Provinciebestuur: Continuïteit primeert

Nadat eerder de namen van de verschillende provinciale gedeputeerden bekend raakte verdeelden deze nu onderling ook de verschillende functies. En ook hier valt het streven naar continuïteit op. Op twee zaken na blijft de nu nog eventjes aan het bewind zijnde deputatie gewoon intact.

Geert Versnick 

Zo is er natuurlijk het verdwijnen van de liberaal Marc De Buck die vervangen wordt door Gentenaar Geert Versnick (Open VLD) die nu nog eventjes Gents OCMW-voorzitter is. Hij neemt al de bevoegdheden van De Buck over.

Deze krijgt dus de verantwoordelijkheid voor onder meer Economie, Buitenlandse Betrekkingen en Ruimtelijke Planning. De realisatie van de overslaghaven in de wijk Den Nieuwen Briel in Baasrode en de nieuwe Dendermondse gevangenis vallen dus onder zijn beheer. Wel krijgt hij er het Patrimonium bij dat komt van gedeputeerde Peter Hertog (sp.a).

Hilde Bruggeman

De Buggenhoutse Hilde Bruggeman wist ondanks flinke interne tegenstand haar posities in het provinciebestuur te behouden.

Eerste gedeputeerde is zoals nu opnieuw Alexander Vercamer (CD&V) die naast woordvoerder ook terug Financiën, Begroting, Landbouw en Algemeen Beleid krijgt. Hij wordt gezien als de sterke man in het provinciaal bestuur.

De Buggenhoutse Hilde Bruggeman (Open VLD) blijft Sport, Stedenbouw (o.a. bouwberoepen) en Personeel behouden. Hetzelfde voor Aalstenaar Eddy Couckuyt (CD&V) die baas blijft over het beleid betreffende Toerisme, Welzijn, Jeugd en Wonen.

Jozef Dauwe

Ook Dendermondenaar Jozef Dauwe (CD&V) blijft op post en zal dus nog eens zes jaar verantwoordelijk zijn voor o.a. Cultuur, Erfgoed, Milieu en de Erediensten, de vele kerkfabrieken dus. Ook beroepen rond milieuvergunningen zoals die voor bijvoorbeeld windmolens blijven zo bij hem.

Dossiers als de Baasroodse Scheepswerven blijven daardoor tot de bevoegdheid van deze Lebbeekse Dendermondenaar behoren. In Baasrode zal men ongetwijfeld hopen op voldoende aandacht en middelen voor de verdere uitbouw van dit uniek stukje industrieel erfgoed.

Jozef Dauwe in het PAM, Velzeke

Jozef Dauwe blijft vasthouden aan zijn functies. Bij het Provinciaal  Archeologisch Museum in het Zottegemse Velzeke zal men tevreden zijn. Daar zijn de werken voor de nieuwbouw volop bezig. Hij zal er dus als gedeputeerde ook het lintje mogen knippen waar hij er eerder de eerste steen legde. Het is een belangrijke wetenschappelijke instelling en museum die werkt rond ons Gallo-Romeins verleden. 

Ook Peter Hertog (sp.a) uit Sint-Niklaas blijft op post maar verliest dus wel Patrimonium aan de liberaal Versnick. Hij blijft de portefeuilles voor Onderwijs, Mobiliteit, Recreatie, Energie en Water behouden.

Hij is de man die tekende voor de gezamenlijke provinciale energieaankopen, een voor de consument erg aantrekkelijk alternatief. Hij tekent ook voor de aanleg van nieuwe fietspaden zoals die langsheen de spoorlijn tussen Dendermonde en Baasrode-Noord.

Gouverneurspost

Wel valt het op dat in de deputatie niemand van de Vlaamse Ardennen zit. Ondertussen zou de Dendermondse Barbara Pas van het Vlaams Belang haar zetel in de provincie afstaan aan lokaal partijgenoot Stefaan Van Gucht die nu al in de provincieraad zetelt.

Verder is het vooral ook wachten op de naam van de nieuwe gouverneur. De huidige gouverneur André Denys, die sukkelt met zijn gezondheid, neemt later dit jaar ontslag en het zoeken is naar een opvolger. De N-VA mag provincies dan al wel eens een overbodig bestuursniveau vinden maar aast duidelijk toch op die functie.

Hierbij valt de naam van Siegfried Bracke, de gebuisde nieuwbakken N-VA’er, die dit jaar vooral opviel door te protesteren toen de Gentse politie in het kader van een wooncontrole zijn onderbroeken bekeek. De man viel politiek door de mand en een gouverneurstitel zou voor hem een mooie schop opwaarts zijn.  

Willy Van Damme

One thought on “Provinciebestuur: Continuïteit primeert

  1. De gouverneur bereikt de leeftijd van 65 jaar en moet dus verplicht op pensioen. Niet omwille van gezondheidsredenen.
    Tom Bogman
    Antwoord:
    Bedankt voor je opmerking. Er werd wel nergens geschreven dat hij om die reden ontslag neemt. Daar zijn gezondheidsproblemen door hem zelf in de pers werden gebracht wou ik er dit gewoon bijzeggen.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s