Jacques Monsieur–kidnapping in Panama

Uit nieuwe informatie betreffende de arrestatie van Jacques Monsieur door de VS blijkt nu dat men Jacques Monsieur niet oppakte bij zijn aankomst op de luchthaven van John F. Kennedy in New York op 28 augustus 2009, maar dat men hem gewoon ontvoerde toen hij die dag via een gewone burgervlucht in Panama arriveerde vanuit Frankrijk.

Geen reactie regering

Het is voor zover geweten het eerste geval waarbij een Belg door de Amerikaanse veiligheidsdiensten werd ontvoerd. Op Buitenlandse Zaken in Brussel was er niemand bereid om over deze zaak te reageren.

Het toen in 2009 door het Amerikaanse ministerie van Justitie opgestelde persbericht hierover was dan ook gelogen. Het was deze versie over de zaak, waarin dus sprake was van een simpele arrestatie, die zowat alle voornaamste media wereldwijd die dagen publiceerden.

Het verhaal over de kidnapping was al eerder bekend maar kwam van een toen anonieme Amerikaanse bron. Het verhaal stond in een in 2009 verschenen thesis over de zaak Monsieur van een zekere Drew Davis.

Jacques Monsieur - Gevangenis Alabama VS -300x375

Jacques Monsieur, hier in een Amerikaanse gevangenis, werd op 28 augustus 2009 door Amerikaanse agenten in Panama ontvoerd.

Deze Davis studeerde toen aan de George H. Bush School of Government in Texas. Dit anoniem gebracht verhaal blijkt nu te kloppen want Monsieur had een vliegtuigticket voor die dag op zak met als bestemming Panama.

F4 Starfighter

Volgens het nooit door Monsieur bevestigde verhaal werd hij op zeker ogenblik benaderd om vliegtuigonderdelen voor de F5 Starfighter, een van origine Amerikaans gevechtsvliegtuig, te leveren voor de Iraanse luchtmacht. Iran heeft nog steeds een aantal van die verouderde vliegtuigen in stock.

Voorheen had Monsieur in opdracht van de Israëlische geheime dienst Mossad al Amerikaans wapentuig verkocht aan het Iraanse leger. Dit onder andere in het kader van het Iran-Contra schandaal uit 1986 waarbij ook de VS op grootschalige wijze, deels via België, wapens leverde aan het Iran van de Ayatollahs. Wapenleveringen die echter nadien onder toezicht van Israël zeker tot in 1993 in het geheim voortgingen, mogelijks zonder medeweten van de VS.

Daarbij speelde hij ook de rol van spion die op die wijze infiltreerde in het Iraanse leger en het militair-industrieel complex van het land. Toen hij eind 2000 Frankrijk ontvluchte werd hij in Iran om die reden opgepakt en een celstraf van 10 jaar aangemeten. Straf die hij een jaar later grotendeels afkocht.

J85-21 vliegtuigmotor

Volgens de Amerikaanse autoriteiten poogde Jacques Monsieur deze vliegtuigmotoren aan Iran te verkopen. Dit, althans volgens de VS, na de deal zelf te hebben uitgelokt.

Nadien kreeg hij wegens illegale wapenhandel nog voorwaardelijke celstraffen in 2002 in België en in 2008 in Frankrijk. In hoeverre de Amerikaanse beschuldigingen van 2009 klopten is nog steeds onduidelijk. Zijn versie van de feiten is immers nog steeds niet gekend.

Aan alle touwtjes

Hij werd toen in 2009 in de val gelokt door agenten van de Drugs Enforcement Administration (DEA) die zich bij een ontmoeting in Parijs voordeden als wapenhandelaars. Althans dat is de Amerikaanse versie waarvan we nu weten dat ze minstens voor een deel gelogen is.

Bij de DEA in Washington ontkent men het verhaal van de kidnapping. “De VS zal nooit iemand kidnappen maar wel de uitlevering van verdachten vragen. We pikken nooit zomaar mensen op van de straat. In deze zaak waren wij ook niet de echte initiatiefnemers maar vroeg een andere dienst ons om hen te helpen. Wij hebben immers een uitstekend werkend internationaal netwerk met allerlei informanten en zijn zeer goed in dat soort zaken”, aldus een woordvoerder van de DEA (1).

