA, wij Britten willen onze man daar hebben en zeker meer invloed krijgen dan die onbeschofte sjeiks van Qatar of die Franse bedriegers.”

Imperialistische hebzucht noemt men dat dan, met een déjà vu gevoel naar de tijden van weleer uit de negentiende eeuw toen men in Berlijn Afrika als een taart onder elkaar verdeelde.

De Britten en Nederlanders zitten wel al op rozen want de leider van de nieuwe ‘civiele’ revolutieraad is een oude lobbyman van Shell, de Brits-Nederlandse olieboer. Oliemaatschappijen nietwaar, je ruikt ze in het Midden-Oosten van duizenden mijlen ver.

De Standaard had het trouwens deze week over het ‘bevrijde’ deel van de Syrische stad Aleppo. Dat is dan dat stadsdeel waar kort geleden vrouwen een verbod kregen om nog langer met de auto te rijden. Als De Standaard nu eens bij ons een campagne voerde voor het bevrijden van België met dan alle vrouwen verborgen achter een nikab en met een rijverbod. Met garantie op succes.

Wel bleek er ook nu weer volop zoals te verwachten dus ruzie tussen al die (sic) vrijheidsstrijders die bijwijlen met elkaar zelfs in Syrië wel eens op de vuist gaan. Ondertussen dreigen deze westerse huurlingen ermee om zelfs burgervliegtuigen aan te vallen. En geen Barack Obama die er over klaagde. ‘I know nothing, I’m from Chicago’, zegde de man. 

Ook de de kampioenen van de humanitaire business als Amnesty International, Human Rights Watch, Pax Christi en Avaaz zwijgen tot heden hierover als de dood. Hetzelfde voor onze persmuskieten die over dit aspect van de ‘vrijheidsstrijd’ evenmin opmerkingen maken. Mensenrechtenpolitiek heet dat.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “De vrijheid

 1. Pingback: ‘Freedom’ | Edith Legrand

 2. Dat moet flux vertaald worden naar het Engels, hier is het al: http://edithlegrand.com/?p=4246. Ik heb het ook op facebook geplaatst.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het was eens kort en krachtig gesteld waar het hier feitelijk over gaat. Niets meer dan een vulgaire roversbende in maatpak die aan je huis klopt, alles meeneemt, je kinderen verkracht en dan zegt dat het voor het goede doel is.
  Willy Van Damme

  • Bedankt voor het vertaling Edith. Ik kan het nu aan Syrische vrienden sturen.
   Al Anoud Fager Yakoub
   Antwoord:
   Hierbij ook een dankje van mij aan Edith. Mijn jongste zoon zegt soms dat ik alles in het Engels moet doen om zo een groter bereik te hebben. Wat ik bewust weiger. Maar vertalingen als deze van Edith zijn natuurlijk mooi meegenomen. Sommige anderstaligen gebruiken dan weer de vertaalsystemen beschikbaar op het internet.
   Verder leef ik erg mee met het lijden van de Syrische bevolking. Je mag het hen zeker melden. De tekst is gewoon geschreven uit woede om wat nette mooie woorden uitbrakende heren in maatpak als een Herman Van Rompuy dat land aandoen.
   Via mijn teksten poog ik simpelweg de mensen in Syrië te helpen om de misdaden van onze regeringen, media en ngo’s in deze zaak aan te klagen. Meer kan ik niet doen maar ik beschouw het toch als een belangrijke bijdrage.
   Willy Van Damme

 3. Ons boek is nu uit in Frankrijk.
  De auteurs zijn de moeite waard en internationaal behorende tot gelijk gezinde stromingen. De best gekende auteur is Yves Bonnet, ex-directeur generaal van de DST onder Mitterand.
  Het gaat over hoofdzakelijk Libië en Syrië, met echte specialisten aan het woord.
  Ik droeg mijn klein steentje bij toen ik in Libië was van 1 Maart 2011 tot 31 Mei 2011.

  http://www.elmoudjahid.com/fr/actualites/35676

  Je kunt het boek bestellen bij:

  Sur le site des éditions Ellipses :
  Editions Ellipses

  http://www.editions-ellipses.fr/
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Het staat al onder de kerstboom. Bedankt voor die interessante tip.
  Willy Van Damme

 4. Ik vergat de titel te geven:

  La face cachée des Révolutions arabes : Manipulations médiatiques des printemps arabes
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Alleen al de titel is te verleidelijk voor woorden.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Syrië: de vrijheid « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s