Dank U wel

Deze avond werd dan het aantal bezoekers van 200.000 overschreden. Een voor mij onwaarschijnlijk getal dat mij eerder doet denken aan de wereld van de bonusfanaten en overhebzuchtige speculanten van Wall Street.

Neen, deze weblog is en blijft op bescheidde wijze pogen alternatief nieuws te brengen over nationale en internationale thema’s met de nadruk op analyse en opinievorming. Zonder natuurlijk mijn biotoop, het Dendermondse te vergeten.

Water en vuur 

Het is dit genre waarmee ik in 1979 in de journalistiek begon en het is een traditie die ik wil verder zetten. Het klakkeloos overschrijven van persberichten van wie ook zal je hier normaal dus nooit vinden.

Het begon in december 2008 in alle stilte, stiekem bijna. Het eerste verhaal ging over Laurent Nkunda, de Rwandese legerofficier die toen in de Congolese Kivu de gruwel organiseerde. Waarbij onze pers en een specialist als Koen Vlassenroot bewust zedig zwegen over de rol van Rwanda en dus logen.

De zaak is nog steeds brandend actueel en vooral dankzij westerse steun blijven die plunderingen en massaslachtingen nog steeds voortduren. Ach mensenrechten en het westen. Het is als water en vuur.

Een behoefte

Deze weblog begon zonder enige reclame, geen breeduit in de straat rondvertellen. Neen, het was alsof ik mij zelfs schaamte. Alleen mijn jongste zoon wist ervan. De rest hoorde het pas iets later. Mensen arriveren hier op deze weblog omdat ze hier zaken vinden waar onze vermeende kwaliteitspers zedig over zwijgt. En dus is er een behoefte die ik poog te vullen. 

De eerste verrassing kwam er toen iemand in het nog prille begin mij mailde dat ik voor zoekopdrachten rond Jean-Marie Dedecker bij Google vooraan stond. Het was voor mij iets totaal nieuws, onwezenlijk zelfs. Bekendheid of populariteit zoeken is niet echt mijn ding en toch.

Van enkele bezoekers dagelijks groeide dat met de jaren steevast aan tot nu gemiddeld 300 tot 400 en met uitschieters tot meer dan 800. Wie dat allemaal zijn of wat soort volk is mij een raadsel. Sommigen ken ik, anderen geheel niet.

Zoals nog vandaag bleek wordt ik dan opnieuw ontdekt door vrienden en vriendinnen van weleer. En zeker dat doet deugd. Gebleken is echter dat nationaal deze weblog door velen zowat overal in het land gelezen wordt. Ook in diplomatieke kringen.

En uit de opmerkingen op dit forum en de vele andere reacties via gewone mail of in de straat weet ik dat velen dit lezen en waarderen. Een gekend bedrijfsleider noemde mij tijdens een babbel recent zelfs “invloedrijk”. Misschien. En wat is dan dat invloedrijk zijn?

En het blijft mij verbazen dat ik amper of geen negatieve reacties krijg. Enkelen uit de islamofobe vriendenkring van opperzionist Michael Freilich meenden mij ooit te moeten komen uitlachen, beledigen en bedreigen. Ze trokken weg als ratten in hun hol.

Maar daar bleef het grotendeels bij. Behalve dan die ene salafist die met grote woorden aan mijn adres de ene bedreiging na de andere moest lanceren. De simpele maar erg agressieve man waande zich blijkbaar in Syrië of Afghanistan. Ik zou eindigen in een, god betere het,  … braadpan. Wel origineel.

De nog steeds beste discussie is voor mij die rond Skepp en homeopathie geweest. Het was een hard debat op het scherp van de snee maar verliep zoals dat hoort, met wederzijds respect. En die scherpte is geen bezwaar daar op die wijze de standpunten voor de lezers duidelijker worden.

Eenmanskrant

Uiteraard is dit een eenmanskrant en hangt mijn schrijfwerk af van mijn andere taken, de klassieke journalistiek, mijn chronische vermoeidheid en het huiselijk werk zoals het onderhouden van de tuin of de zorg voor de kinderen. En zoals een van mijn sympathieke bezoekers thuis en op de weblog deze zomer ontdekte kunnen die kinderen wel eens extra aandacht vergen. Maar zo is het leven.