Jacques Monsieur pleitte toen hij in Alabama gevangen zat eerst onschuldig maar gaf dan op 23 november in ruil voor een serieuze strafvermindering, dus na bijna twee maanden arrest, uiteindelijk toch toe en pleitte schuldig.

Het is typerend voor het Amerikaanse gerechtssysteem waarbij men mensen in voorarrest zo onder druk zet dat ze geen andere uitweg meer hebben dan schuldig pleiten. Waarna er tussen de verdachte en het openbaar ministerie een strafmaat wordt afgesproken. Een methode waarbij de procureur feitelijk aan alle touwtjes trekt. De rechters volgen nu eenmaal bijna steeds het zo bekomen strafvoorstel.

Jacques Monsieur zat in Alabama in bijna totale isolatie en dreigde voor een jury te komen voor wie alleen al het woord Iran horen reeds voldoende is om hem desnoods levenslang te geven.

Jacques Monsieur - boek - Handelaar des doods

In 2011 verscheen het boek ‘Handelaar des doods’, een biografie over de man.

Hij kreeg op 22 september 2010 uiteindelijk 23 maanden celstraf en kwam vrij op 28 april 2011, dus na 19 maanden. Dit terwijl men hem origineel bedreigde met 60 jaar gevangenis. Jacques Monsieur, die ook jarenlang informant was voor zowel de Belgische als de Amerikaanse militaire veiligheid, was ook vandaag niet bereid tot een gesprek over de zaak.

Willy Van Damme

In 2011 verscheen van mijn hand ‘Handelaar des doods’ bij de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. In voetnoot 88 wordt verwezen naar het verhaal van Drew Davis.

1) De woordvoerder van de DEA gaf wel toe dat er in een aantal gevallen sprake is geweest van wat hij dan ‘rendition’ noemde, een volgens woordenboeken obsoleet woord afkomstig van het Latijnse redditio. Maar dat is, naar hij stelde, iets totaal anders dan ‘kidnapping’.

Volgens de Collins English Dictionary en de Merriam Webster Dictionary betekent rendition hetzelfde als surrender. En dat wil in het Vlaams zeggen: Zich ‘overgeven’. Ja, als vier zwaar bewapende kerels je armen omwringen en een pistool onder je neus duwen dan… is er inderdaad sprake van ‘rendition’.

Wat kan de taal toch nuttig zijn om iets te verbergen. Niet verwonderlijk dat de geroemde Angelsaksische media als The New York Times en The Economist plots tien jaar lang steeds dit archaïsche woord ‘rendition’ gebruikten en niet het klassieke begrip ‘kidnapping’.

Dat woord gebruiken ware voor de lezer immers te duidelijk en te schokkend geweest. Ze kennen over de grote waterplas ook wel het door George Orwell onsterfelijk gemaakte begrip newspeak. Dus wat oorlog is wordt dan vrede.

8 gedachten over “Jacques Monsieur–kidnapping in Panama

 1. Je zal maar een leven hebben, van glamour, avontuur en kidnapping. Als fictie moet onderdoen voor non-fictie… Wat te lezen? We zijn toch simpele mensen.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Het is mijn ervaring dat verhalen als dit en zovele andere meer spannender en straffer zijn dan welke fictieboek of film ook. Lees maar eens wat over drughandelaars als een dit jaar overleden Vang Pao of Walid Karzai, de vermoorde broer van de Afghaanse president Karzai, en hun beider relatie met de CIA.
  Of het verhaal van de vermoorde Amerikaanse journalist Julian Webb die ontdekte hoe de CIA crack cocaine in de VS introduceerde. Geen enkel boek van Aspe of wie ook kan hier aan rieken. Ze komen niet eens in de buurt. Maar ook het verhaal van Monsieur is uiteraard zeker een boek/film waard. Er zit zelfs een gans pak tragiek in.
  Willy Van Damme

