Druk bezig

John Allen, de Amerikaanse generaal met vier sterren is een man die de voorbije jaren druk bezig was. Daar kan gezien wat we nu in de media lezen geen twijfel over bestaan. De man is hoofd van de International Security Assistance Force (ISAF), de naam voor het onder Amerikaanse controle werkende internationale bezettingsleger in Afghanistan. Ook onze Belgische militairen en vliegtuigen werken er onder zijn bevel.

En zie, terwijl alles in Afghanistan in elkaar stuikt is deze veel gedecoreerde officier elke dag heel druk bezig met… zijn mailverkeer naar ‘sweethaert’ Jill Kelley, duizenden kilometers verder in de Amerikaanse stad Tampa in Florida.

Zo’n dertig pagina’s aan mailverkeer ging er zo te horen dagelijks tussen beiden heen en weer. En neen, het zijn geen minnaars. Althans dat stelt het Amerikaanse leger officieel. Maar wie behoudens wat in slaap gevallen media gelooft die leugens nog?

De vraag die een nuchter denkend mens dan stelt is of die bevelvoerende generaal nog veel anders kan doen behoudens het onderhouden van dat massaal mailverkeer met zijn sweethaert. Want de man heeft officieel ook nog een gezin en daar moet men toch minstens de schijn ophouden.

Dit terwijl de man niet alleen de baas is over tienduizenden Amerikaanse soldaten en eveneens tienduizenden huurlingen uit België, Duitsland, enz… En bovendien is hij toch verantwoordelijk voor het ‘slagen’ van die oorlog. Officieel de enige die de VS voert.

Het doet denken aan die andere veel gedecoreerde Amerikaanse generaal William Westmoreland die verantwoordelijk was voor de honderdduizenden soldaten die toen Vietnam in stukken schoten. Hij begon de dag met een stevig glas whisky.

Generaals en sex - Pentagon - Financial Times - Banx

‘Ik heb wel niet zoveel tijd om te vechten als ik zou willen’. Banx in de Financial Times van 14 november 2012.

Zowel Westmoreland als nu Allen zaten of zitten met een oorlog die verloren is. En dus zal het hun worst wezen wat er in hun bezette land werkelijk aan de hand is. Was voor Westmoreland de whisky belangrijk dan is het voor generaal Allen zijn sweethaert. En voor de rest maakt men dan wat praatjes met de pers en de politici in Washington. Iedereen tevreden. Schone schijn heet dat.

Ondertussen neemt de chaos in Afghanistan met de dag toe. Zo lieten krijgsheren als ‘maarschalk’ Muhammed Qasim Fahim, Ahmad Zia Massoud en Ismail Khan recent al verstaan dat ze hun troepen gaan verzamelen en extra bewapenen om klaar te zijn als de VS ergens in 2014 met haar leger het hazenpad kiest.

En de troepen van de krijgsheren staan los van het zogenoemde nationale Afghaanse leger. Met andere woorden: men maakt zich klaar voor een zoveelste burgeroorlog. Alsof het land nog niet genoeg dood en vernieling zag.

Maar voor John Allen geen zorg want daar is nog maar eens een mail van zijn sweethaert. En niet te vergeten zijn er natuurlijk nog de duizend-en-één in het verschiet liggende walgelijk vet betaalde jobs in de militaire en semi-militaire industrie. Het Amerikaanse officierenkorps open en bloot.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s