Amnesty International: Que faire?

Wat te doen, Que faire is een bekend praktijkboek van de jakobijnse Russische revolutionair Lenin die zich afvroeg waarheen zijn Russische revolutie moest evolueren. Het is ook het dilemma waarmee Amnesty International zit.

Wie het hier eerder geplaatst verhaal leest kan alleen maar geschokt zijn door de staat waarin Amnesty International zit. Vette bonussen, zeer hoge wedden, het kan allemaal. Toegegeven, het is nog niet het niveau van een zeker banksterdom waar men direct in de tientallen miljoenen en meer gaat.

Maar het gaat hier over een ngo met massa’s vrijwilligers die zich dagelijks onbaatzuchtig inzetten voor een organisatie die stelt de mensenrechten te verdedigen. En dan zien wij hier afscheidsbonussen verschijnen van meer dan 1 miljoen euro en wedden die op jaarbasis straks 250.000 euro bedragen.

Irene Khan had bij haar afscheid een jaarwedde van 163.764 euro en nu toucheert haar opvolger eventjes 237.192 euro, een opslag van zomaar 73.429 euro of in percenten een schokkende 44%. Dat is de mensen die al die jaren aan Amnesty gewerkt hebben toch gewoon uitlachen in het gezicht.

En wat krijgt het personeel? Bedreigingen met ontslag, weigeringen om bestaande akkoorden te honoreren en zelfs de aankondigingen dat men de vakbond ging verbieden en desnoods iedereen ging ontslagen.

Hoeveel weken moeten die vrijwilligers hiervoor werken om die aan Khan, Gilmore en Shetty betaalde bedragen binnen te halen? Daaraan zal men in Londen wel niet denken. Het lijkt wel of Maggie ‘handtas’ Thatcher hier heerst.

Kondigde men gezien de vele dreigende ontslagen al een salarisvermindering aan voor vakbondshater Salil Shetty? Natuurlijk niet. Hij telt gewoon verder zijn centen ingezameld door deze vele onbetaalde vrijwilligers. Wie niet beseft dat zoiets niet kan leeft op een andere planeet of is de vleesgeworden mensenhater.

Bovendien, en dat is feitelijk nog veel erger, schaart Amnesty International zich schaamteloos achter o.m. een der meest brutale bendes die deze wereld mogelijks ooit zag, de Syrische salafisten. Geen verrassing natuurlijk daar ze in het verleden gruwels als de Rode Khmer voluit steunden.

Amnesty International stelt heftig van niet. Maar je kan de inhoud van haar rapporten niet negeren en daarin staat amper of geen kritiek op die rebellen te lezen. En de kritiek in die rapporten op de Syrische regering is niet zelden een klakkeloze overname van onbewezen beweringen van die rebellen. Laster dus.

Men geeft er trouwens toe dat men tot heden niet heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren, de voorstellen gedaan door de nochtans internationaal aangestelde bemiddelaars Kofi Annan en Lakhdar Ibrahimi.

Men heeft ook tot heden geen kritiek geuit op de westerse regeringen die dit oorlogsbeleid steunen en die publiek elke diplomatieke oplossing saboteren. Ze steunen dus samen met die regeringen die oorlog en die sabotage van de vrede.

Misschien kan iemand Amnesty eens het nochtans simpele principe aan het verstand brengen dat oorlogen steunen en mensenrechten verdedigen niet samengaan. Ze zijn als water en vuur, aartsvijanden.

Maar op dit westerse beleid hier kritiek uiten zou natuurlijk wel eens de latere carrière van een Salil Shetty kunnen hypothekeren. Het kanselierschap van de universiteit in Salford verkrijgen zal dan wat lastiger worden, evenals kansen om terug bij de VN aan de bak te raken.

En dus doet Amnesty International gewoon werden met het spelen van de in wezen gewetenloze humanitaire arm van het westen. Mensenrechten, het ho zo doorzichtbare excuus om landen kort en klein te slaan. Met dank aan Amnesty International.

Willy Van Damme

3 gedachten over “Amnesty International: Que faire?

 1. Pingback: De dubieuze praktijken van Amnesty International « Mediawerkgroep Syrië

 2. Deel 6 van het Sibel Edmonds interview. (1u 08′)
  Voor Willy: min 28-32


  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Bedankt maar ik heb het nu heel druk. Het lijkt natuurlijk heel boeiend.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s