 2. Beste Willy,
  met zeer veel interesse uw boek gelezen over Jacques Monsieur. Goed geschreven over een zeer boeiend onderwerp.
  Heb zelf veel interesse in dit soort onderwerpen, beroepshalve, en heb zeer veel te maken gehad met een criminele erfeniskwestie.
  En hoe ongelooflijk het ook klinkt: ook hierin zit een link naar een gekende wapenhandelaar, die voorheen ook in de hormonenmaffia thuis was. Ook Monsieur blijkt volgens het boek linken te hebben naar onderzoeksitems in de zaak “Bende van Nijvel”.
  Uiteindelijk zal de waarheid wel een keer boven water komen, dank zij onderzoeksjournalisten zoals U.
  Willem
  Antwoord:
  Bedankt voor die bloemenruiker. Ik deed gewoon mijn best. Verder is het probleem van onderzoeken als dit dat je soms wel veel antwoorden kunt vinden maar er steeds weer nieuwe vragen opduiken. Maar we doen verder.
  Willy Van Damme

 3. Ook Iran zette Monsieur even in de gevangenis ten tijde van de USA-inval in Afganistan…. eerder met de bedoeling hem uit de wind te zetten.
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Jacues Monsieur zal begin november 2000 naar Iran vluchten en er om reden van spionage op 11 november gearresteerd worden. Een jaar dus voor de inval in Afghanistan.
  Hij kreeg er op 1 december 2001 dan 10 jaar celstraf.
  Zijn meer dan dubbelleven kwam in het openbaar door een artikel van …. Walter De Bock in De Morgen van 24 augustus 1999, gebaseerd op informatie komende van een zekere Johan Peleman.
  Op 3 september 1999 viel het Comité I in deze zaak dan binnen bij de Staatsveiligheid. In de lente van 2000 viel de Franse politie met Belgische steun binnen in zijn villa in het Franse Bourges en werd hij eerst gearresteerrd en zijn paspoort afgenomen.
  Zijn arrestatie heeft dan ook niets te maken met Afghanistan maar vermoedelijk met het feit dat De Bock eerder zijn spionageactiviteiten onthulde. Ook de gerechtelijke onderzoeken in Frankrijk en België speelden mogelijks een rol.
  Willy Van Damme

  • -Was Monsieur aan het vluchten of was hij op doorreis van of naar Afganistan-.
   Ik herinner me enkel het ‘eigenaardige” van die arrestatie in Teheran, dat eerder ongerust was of deed uitschijnen inzake Monsieurs wapenhandel naar Afganistan ipv spionage.
   Ik denk dat zijn broodheren, het in se bevriende koppel Iran-USA , hem bescherming gunden met de truc “arrestatie+10 jaar cel”. Monsieur was dadelijk vrij…(niet courant in Teheran). Monsieur mocht laatst dat trukje nog eens overdoen in de USA om totaal op het droge te komen.
   In alle geval kon de onderzoeksjournalist Walter alweer enkel praat voor onze vaak verkopen zonder enige hinder voor Monsieur…idem inzake “Tractebel en Kazakstan”…om maar te zwijgen over zijn vuilschijverij over” de Bonvoisin”. Idem inzake “canard Smets”
   Walter’s archief , bedoeld om open bestudeerd te worden aan de KUL……wordt hermetisch afgeschermd door zijn geliefde kalotten.
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   U verkoopt onzin.
   Het archief van Walter De Bock is zeer gemakkelijk toegankelijk.
   Jacques Monsieur is in november 2000 naar Iran gevlucht uit schrik voor de Franse en Belgische politie die hem wel op de hielen zaten. Wat speelde is wel onduidelijk. Blijkbaar echter was zijn bescherming grotendeels weggevallen.

