Een brug te ver

Nog steeds blijft het idee van een voetgangersbrug over de Dender rondgaan. Nu heeft schepen voor Cultuur Marius Meremans (N-VA) dit blijkens een interview in Het Nieuwsblad plots overgenomen. Eventjes nadenken of logica is er blijkbaar niet bij.

Gevaarlijk

Het voorstel werd voor het eerst gedaan tijdens een van de twee hoorzittingen rond de werken aan de Bogaerdbrug. Het was een dame uit de Bogaerdstraat die stelde dat haar kinderen naar de academie gingen en dat zou volgens haar door de werken erg gevaarlijk worden. De brug moest er komen zolang die werken voor die nieuwe Bogaerdbrug duurden.

Hoorzitting over Bogaerdbrug voor handelaars

Een dame stelde dat het niet kan dat haar kinderen 150 meter moeten rondlopen en eiste een voetgangersbrug.

Want, of haar kinderen moesten rondlopen naast die gevaarlijke werf of anders via de Vlasmarktbrug door het al even ‘gevaarlijke’ stadscentrum. Wat een gekend winkelier privé al lachende de opmerking ontlokte dat: “Men daar op de Dender misschien dan een veerdienst kan inleggen.”

Het voorstel werd geuit maar bleef zonder gevolg. Het was een dame die het teveel gevraagd achtte dat haar kinderen 150 meter moeten omlopen. Niemand volgde tijdens die hoorzitting dit hilarisch voorstel.

Meewarig

Tot Kris Verberckmoes, die toen aanwezig was, het op de gemeenteraad ook voorstelde. De man, nog eventjes fractieleider van Open VLD, moest over die werken nu eenmaal toch kabaal maken. En dus was die voetgangersbrug een van de middelen die hij gebruikte om kritiek te spuien.

Het resulteerde in een van de meest hilarische gemeenteraden van de voorbije jaren met als uitsmijter Kris Verberckmoes die boos stelde: “Kijk toch niet zo meewarig, burgemeester”. Waarop die ad rem reageerde: “Maar ik kijk meewarig.”

En nu blijkt Marius Meremans dit idioot voorstel opnieuw te lanceren. De man zit nog twee maanden in de meerderheid en kijk daar voert hij al oppositie. Dit terwijl het politiek gepast is over zaken die men voordien vanuit de meerderheid goedkeurde deze de dag nadien niet aan te vallen. Geloofwaardigheid is anders.

Marius Meremans met het beeld Vreugde van Jan Desmarets

Na Kris Verberckmoes van Open VLD wil Marius Meremans (N-VA), schepen voor Cultuur, hier met het beeld Vreugde, nu ook een voetgangersbrug over de Dender.

Bovendien zou dit stukken van mensen kosten, geld dat men zeker nu beter voor reële behoeften kan gebruiken. Verder is het extra wandelen van die 150 meter goed voor de fysieke gezondheid van de Dendermondenaar.

En als men echt oppositie wil voeren dan ziet de waarnemer van de Dendermondse politiek zo tientallen voorbeelden die wel kritisch dienen aangepakt. Het cultuurbeleid bijvoorbeeld.

Waarom bijvoorbeeld duurde het bijna vijf jaar voor het beeld Vreugde van beeldhouwer Jan Desmarets kon geplaatst worden? En dan gebeurde dat nog vlak voor de verkiezingen. Dit terwijl het door mensen aan de stad geschonken was en men hun gift dus electoraal erg plat misbruikte.

