Vluchten

In de Britse zakenkrant en spreekbuis van de Londens City stond maandag 19 november een merkwaardig opiniestuk van een zekere Efraim Halevy met als titel ‘Israel needs a strategy for Gaza more than a war’ over de huidige oorlog om Gaza. Halevy is een vroegere baas van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad.

Het stuk eindigde met te stellen dat nog geen enkele Israëlische regering tot heden een samenhangende strategie tegenover Gaza ontwikkelde. Iets wat ze volgens hem nu wel gaan moeten doen. Van een zeer pijnlijk oordeel gesproken.

Nog pijnlijker voor de Israëlische regering is echter zijn opmerking waarin hij verwijst naar de volgens hem serieuze elders gepubliceerde visies van Dan Halutz, oud-stafchef van het Israëlische leger, en Amos Yadlin, ex-baas van Aman, de Israëlische militaire inlichtingendienst.

Hun advies was dat men zodra dat men de overwinning uitroept snel naar de uitgang moet rennen. Met andere woorden: snel vluchten jongens.

“…. have stressed the need for a quick exit once Israel declares victory”, stelde hij in die krant van 19 november.

Wat Netanyahu, Lieberman, Barak, de westerse regeringen en de media niet durven zeggen of schrijven stelt die wel onomwonden. Men dient hier te beseffen dat het Israëlische leger dan misschien wel gezien wordt als het beste ter wereld, maar dat de realiteit wel geheel anders is.

Het won inderdaad met gemak de zesdaagse oorlog in 1967. Maar die in 1972 met Yom Kippoer was er al een waarbij feitelijk niemand won. Israël kon toen alleen weerstaan doordat de VS die dagen massaal nieuw wapenmateriaal overvloog. Zonder was het met Israël gedaan geweest.

Sindsdien heeft het herhaalde oorlogen gevoerd in Libanon en Gaza maar geen enkele gewonnen. Kijk naar Libanon waar haar vroegere bondgenoten als de families Gaegea en Gemayel nog schimmen zijn van de vroegere machtige krijgsheren die ze waren. Hun invloed in Libanon is bijna zero.

Maronieten staan grotendeels nu aan de kant van Syrië, Iran en Hezbollah. Israël moet nu rekenen op de bondgenoten van Saoedi Arabië zoals de clan Hariri en, nog erger, op allerlei salafistisch tuig. Uitschot welke eveneens geniet van uitgebreide Saoedi Arabische steun.

Neen, de Israëlische politici en bevolking beseffen het nog niet echt, maar hun dagen van almacht zijn over. Hun aanval op Gaza die hun suprematie moest bewijzen toont dit perfect aan. Kijk naar Khaled Meshal, baas van Hamas, die openlijk zegt dat er geen staakt-het-vuren komt voordat Israël stopt met schieten en de blokkade van Gaza wordt opgeheven.

Bovendien blijkt nu al duidelijk dat Mahmoud Abbas, officieel toch de president van al de Palestijnen, machteloos moet toekijken. Hij speelt zelfs niet eens de tweede viool in dit dodelijk spel.

Het is hierbij ook opvallend hoe de Amerikaanse media Abbas afspiegelen als een irrelevante politicus wiens tijd is gekomen. Hij is de man van de VS die een door de VS strak gecontroleerde administratie moet leiden. Maar in Washington kijkt men nu al met begerige ogen naar Hamas. En hij weet dat maar al te goed.

Hamas is officieel nu nog een nest terroristen maar dat kan en zal snel veranderen. De VS steunt nu voluit op vraag van Qatar en Saoedi Arabië in de wijde regio de politieke islam. Abbas is dat niet en staat voor secularisme. Hij is voor de VS de man van het verleden. Hetzelfde voor Netanyahu en ook die snapt het vermoedelijk nog niet. Voor hem is er inderdaad maar een optie: vluchten. Maar als Halevy stelde: Naar waar?

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Vluchten

  1. Naar Antwerpen ?
    Johan Baert
    Antwoord:
    Er zijn hier twee mogelijkheden: redacteur onder Freilich, zijn vriend, bij Joods Actueel of anders op de lijst van de Antwerpse N-VA voor een of andere verkiezing. Ook dat zijn tegenwoordig alte kameraden.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s