   Hij viel ook te sterk op en werd daarom door o.a. onze militaire veiligheidsdienst gezien als een lastpost die men best uit de weg ruimde. Vandaar dat artikel in de krant met info komende van die Johan Peleman. Gebruikte men ook hier Walter De Bock? Het zou kunnen.
   Dat hij op 31 maart 2012 de gevangenis in Teheran verlaat is ook niet ongewoon.
   Het Iraanse strafrecht maakt het mogelijk om een straf af te kopen. Klassejustitie dus in zijn zuiverste vorm.
   Willy Van Damme

   • Het archief Debock aan de KUL is AFGESCHERMD en dit wordt toch wel bewezen door 1 belangerijke poging tot inzage . Rond 2011 vroeg een betrokkene inzage (zie diverse persartikelen) . De KUL weigerde en weigerde zelfs naam van de aanvrager en bedoelde stukken te omschrijven . Journalistiek brongeheim werd ingeroepen. Waarschijnlijk was de ge-interesseerde betrokkene de Bonvoisin of Herman Gekiere (transport Duitse neonazi).
    Ludo Kenis
    Antwoord:
    Ik kan over dit geval niet oordelen. Toen ik vroeg om het dossier in te kijken was er geen enkel probleem. Het was toen wel een chaotische boel die dringend een inventarisatie nodig had.
    Probleem is vermoedelijk wel dat er sprake is van een bronnengeheim dat dient beschermd. Ik had alleszins geen enkel probleem en kopieerde vele tientallen pagina’s uit de mappen die ik dacht interessant te zijn.
    Maar men moet wel begrijpen dat ook na de dood van De Bock zijn bronnen recht hebben op bescherming. Dat hoort zo.
    En ik kan best verstaan dat bepaalde figuren nu pogen te achterhalen wie hen toen heeft verraden. Dat op straat gooien kan niet.
    Willy Van Damme

   • @Kenis. Heb jij info over Tractebel-Kazakstan? De link Tractebel-Suez en de joods-russische maffiya is intrigerend brengt ons bij de Belgische voorkeursbehandeling van Mogilevich en nu ook Chodiev, zie ook link met Atlas Rapport (Cools moord)

 4. http://books.google.be/books?id=yJZsDp_VmhMC&pg=PA52&lpg=PA52&dq=Roggen,+costa-rica,+consul&source=bl&ots=ojbciP9Ya3&sig=PF9i-6aAnD1gxljVBxVUuDGlwVY&hl=en&sa=X&ei=I0hNUvDKJOaR0QX3vIG4Ag&ved=0CC4Q6AEwAA#v=snippet&q=Vastapane%2C%20Roggen&f=false

  Costa-Rica en België …

  Felix & Daniel Przedborski … maar ook Guy & Ivan Roggen (Atlas Rapport) … Aldo Vastapane (BUFA, enz) … en Arno Nejman (Geoffrey’s Bank … Levi ? Salik ?).
  Jean Herve
  Antwoord:
  De vermoedelijke ontvoering van Jacques Monsieur door de DEA gebeurde in Panama en niet in Costa Rica. Jacques Monsieur had ook voor zover geweten geen contacten met Daniel Przedborski, Ivan Roggen en Aldo Vastapane of de Levi’s. Wel met de familie Nejman en Pierre Salik.
  Willy Van Damme

 5. Ja het doet wel raar als men een oude ‘schoolvriend’ na 40jaar op deze manier terugziet. Het verwonderde mij in het geheel niet dat hij hiermee betrokken was. Hij was toen al een meester intrigant tot in de perfectie.
  Stephan Coppens
  Zwitserland
  Antwoord:
  Over de man schreef ik een boek ‘Handelaar des doods’ dat uitkwam bij Borgerhoff & Lamberigts. Daarin komt in hoofdstuk 2 ook zijn schoolperiode bij het Aalsterse Sint-Jozefcollege ter sprake.
  Dit stukje was in wezen een rectificatie van het boek.
  Ik heb met een aantal mensen uit die periode gesproken, zowel medeleerlingen als leraars, en niemand had een positief woord over voor hem. Ik vermoed dat U spreekt over die periode.
  Hij weigerde elk gesprek.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s