Willy Van Damme

5 gedachten over “Een brug te ver

 1. Ik wil hier geen gewoonte van maken maar hier overschrijdt de blogger de grenzen van journalistieke welvoeglijkheid ( objectiviteit had ik allang geschrapt ) .
  Dit artikel is een antwoord op vragen; en ja, het feit dat mensen het niet meer zien zitten, dat hun broodwinning in gevaar komt – vergeef me, maar dan ben ik gevoelig voor.
  Het gaat over voortdurend bijsturen en zien welke maatregelen het beste zijn, en het overwegen of een voetgangersbrug kan.
  Als het voorstel zo idioot is, waarom wordt het dan toch overwogen door de bevoegde schepen ( zie zelfde artikel ) en bestuur ?
  En kijk , ook sp.a zit in dat zelfde bestuur en onderzoekt dus mee diezelfde voetgangersbrug.
  Is het dan toch zo dat de ‘ intellectuelen ‘ ( zie vorige blog ) ook dit ‘ idioot voorstel ‘volgen ? Ik vrees dat de blogger meer geleid wordt door ideologie dan door rationeel denken.
  jammer…….
  Marius Meremans
  Dendermonde
  Antwoord:
  De tekst was een opiniestuk – wat U kon zien onderaan de tekst – waarin ik mijn visie gaf over die plannen voor een voetgangersbrug. Ik zie niet in hoe het uiten van een opinie over deze kwestie journalistiek onwelvoegelijk kan zijn.
  Integendeel, het hoort al sinds het ontstaan van de journalistiek tot de vaste traditie dat journalisten regelmatig opiniestukken schrijven. Herinner U de Franse krant l’Aurore met het artikel ‘J’accuse’ van Emile Zola over de zaak Dreyfus. De man werd toen uitgescholden voor de grootste smeerlap die Frankrijk ooit had.
  De Standaard bijvoorbeeld heeft elke dag 4 pagina’s opinie.
  Vraag is wat dan wel onvelvoegelijk is: Een journalist die een opinie geeft of een politicus die dat ‘journalistiek onwelvoegelijk’ acht? Je lijkt wel Bart De Wever. Ja, in bepaalde landen is het uiten van een opinie natuurlijk wel onwelvoegelijk.

  Verder heeft deze opinie feitelijk niets met ‘ideologie’ te maken maar met gewoon rationeel geldgebruik. Ik begrijp perfect dat winkeliers daar klagen over een sterk gedaalde omzet. Dat is trouwens steeds zo met wegenwerken. Het is zeer spijtig maar er kan niet veel aan gedaan worden dan wat er nu al voorzien is. We moeten alleen zorgen dat de werken snel vooruitgaan.

  De idee achter mijn visie is dat men geen kosten voor een voetgangersbrug maakt om een afstand van amper 150 meter te overbruggen. Dat is een Belgenmop.
  Die brug gaat de omzet van die winkels niet vooruit helpen. Het idee werd die avond door een in Dendermonde voor de sector erg aktief zijnde winkelier terecht ook weggelachen.

  Verder is het toch merkwaardig dat U als schepen voor Cultuur en Jeugd zich hierover zonnodig naar de pers moest richten. U zit in een college dat normaal toch collegiaal moet optreden. Het is hier in dit specifiek geval dan ook de taak van of de Schepen van Openbare Werken of die van Mobiliteit of de burgemeester om hierover naar de pers te stappen. Het heet in uw geval het overschrijden van de bevoegdheden en toont dus een serieus gebrek aan collegiaal gedrag.

  Verder zal het mij ook worst wezen welke partij achter dit voorstel staat. Als het stadsbestuur toch besluit hieraan duizenden euro uit te geven dan nog zal ik het idioot vinden.
  Iedereen die deze blog leest zal al wel gezien hebben dat zowat alle partijen hier wel eens kritiek over zich heen krijgen. Recent met de GAS-boetes en Mechelen nog Open VLD, Groen en sp.a.
  Het hoort een traditie van de pers te zijn waar U blijkbaar boos over bent. Het siert u dan ook helemaal niet.

  Het voorstel is idioot, niet omdat Kris Verberckmoes het verdedigde of omdat U het voorstel nu overnam. Het is idioot omdat het geldverspilling is om zo de indruk te geven die winkeliers te willen helpen. Maar het gaat voor hen geen sikkepit verschil uitmaken. 150 meter blijft 150 meter.
  Maar misschien roepen we beter Fons Daelemans of Jo Pien ter hulp. Zij weten wat een veerdienst is. U doet mij verder denken aan een zekere Hilde Dierickx.
  Willy Van Damme

  • U had hoog bezoek Willy. Ha ha
   Gerrit
   Schotland
   Antwoord:
   Die observatie laat ik geheel aan U. Het is immers te zien wat hoog betekent en dit staat dan weer in contrast met laag.
   Verder lijken sommige mensen het heel lastig te hebben met kritiek. Bloemetjes zijn daarentegen nooit een probleem, zelfs al is het slijmerij van de betere soort. Typisch menselijk zou ik zeggen.
   Willy Van Damme