Ondertussen blijkt die weblog ook zelfs internationaal te scoren, en niet alleen in Nederland. Bijna dagelijks zijn er mensen uit het Verenigd Koninkrijk,  de VS en  zelfs Thailand die eens komen kijken. Er kwamen hier trouwens al reacties in het Frans en Engels binnen vanuit andere landen zoals Ierland en Zuid-Afrika.

Zo waren er vandaag bezoekers uit Frankrijk, Nederland, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Noorwegen, Zwitserland, de VS en Duitsland. Gisteren was daar ook nog Australië bij.

Zelfs in Qatar, het privéspeeltje van de familie al Thani, bleek men al interesse te hebben voor mijn blog. Kwaad om wat ik schrijf over Syrië, het andere speeltuig van de familie al Thani?

Opmerkingen

Wie blijkbaar ook erg boos is is o.m. Pax Christi die ik hier herhaalde malen medeplichtigheid aan christenvervolging verweet. Ze kunnen zich hier altijd verdedigen maar zwijgen zo te zien liever. Begrijpelijk.

Verder wil ik nogmaals iedereen bedanken voor de vele opmerkingen via deze blog, per gewone mail of ergens ten velde tijdens een of ander gesprek. Zij helpen mij mijn werk nog verbeteren. En indien hun opmerkingen correct bleken dan werd daar bijna steeds direct gevolg aan gegeven. Zo hoort het.

De vroegere Antwerpse procureur generaal Christinne Dekkers noemde mij ooit een perfectionist. Dat klopt, maar perfectie is iets wat je wil bereiken maar waar je nooit raakt. Maar al die opmerkingen zetten mij wel verder op weg in die richting. Dus bedankt.

Willy Van Damme 

10 thoughts on “Dank U wel

 1. Beste Willy,
  van harte gefeliciteerd en is een presentje waard! Bij deze doe ik je toekomen een collectie van video’s van een aantal personen die mij na aan het hart liggen en deze graag met jou wil delen.

  Beloof, dat je nog een tijdje doorgaat?

  http://enlightenedfilms.com/understanding-deep-politics/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  ik weet niet direct meer wie het zong maar ‘We zullen doorgaan’. iki werk aan enkele leuke verhalen. Je hoort nog van mij. Verder bedankt voor je geschenk.
  Willy Van Damme

  • ‘We zullen doorgaan’

   Dat was Ramses Shaffy en ik doe het lied je hierbij toekomen. Daarbij is een woord van dank aan jou ook op zijn plaats voor diegene die op zoek zijn naar de echte waarheid. Dus, ook jij bedankt!


   Joop de Jong
   Antwoord:
   Prachtige muziek van een prachtkerel. Dit is gewoon muziek om van weg te dromen en een sympathiek geschenkje.
   Willy Van Damme

   • Joop, bedankt voor het plaatsen van de video. Ramses was een van de fijnste mensen die ik gekend heb. Een van de grootheden van de Nederlandstalige muziek, ook al was hij van Egyptisch Franse afkomst. Mijn oudste zoon heet Ramses. En dat is geen toeval. Hij is nog met zijn (toen) 4 jarige dochter bij hem op bezoek geweest in het verzorgingstehuis in Amsterdan. Helaas dronk (de zanger) Ramses te veel. Eens heb ik hem (een beetje) dronken tijdens een optreden gezien. Maar zijn fans vergaven hem dit graag.
    En voor ik het vergeet, Willy, gefeliciteerd en nog lang doorgaan. Ook als niemand het meer verwacht, om met Ramses te spreken. Ook jouw fans vergeven je graag de dingen waar we het niet helemaal met je eens zijn.
    Best wishes,
    Gerrit from Scotland
    Antwoord:
    Bedankt.
    Willy from Belgium with love

 2. Beste Willy,

  Je bent een licht in de duisternis! HULDE!!

  Groeten,
  Ben Braam
  Nederland
  Antwoord:
  Dat is een stevige ruiker met bloemen. En goed dat ik het weet, ik kan dan wat besparen om mijn elektriciteitsrekening.
  Verder doen we dus voort.
  Willy Van Damme

