‘Wilde’ stakingen en de sp.a

Bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers wordt er een wetsvoorstel ingediend om wilde stakingen bij het spoor te verbieden. En neen, dit voorstel komt niet van het Vlaams Belang of haar light versie de N-VA. Neen, het komt van de sp.a. met Karin Temmerman, fractieleidster in de Kamer en haar partijgenoot, David Geerts die dit gaan indienen om zo wat ze noemen ‘wilde’ stakingen bij de spoorwegen te verbieden.

Bureaucratische regels

Blijkbaar staat de sp.a al zover van haar sociale basis dat ze dergelijke waanzinnige en asociale voorstellen lanceert, ideeën die thuishoren in dictaturen, niet in een democratie de naam waardig.

Vooreerst wil ze dus volgens de verklaring alleen nog stakingen toelaten die door de officiële vakbonden zijn erkend en uitgeroepen. Dat soort acties zijn dan die welke kaderen in het klassieke sociale overleg waarbij vakbonden een staking dagen vooraf aankondigen en hun leden en sympathisanten dan netjes die dag het werk neerleggen. Het boekje.

Iedereen die de NMBS wat kent weet echter dat er los van de drie traditionele vakbonden ook nog andere bonden en bondjes bij het spoor actief zijn, o.a. bij de machinisten. Die worden dus door dit voorstel vleugellam gemaakt en feitelijk verboden. Wie sprak daar weer over de vrijheid van vereniging? Goed voor de vuilbak dus.

Verder weet iedereen die wat vertrouwd is met de sociale strijd en de relatie kapitaal en arbeid dat men dit niet altijd zomaar in nette bureaucratische regels kan gieten. Veel sociale conflicten ontstaan soms plots door erg lokale toestanden. Bijvoorbeeld in een depot van machinisten waar er woede is over het nieuw ingevoerde uurrooster.

Charles Woeste

Vakbonden zijn door hun meer dan 100 jaar ervaring de specialist geworden om dergelijke conflicten op te vangen en te kanaliseren. Het is het werk van lokale vakbondsafgevaardigden en secretarissen, mensen die elke dag de pols van het lokale sociale leven voelen. Het is hun taak om zo de economie draaiende te houden en te grote sociale, economische en fysische schade te vermijden.

Maar neen, de sp.a wil iedereen die nog durft te staken zonder de bureaucratische regels en de bondsleiding te volgen in de illegaliteit duwen. Reden voor ontslag: staken. Het doet denken aan de tijden van Charles Woeste.

Spoorwegstation Dendermonde

De sp.a wil wat zij noemt wilde stakingen bij de NMBS verbieden en dus het stakingsrecht in de vuilbak gooien. Het Vlaams Belang achterna?

Wil de sp.a arbeiders op straat laten zetten omdat zij staken? Blijkbaar wel. Bovendien zal dit niets helpen en het conflict alleen maar verder op de spits drijven. We hebben nu al ondernemers genre Luc Bertrand die Elio di Rupo een marxist noemt en nu komt de sp.a die prietpraat verkopende man vervoegen.

Solidariteit der kleine man

Het is zeer logisch dat mensen boos zijn dat hun trein niet komt opdagen. Dat ongenoegen kan men zeker begrijpen. Maar men moet als ‘sociale’ partij ook het ongenoegen en de solidariteit begrijpen van de kleine man, de arbeider, die protesteert tegen een Europees beleid dat economisch waanzin is en sociaal een bloedbad veroorzaakt. Zie maar naar de vele zelfmoorden in Griekenland en Spanje.

Moest de sp.a de S in haar naam niet nog meer oneer willen aandoen dan dient zij dit voorstel in te trekken en zich publiek te verontschuldigen. Nu hebben Karin Temmerman en David Geerts alleen maar in hun eigen voeten geschoten. Willen zij hun overblijvende kiezers werkelijk nog meer in de armen van de PVDA duwen? Het lijkt erop.

Beter zou zijn dat zij protesteert tegen wat de EU, de speculanten en het IMF aan o.a. Griekenland opleggen. Een beleid waarbij miljardairs en fraudeurs verder mogen profiteren en de kleine Griek mag opdraaien voor een begrotingsbedrog waarvan iedere Europese regering al meer dan een decennium op de hoogte was.

