Naar oplossing voor Oudegems kerkplein

Het dossier rond de heraanleg van het Oudegemse kerkplein en de bouw van bejaardenwoningen daar lijkt dan toch nog in gunstige zin te evolueren. Onderhandelaars van de stad, de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswelzijn en Onroerend Erfgoed, het vroegere Monumenten en Landschappen, sloten de voorbije dagen hierover een voorakkoord.

Illegale afbraak

Het probleem van het Oudegemse kerkplein is al een dertig jaar oud toen een vorig stadsbestuur zonder enige vergunning besloot alle daarop staande woningen af te breken. Dit terwijl het een beschermd dorpsgezicht is.

Wat betekent dat men hieraan wettelijk niets mag wijzigen zonder akkoord van Onroerend Erfgoed, een administratie van de Vlaamse Gemeenschap. En die was natuurlijk behoorlijk boos over wat daar gebeurde.

Oudegems kerkplein

Zonder toestemming van Onroerend Erfgoed ligt het Oudegemse kerkplein er in 2100 nog bij als nu, als een dorpskanker.

Het startschot om hieraan iets te veranderen werd gegeven tijdens de eerste legislatuur van burgemeester Norbert De Batselier (sp.a), het was een van de vele in de kasten achtergebleven lijken. 

Het zal Marc Verwilghen (Open VLD) zijn die als schepen voor Ruimtelijke Ordening op zoek ging naar een oplossing. In overleg met de stedelijke huisvestingsmaatschappij Volkswelzijn ging men er dan bejaardenwoningen bouwen.

Bejaardenwoningen

Een bejaardenhuis bouwen in Oudegem kon niet maar bejaardenwoningen was wel mogelijk en zou de mensen in Oudegem toelaten in hun dorp zelf oud te worden. Gezien het vergrijzen van de maatschappij een ideale oplossing.

Na veel jaren van gesprekken zowel met Onroerend Erfgoed, Volkswelzijn, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen – de toezichthouder van Volkswelzijn – en intern binnen het stadsbestuur kwam er dan een oplossing.

Na wat geruzie met het Oudegemse ACW die parkeerplaatsen wou behouden voor haar vlakbij gelegen parochiehuis kreeg het plan dan vorm. Ook de gemeenteraad schaarde zich trouwens unaniem achter het project. Het dossier zat zover dat Volkswelzijn zelfs een bouwvergunning op zak had.

Maar dan schoot plots de lokale koster Willy Maes tegen het project in actie. Hij vreesde een zoals in Schoonaarde met een hypermoderne stalen constructie volgebouwd dorpsplein. Vrees die blijkbaar ook vele dorpsbewoners deelden.

Met als gevolg een politieke oppositie die plots bloed rook  – ze had voordien nochtans geen enkel bezwaar geuit – en een stadsbestuur dat bang achteruitkrabbelde. Het gevolg was dat men met dit dossier terug in 1996 zat toen Verwilghen begon met zijn zoektocht naar een oplossing.

Oudegems kerkplein

Hier langs de Hofstraat zouden er dan een serie bejaardenflats komen met soms twee en soms drie bouwlagen.

Nu een paar jaar later lijkt Onroerend Erfgoed dan toch toch over de brug te komen met een voorstel dat alleen maar kan gezien worden als een stevige concessie. Wat niet echt verwacht werd want deze administratie is gekend voor haar principiële standpunten.

Wil is wet

Ze heeft in dossiers zoals hier dan ook vetorecht en staat dus ijzersterk. Zonder haar blijft het plein er binnen 100 jaar nog steeds zoals nu als een dorpskanker bijliggen. Hoe hard sommige politici en Oudegemse dorpsbewoners ook schreeuwen. De wil van Onroerend Erfgoed is wet. Punt.

Na herhaalde onderhandelingsronden is het dan toch gelukt om een akkoord te bereiken waarbij het kerkplein maar voor een beperkt deel terug zal bebouwd worden. Volgens de met Onroerend Erfgoed bereikte overeenkomst komen er alleen langs de Hofstraat bejaardenflats. En dit pal naast de al bestaande woningen. Het deel van het plein gelegen aan de Nederstraat blijft nu als parking bestaan.

Daarbij zouden de parkeerplaatsen voor die woningen onder die flats komen zodat ook hier parkeerruimte vrijkomt. Het betekent dat er een pak extra parkeerplaatsen behouden blijven en dat ook de kermis er ongestoord zal kunnen plaats hebben.

Het architectenbureau gaat dit plan nu verder in meer detail uitwerken en voorleggen aan het stadsbestuur. Dit zou nog dit jaar gebeuren waarna Volkswelzijn dan mits groen licht kan verder werken. Hoeveel parkeerplaatsen er exact komen en hoeveel bejaardenwoningen is dan ook nog niet geweten. Het wachten is hier op het definitieve plan.

Wel hoeft men niet te betwijfelen dat er een pak minder flats voor Oudegemse ouderlingen komen. Maar dat is een gevolg van de actie van Willy Maes en een stadsbestuur dat hier erg gemakkelijk toegaf.

Een haag

Ondertussen ligt het voorstel om achteraan het parochiehuis een aantal parkeerplaatsen te creëren in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Hier lag Onroerend Erfgoed dwars en weigerde er extra parking toe te laten.

Bart Van Malderen

Bart Van Malderen dacht een oplossing voor extra parkeerplaatsen gevonden te hebben achter het parochiehuis aan de Mevr. Courtmansstraat. Maar dan moest een haag sneuvelen dat mocht van Onroerend Erfgoed niet. Zij stelden hun veto. 

Het lag volgens haar binnen de perimeter van het beschermde kerkplein en het omhakken van een haag kon voor haar niet door de beugel. Tot woede toen van Oudegemnaar en schepen voor Ruimtelijke Ordening Bart Van Malderen (sp.a).

Wanneer die Raad voor Vergunningsbetwistingen hierover gaat beslissen is onduidelijk. Deze door de Vlaamse regering opgerichte instelling is berucht omwille van haar erg trage werking.

Ze kwam er omdat de Raad van State volgens de Vlaamse meerderheid te traag werkt. Die Raad van State werkt nu echter qua snelheid erg performant. Zeker als je het vergelijkt met andere rechtscolleges.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s