Desso: Geen ontslagen

Er komen bij de bedienden van de Dendermondse tapijt- en grasmatproducent Desso dan toch geen ontslagen. Gevreesd werd dat bij de afdeling grasmat hier toch tot 10 ontslagen zouden vallen, maar dat lijkt nu afgewend te zijn.

Aartsrivaal

De oplossing hiervoor werd binnen het bedrijf zelf gevonden. Tot opluchting van de vakbonden die erg tevreden lijken over de wijze waarop de Nederlands directie dit probleem heeft aangepakt.

De afdeling grasmatten van de Nederlandse groep maakt structureel verlies en at zo deels de winst op van de Dendermondse tapijtdivisie. Een toestand die men als onhoudbaar beschouwde. Reden waarom men de productie- en verkoopafdeling wou afstoten en alleen de extrusie, het maken van de garens, behouden.

Vrij snel werd een koper gevonden en dit bij aartsrivaal Domo uit Sint-Niklaas, de groep van Jan De Clerck. Deze maakt een gelijkaardig product en in ongeveer gelijkaardige hoeveelheden, namelijk een 1 miljoen m² op jaarbasis.

Pierre Van Trimpont - Desso

Pierre Van Trimpont van Desso was zwaar aangeslagen door het afspringen van de overnamegesprekken met rivaal Domo voor Grassmaster. 

Machines en personeel gingen tezamen naar Domo verhuizen, waarbij het personeel een mooie ontslag- en verhuispremie kreeg. Tot de onderhandelingen hierover om nog steeds onduidelijke reden afsprongen. “Alles was voor meer dan 99% rond”, stelde een teleurgestelde Pierre Van Trimpont, toen fabrieksdirecteur van Desso Dendermonde.

Speelde Domo hier dubbel spel en hield men gewoon een rivaal aan het lijntje om hen financieel extra pijn te doen? Niemand van de betrokkenen die dit zo stelt maar in het bedrijfsleven schrikt men van dergelijke wurgpraktijken zeker niet terug.

Het zijn zelfs vrij klassieke manoeuvres. Zakendoen is nu eenmaal op sommige ogenblikken er een van een strijd op leven en dood. De vele glimlachen van bedrijfsleiders veranderen hier niets aan.

Brazilië

De vraag is natuurlijk hoe men bij Desso die afdeling van grasmatten dan rendabel of minder verlieslatend gaat maken. Ongetwijfeld zijn er hier mogelijkheden maar publiek heeft Desso hierover nog niets gezegd, noch in persberichten noch in persoonlijke communicatie met de media.

En het zal uiteindelijk die herstructurering naar meer winst of minder verlies zijn die de toekomst bij Desso van de grasmatten en haar product Grassmaster zal bepalen. Met andere woorden is dit gewoon uitstel voor de afdankingen of een nieuwe start?

Wel is gebleken dat er ook in Brazilië serieuze belangstelling is voor Grassmaster. Daar organiseert men in 2014 de wereldbeker voetbal en twee jaar later de Olympische Spelen. Het land heeft dus grote marktpotentie.

Zo was Desso aanwezig op de recente Belgische handelsmissie naar Brazilië. Waarbij men ook voluit kon rekenen op de steun van prins Phillip. Een man die, zo bleek al eerder, figuurlijk deuren opent. 

Tegen volgende zomer zou er misschien al meer duidelijkheid zijn. Ondertussen zit die afdeling en het bedrijf als geheel met een toch serieus probleem. Wel heeft Desso deze crisis op een serieuze en sociale wijze aangepakt. Bij andere bedrijven als Ford is dat wel eventjes anders.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s