 2. Soms is het zeer aangenaam hier toch even te vertoeven op dit blog…
  Jempi Verhofstadt
  Antwoord:
  Bedankt en het doet mij een genoegen je hier soms aangename ogenblikken te bezorgen. Graag gedaan.
  Willy Van Damme

 3. De bezorgdheid van de moeder om haar kinderen laten we goed, das moederliefde… De afstand van 150 meter langs een gevaarlijke werf, is er misschien iets over… Elke werf kan gevaarlijk zijn! Als ik mijn koffietje wil gaan drinken op de Grote Markt moet ik oms veel meer dan 150 m gaan en passeer ik ook bouwwerven… en zie ik ook kinderen lopen die naar de muziekschool of wat ook gaan…
  En inderdaad, misschien ligt de bal toch wel eerder in het kamp van de schepen van openbare werken om zich met dit probleem in te laten, gesteund door het GANSE schepencollege.
  Al moet ik toegeven dat de alternatieve brug die werd aangelegd tijdens de werken aan de Vlasmarktbrug toch wel enig nut heeft gehad. Moest die dan niet betaald worden, of wat?
  Wat gemeenteraadsverkiezingen toch allemaal niet veroorzaken…
  Of was niet het gehele schepencollege akkoord toen indertijd besloten werd om de Bogaerdbrug te vervangen?

  Ach ja, ik wil het toch even beamen dat de burgemeester soms meewarig kijkt, maar men zou voor minder, zeker?
  Jempi
  Antwoord:
  Die brug toen met de aanleg van de Denderbrug was wel erg nuttig en kwam er op kosten van Waterwegen & Zeekanaal. Anders immers moest je om de Grote Markt te bereiken in sommige gevallen vele honderden meters rondlopen (Koningin Astridlaan, Werf, Bogaerddam, Franz Courtensstraat en Justitieplein) Nu is dit dus welgeteld 150 meter.
  Bovendien gaat de Bogaerdstraat nu maandag al terug open.
  Waar het hem in wezen om gaat is dat Marius Meremans in plaats van collegiaal te zijn het nodig vond om zich nu al als oppositielid te profileren. Dat hij dat doet na 1 januari.
  Maar misschien gaat het stadsbestuur dit idioot voorstel toch aannemen. Ook hier is het alleen een kwestie van ‘tonen’. Natuurlijk is het ook wel zo dat de winkeliers daar met hun feest een heel mooie (fantastische) geste hebben gedaan en na al het negatieve gewouwel van enkelen is dit een echte opsteker. Laat men dus niet denken dat ik tegen het steunen van winkeliers ben. Integendeel.
  Willy Van Damme

 4. Willy,

  We zijn het ook niet altijd eens, maar dat is democratie en gelukkig denken we niet allemaal hetzelfde. Hierdoor ontstaat een zekere vorm van vooruitgang en waarom ook niet vriendschap.

  Maar kinderen en ook ander mensen kunnen gerust die 150 meter over’bruggen’. Bewegen is nu eenmaal gezond. Als ze graag een brug hebben. Waarom vragen ze het niet aan het leger. Dat ze als demonstratie een brug bouwen. Eerlijk, die mannen zijn daar straf in en doen het waarschijnlijk nog gratis als promotie en ter ondersteuning van en wervingsactie.

  100% gelijk dat er in Dendermonde andere zaken zijn die dat geld beter kunnen gebruiken.
  Als ik bij Pieters iets moet hebben, dan ga ik met graagte 150 meter verder want hij is het waard al was het maar voor zijn sympathieke winkel en goed humeur. Voor de rest moet ik daar eigenlijk niet zijn.

  Maar een brug daar is totaal niet in verhouding tot die voor een rechtstreekse ontsluiting van de grote markt indertijd.

  Groet!
  D. Harlie
  Antwoord:
  Waarom zouden mensen het altijd met elkaar eens moeten zijn? Dat kan toch niet.
  Verder doet het leger zoiets niet gratis. Tot mijn verbazing had het stadsbestuur dit trouwens al onderzocht. Ik ken die winkel niet maar hij heeft naar ik denk een uitstekende reputatie. Het is erg spijtig dat er nu dus minder klanten komen maar die klanten zouden verdomd een extra effort moeten doen.
  Bovendien gaat de Bogaerdstraat maandag terug open zodat de winkel nog vlotter te bereiken zal zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s