Willy Van Damme

Advertenties

4 thoughts on “‘Wilde’ stakingen en de sp.a

 1. BRAVO ! Met welke Nederlandse partij is de sp.a te vergelijken Willy, de SP? (Inmiddels na de CIA coup van Van Heijningen een ‘rechtse’ partij geworden)
  Gerrit
  Antwoord:
  Het is voor de Nederlander of Belg wat verwarrend. De sp.a (vroeger SP) is te vergelijken met de PVDA in Nederland en de PVDA van hier met de SP van bij jullie.
  Wel is onze PVDA niet opgericht door onze staatsveiligheid zoals bij jullie gebeurde met de CPN (ML) die dan later de SP werd. Daarvoor moet je heus wel in Nederland zijn. Leuk was wel dat die CPN (ML) ooit nog officieel bij Mao op bezoek geweest is. Wat aantoont hoe slecht die Chinese veiligheidsdienst wel was georganiseerd. De PVDA, vroeger AMADA, was in mijn ogen wel een secte maar wel een die geloofszuiver was.
  Willy Van Damme

 2. Groot gelijk Willy.
  De wereld op zijn kop: NVA denkt er aan de kinderbijslag te relateren aan het inkomen, de SP.a dient een wetsvoorstel in om het satkingsrecht te beperken. SP.a nog niet gehoord in de indexdiscussie bij de begrotingsbesprekingen.
  Ferdy De Wolf
  Antwoord:
  Voor zover ik begrepen heb staat de sp.a hier rond de indexsprong wel lijnrecht tegen een in mijn ogen extremist als Alexander De Croo. Ik dacht dat Johan Vande Lanotte mee de cijferstudie van het Planbureau bestelde die het grote ongelijk van De Croo Jr. hier bewijst. En dan blijkt het Planbureau er niets van te kennen volgens deze De Croo. Maar de Open VLD is sinds ze er ‘de stekker uittrokken’ in handen van een stelletje clowns. Hopelijk voor de partij kan Gwendolyn Rutten hier verandering in brengen.
  Willy Van Damme

 3. Hey Willy
  Ik was hier ook wel van geschrokken.
  Goed artikel.
  Groetjes en misschien tot ziens?
  Jeanne Meskens
  Sint-Amands a/d Schelde
  Antwoord:
  Ik was bij het lezen van het nieuws ook wel geschrokken. En leuk om van je te horen. De groeten aan die andere Willy. Ik zou zeggen wip eens over de Schelde met zijn tweetjes.
  Willy Van Damme

 4. Helemaal eens dat er recht op staken moet zijn. Een minimumdienstverlening is m.i. ook onmogelijk te realiseren. Wat is het minimum ? Eén trein per uur ? Twee ? En dan met iedereen dezelfde trein op, dat gaat de veiligheid ten goede komen ! Maar waar ik wél problemen mee heb is het blokkeren van werkwilligen. Gisteren ging het bvb in Brussel Noord al bij al redelijk goed, tot een 20tal heethoofden beslisten om een aantal sporen te blokkeren en het seinhuis te bezetten. Een quote uit de media : “Omdat de Europese actiedag minder opgevolgd wordt in Vlaanderen, en omdat we vernomen hebben dat er in Brussel-Noord deze ochtend nog altijd treinen aankwamen uit Gent en Tongeren, hebben we ons naar daar verplaatst om het treinverkeer te verhinderen”, aldus een lid van de socialistische spoorvakbond.” Wat dus gelijk stond aan géén treinverkeer meer op de hele Noord-Zuidas. Voor mij zit dit niet vervat in het stakingsrecht ! En m.i. dient er om dit te verhinderen geen bijkomende wetgeving gecreëerd te worden maar kan er dadelijk ingegrepen worden door de bevoegde veiligheidsdiensten.
  Nicky Van Geert
  Antwoord:
  Dat soort acties is natuurlijk eigen aan wat men noemt ‘heethoofden’. Het is ook al meer dan 150 jaar een traditie hoor, niets nieuws. Maar je maakt hier natuurlijk een punt.
  De essentie is altijd dat men sociale conflicten op een zo harmonieuze wijze oplost. En dan is het een kwestie van pragmatisme, geven en nemen en niet van provoceren. Wat bij een sociaal conflict niet altijd simpel is. Het woord conflict zegt het al.
  Dat verhaal van die beperkte dienstverlening is ontstaan bij mensen die asociaal zijn en vooral geen ballen kennen van de spoorwegen. Mensen die het niet gepast vinden om naast het plebs op de trein te zitten. Het idee is gewoon onzin.
  Wat we hier nodig hebben is kalmte en het hoofd koel houden. Heeft iemand wat ijsblokjes voor Karin Temmerman?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s