 3. Beste Willy,
  Ook tegen de stroom in, de waarheid en je mening durven zeggen verdient respect.
  Je krijgt er echter zelden applaus voor. Zeker niet van dezen die zich bekwamen om mensen naar de mond te praten praten, de al of niet gekroonde geiten en bokken.
  Waarom heb ik nu ééntje specifiek in gedachten…!
  Groetjes
  Johan Baert
  Dendermonde
  Antwoord:
  Bedankt voor je bloemetje. Het herkauwen van de leugens, halve waarheden en verdraaiingen waarin onze media zo goed zijn is mijn stijl niet. En dat zal zo blijven. Maak je geen zorgen.
  Jij zult je wel mijn stuk herinneren over de fans van die Israëlische kindermoordenaars die bijna vier jaar geleden zonodig Bert Anciaux moesten bedreigen en beledigen toen hij zich publiek tegen Israël keerde. Ik denk eraan om vandaag Kindermoordenaars II te schrijven.
  Je zult wel nog weten dat van al die persmuskieten niemand toen de verdediging van Anciaux opnam. En dan hebben die heren en dames van de media de lef om anderen over mensenrechten en de wet lessen te komen geven.
  Maar ik had met het verdedigen van Anciaux geen probleem, integendeel.
  Verder is het mij niet direct duidelijk wie je hier nu op het oog hebt.
  Willy Van Damme

 4. @Gerrit
  Geen dank Gerrit. Willy omschreef hem al als een ‘prachtkerel’ en dat je je zoon naar hem vernoemd heb kan ik alleszins begrijpen.
  Echter, Ramses kon niet zonder zijn grote liefde Liesbeth en als eerbetoon aan deze twee;

  Best wishes to you,
  Joop from The Netherlands
  Antwoord:
  Inderdaad ons of jullie Liesbeth mogen we niet vergeten. Nederlandse monumentenzorg op zijn werkelijk allerbest. Bedankt voor dit indrukwekkend machtig stuk muziek. Een parel.
  Willy as from Belgium

  • Beste Willy,
   het is “ONS” Liesbeth! Zij behoort zowel het Belgisch als Nederlands volk toe en telkens als ik dit lied hoor, lopen bij mij de rillingen over mijn rug. Sommige mensen kunnen het leven zo mooi maken en dat zijn zeker geen politici!
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Ach grenzen, het is niet iets voor mij. Laten we stellen dat dit werelderfgoed is.
   En niet vergeten dat niet alle politici per definitie slecht zijn. Verre van hoor. Het is als in alle beroepen, je hebt er prachtige, goeie, redelijke, slechte en misdadigers onder. Je hebt ook sociale en asociale, verstandige en domm politici, enz…
   Willy Van Damme

 5. Beste Willy, ook van mij ‘een bloemetje’ zoals je dat pleegt te noemen. Ondertussen heb je wel een vaste stek tussen mijn favorieten. Men weet pas wat men mist als… . Verslikte me wel even in die 200.000 op een avond. Begreep wel snel dat het over de jaren ging. Waarna ik me over dubbeltellingen begon te buigen. Typisch voor hen die zich iets ‘exclusief’ tot het hunne willen rekenen. Daarentegen, weet niet of ik velen in de directe omgeving warm voor je kan krijgen. Het is ook allemaal zo ingewikkeld voor iedereen tegenwoordig. Ook zware fan van Shaffy en List. (op bescheiden wijze … tussen haakjes … iedereen maakt taalfouten)
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Bedankt. En verder maken alleen diegenen die niets doen ook geen fouten.
  Willy Van Damme

 6. Willy Veel plezier en verdere succes…houd het in die richting…
  Robert French
  Antwoord:
  Bedankt.
  Willy Van Damme

 7. Proficiat Willy. Ik vind je artikels steeds �to the point�, ook dat van de SP.a over de stakingen� pijnlijk maar o zo waar.

  Marianne & Eddy

  Cool � Van den Broeck
  Oudegem
  Antwoord:
  Bedankt beiden.
  Het behoort tot de taak van de pers om soms voor waakhond te spelen. Ik heb er echt geen plezier in om kritiek op mensen te geven, maar zie het als een zuivering, als een gezondmaking van onze maatschappij. Kritiek is een essentieel geven, een noodzaak waar sommigen in deze samenleving het soms o zo moeilijk mee hebben. Zie maar naar de juist beantwoorde reactie van Marius Meremans over het stuk ‘een brug te ver’.
  Als je ze bloemetjes stuurt dan omhelzen ze je, geef je hen kritiek dan moet je je mond houden. Zielig. Ze beginnen amper aan hun politiek leven en hup ze verdragen al geen kritiek meer. Je weet toch waartoe zoiets kan leiden.
  Willy Van Damme

  _____

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s