En nu zegt U: Dank U

Zoals verwacht is er tussen Gaza en Israël dan een staakt-het-vuren overeengekomen en kan de bevolking in Gaza terug vrij ademen zonder schrik te hebben voor de vele neervallende bommen. Het Israëlische leger viel, zoals hier voorspeld, ook Gaza niet binnen, waardoor Benjamin Netanyahu, Ehud Barak en Avigdor Lieberman zich feitelijk belachelijk maakten. Een triootje enuchen.

Gelijk oversteken

En dan is het tijd voor iets anders, zijnde de beloning. Zo raakte eergisteren bekend dat Egypte een voorakkoord sloot met het nog steeds door de VS gecontroleerde IMF voor een overbruggingskrediet van 4,8 miljard dollar. Wel wordt het pas definitief op 19 december. De VS hebben hier dus nog stevige drukkingsmogelijkheden op Egypte en zo Gaza.

Het noemt gelijk oversteken. Egypte helpt de VS met haar werk rond Gaza en de VS zorgt voor centen voor Egypte. Dit krediet vormt volgens de Financial Times van 21 november onderdeel van een totaal steunpakket van zomaar eventjes 14,5 miljard dollar om de totaal ontspoorde Egyptische begroting recht te houden. Geld dat dan vooral komt van de rijke olieboeren uit Qatar en Saoedi Arabië.

Het Egyptische begrotingstekort bedroeg voor het eind juni 2011 geëindigde begrotingsjaar eventjes 11% welke de regering via lokale leningen met interestvoeten tot 16% financierde. Onhoudbaar natuurlijk en zonder drastische ingrijpen dreigt hier uiteraard een catastrofe.

Energieprijzen

Maar president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap is de nieuwe lieveling van de VS en die moet natuurlijk geholpen worden. Maar wel moet hij in de pas blijven lopen en aangezien het hier nieuwe kredieten betreffen blijven deze als een molensteen rond de Egyptische nek hangen. De regering in Cairo is dan ook de gevangene van haar schuldeisers.

Zo zal het in ruil de energiesubsidies drastisch moeten verminderen, wat vooral de armere bevolking zal treffen en dat is het kiespubliek van de Moslimbroederschap en ook van de salafistische Nour en minder van de seculiere partijen.

Het beloven in Egypte dus nog spannende tijden te worden waarbij mogelijks Nour en dus het salafisme garen kan bij spinnen. En gebleken is dat de VS ook met deze partij vriendjes is geworden. Het is het voor de VS klaar liggende alternatief moest Morsi en zijn partij het niet halen.

Iran

Opvallend is wel dat Khaled Meshal, de officiële grote baas van Hamas, tijdens zijn toespraak waarop hij het staakt-het-vuren aankondigde, Iran heel openlijk bedankte voor de financiële en militaire steun die het hen de voorbije jaren had gegeven.

Het waren uiteindelijk de Iraanse raketten die er in slaagden om zowel Tel Aviv als Jeruzalem te bereiken. Voldoende reden voor bijna alle Palestijnen om te feesten. Het vormde een onderdeel van een politiek van lik op stuk waarmee Hamas Netanyahu & Co confronteerde.

Khaled Meshal verliet in februari dit jaar zijn ballingsoord in het Syrische Damascus en woont nu in Doha, hoofdstad van Qatar, en koos zo de kant van de Amerikaanse alliantie tegen Syrië en Iran. Zijn bedanking van Iran is dan ook merkwaardig en in zekere zin dapper. Men zal die woorden in Doha en Washington niet graag gehoord hebben.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “En nu zegt U: Dank U

  1. Pingback: Israël-Palestina – En nu zegt U: Dank U « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s