Moet er nog gas zijn

Toen nog maar eens bleek dat ons gerechtelijk apparaat niet of amper werkt dacht men het ei van Columbus te hebben ontdekt. Als het gerecht wildplassers en zwerfvuilspecialisten niet meer kan vervolgen dan dacht men iets anders gevonden te hebben: De Gemeentelijke Administratieve Sanctie, afgekort GAS.

Voortaan zouden sommige kleinere misdrijven door het lokale stads- of gemeentebestuur aangepakt worden. Wildplassen: 100 euro, afval op straat gooien: 50 euro. De lokale politie zou op basis van de gemeentewet een PV opmaken en de lokale overheid zou dan een boete uitschrijven.

Iemand die wat had nagedacht had vooraf ingezien dat dit systeem alleen maar kon ontsporen. Lokale politici zijn immers in veel gevallen overgevoelig voor wat zij ervaren als de vox populi. Een aantal heethoofden eisen gerechtigheid en de bang geworden burgemeester geeft hen – niet zelden tegen zijn zin – gelijk.

En de ene maand is de burger boos over dit en de volgende maand over weer iets anders. Tot die burger dan zelf gepakt wordt voor iets als wildplassen of omdat hij een sigarettenpeuk op straat gooide. En dan spreekt diezelfde burger natuurlijk schande en dreigt hij diezelfde burgemeester af met fraaiheden als “klootzak, de volgende keer stem ik op je rivaal.”

Het is ook zoals de gekende uit Dendermonde afkomstige rechter op rust Walter De Smedt vandaag in Knack schreef:

“De administratie van welke openbare dienst ook krijgt steeds meer bevoegdheden, kan niet alleen vaststellen maar ook zelf bestraffen, en is daardoor tegelijk rechter en partij. Dat is onbehoorlijk en draait – voor wie geld en tijd heeft – steeds uit op een vrijspraak wegens een oneerlijk proces.

Het recente voorval in Mechelen waarbij een jongen die op de trappen van een kerk een broodje had zitten eten is typerend. Hij kreeg een boete van 100 euro en werd drie uren door de politie vastgehouden, en dat is niet een maar honderden bruggen te ver. Het Mechelse stadsbestuur en de verbaliserende politie zouden hiervoor zelf o.a. wegens het pesten en willekeurig arrest beboet moeten worden.

Typerend is dat na de persheisa hierover die boete plots verdween. Wie besliste daarover? En op welke gronden? Blijkbaar gewoon burgemeester Bart Somers (Open VLD), nog zegedronk van zijn verkiezingsresultaat, die ze liet vallen.

Wat heeft dit in ‘s hemelsnaam nog met een rechtstaat te maken? Een bananenrepubliek ja en geen rechtstaat. Eentje waar een politicus zomaar kan zeggen of je een boete moet betalen of niet. Het is totaal onaanvaardbaar.

Het is dan ook meer dan ook schokkend te moeten zien dat het huidige Mechelse stadsbestuur bestaat uit o.m. Bart Somers van Open VLD, Kristof Calvo van Groen en Caroline Gennez van sp.a. Wat dit met een liberaal, groen of socialistisch beleid te maken heeft is mij een raadsel. Misschien dat zij dat kunnen verklaren?

Het is een beleid waarbij willekeurige repressie, als boetes vermomde belastingen en pesten centraal staan. Het trio Somers, Calvo en Gennez mogen er fier over zijn. Gaan ze bij een volgende buurtfeest iedereen die iets op de grond laat vallen dan een GAS-boete aansmeren? Het is wel goed voor de kassa.

Wat we nodig hebben is geen op hol geslagen administratie die zwaaiend met GAS-boetes een nieuwe repressiemodel invoert maar een gerechtelijk apparaat dat werkt. Dat politici daar werk van maken.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Moet er nog gas zijn

  1. Pingback: Moet er nog gas zijn | Willy Van Damme's Weblog | GAS boetes | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s