Marc De Schutter–Graafwerken in Philippine

Het Antwerpse gerecht is vandaag donderdag in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Vera Van Laer begonnen met graafwerken in een vroegere boerderij in het Nederlandse dorp Philipinne, deelgemeente van Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen.

Forcom

Vera Van Laer was de vroegere vriendin van Marc De Schutter, een der sleutelfiguren in de zaak van de fraude rond de teloorgegane videoverhuurketen Superclub van Maurice De Prins. Vera Van Laer verdween op 5 juli 1996. Volgens De Schutter had hij ze toen aan het station van Antwerpen-Centraal afgezet om daar de trein naar Nice te nemen waar haar ex met de kinderen woonde.

Dit bleek gelogen waarna men De Schutter arresteerde op verdenking van moord en men op onderzoek ging. Dit geraakte echter nergens, en nu blijkt dat dit onderzoek zeker deels door politievrienden van De Schutter werd gevoerd.

Marc De Schutter in Port Napoleon

Marc De Schutter, hoofdverdachte in de zaak van Vera Van Laer, hier als directeur van de Franse jachthaven van Port Napoléon. Ook hier regende het klachten tegen hem.

De fraudezaak rond Forcom, de Antwerpse mini-voetbalploeg, waarbij de vroegere Antwerpse stadspolitie in beeld kwam zorgde blijkbaar voor een nieuwe doorbraak. Hierbij werd een nieuw team van de federale politie, specialisten van oude onopgeloste zaken, op pad gestuurd. En die blijken nu toch een doorbraak te realiseren.

Zo werd De Schutter in Thailand gearresteerd en uitgeleverd. Verder werden enkele politiemensen van de vroegere Opsporingsdienst (OD) van de stadspolitie tijdelijk opgepakt. Waaronder ook Marc H. wiens vroegere echtgenote in die periode samen met Vera Van Laer de Road In, een nogal dubieuze bar, uitbaatte.

Kempenaers Brandstoffen

Tussen Vera Van Laer en Marc De Schutter zou er daarbij ruzie zijn ontstaan rond gelden komende van de NV Kempenaers Brandstoffen. Een van de vele bedrijfjes van De Schutter die toen met een luide knal failliet gingen.

Ex-villa van Marc De Schutter, Mosselpolder 2, Philipinne

De villa in Philipinne waar De Schutter woonde toen Vera Van Laer verdween. In het achterste deel was men donderdag bezig met graafwerken.

In die periode woonde De Schutter in het voor zijn mosselrestaurants gekende Nederlandse Philipinne vlakbij Terneuzen. Bleek dat de villa toen zelfs gebruikt werd als liefdesnestje voor bepaalde Antwerpse magistraten.

Hier moet op een bepaalde dag een stevige ruzie zijn geweest waarbij er minstens ook sprake was van bedreigingen met het gebruik van wapens. De ware toedracht hiervan is nog onduidelijk en vormt waarschijnlijk een onderdeel van dit onderzoek.

Confrontatie

Volgens Het Laatste Nieuws hebben Marc H. en Marc De Schutter elkaar tijdens een confrontatie hierover elkaar zitten beschuldigen. Wat toch toont dat men dicht bij een oplossing lijkt te zitten. De arrestatie van De Schutter – die nog steeds stelt onschuldig te zijn – werd maandag door de KI trouwens nog eens verlengd.

De huidige graafwerken in de vroegere villa van de Schutter zijn natuurlijk merkwaardig. Reeds tijdens het eerste onderzoek werd er immers al gegraven maar dus toen zonder resultaat.

De zoektocht op het terrein van de villa vormt dan ook een kritiek op het vroegere werk. Het is ook een gericht onderzoek waarbij men er van uitgaat dat men het lijk van Vera Van Laer nooit vervoerde en bijvoorbeeld in zee dumpte.

Dat lijkt alleszins de thesis van het gerecht te zijn. Daarbij heeft men het terrein terug goed bekeken en die plekken aangeduid waar de stoffelijke resten van Vera Van Laer mogelijks te vinden zijn.

Men schat daarbij toch 5 à 6 dagen werk nodig te hebben. Donderdag concentreerde men zich daarbij op een der achterliggende gebouwen waar met zware machines de grond werd opengebroken.

Auberge des Moules, Philipinne

Het restaurant Auberge des Moules in Philipinne waar Marc De Schutter vriendschap sloot met Jan Hamelink, mede-eigenaar van de Franse jachthaven Port Napoléon.

Het speurwerk wordt gedaan door mensen van de civiele bescherming en het DVI, het Disaster Victim Identification Team, van de federale politie dat voorheen ook al in de zaak Dutroux voor een doorbraak zorgde.

Jan Hamelink

Pikant detail is dat de villa al sinds 2005 eigendom is van Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen voor wie dit uiteraard erg gênant is. Die had de villa toen gekocht van een zakenrelatie van de Auberge des Moules, het gekendste mosselrestaurant van het dorp, waar ook Marc De Schutter regelmatig kwam.

Het was in dit eethuis dat Marc De Schutter naar eigen zeggen in contact kwam met de lokale ondernemer Jan Hamelink. Het werden vrienden en ondanks zijn zeer kwalijke reputatie stuurde die De Schutter als directeur naar zijn jachthaven Port Napoléon in het Zuid-Franse stadje Port Saint-Louis du Rhône.

Mede-eigenaar was hier pornobaas Gerard De Cock, een andere Zeeuw, die ooit bijna in de cel vloog wegens grootschalige drugshandel in combine dan met ‘Dikke’ Charles Geerts, ooit eigenaar van de Amsterdamse Walletjes, de later vermoorde Klaas Bruinsma en de sindsdien geroyeerde advocaat John Engelsma. In mei 2008 werd De Schutter er na lange en hoog oplopende ruzies ontslagen. Juist waarom is nog steeds onduidelijk.

Willy Van Damme

5 thoughts on “Marc De Schutter–Graafwerken in Philippine

 1. Gepost “in opdracht”door RF

  Nogmaals hebben Marc De Schutter en Co hun spelletje verder gezet door dat wat ze allemaal en gedurende 18 jaar reeds doen, liegen en bedriegen, en de politie, onderzoekers, en goedgelovige magistraten met alle mogelijke middelen en omwegen naar alle richtingen te sturen. Met de hulp van politieagenten, magistraten die zelf hun ” vel” willen redden is deze professionele bijstand in deze zaak “mooi” geregeld. Tijd…hierom draait het, tijd en geld. Tijd waarborgt een uitstel. Tijd waarborgt ook het verlies van “belangrijke” elementen die “destijds” duidelijk werden gesteld….. Waarmee is men bezig? wat willen ze dat Marc De Schutter tegen het Comité P vertelt? Is het niet voldoende dat de eerste “volledige” waarheid werd beschreven door een getuige die werd bijgestaan door “twee andere vrouwelijke getuigen” die ” wat gezegd is door Marc De Schutter” deze ook bevestigd hebben?…
  Ik had begrepen dat justitie in dergelijke zaken twee “volwaardige” getuigen nodig heeft om de zaak af te sluiten? waarom lukt het dan niet in deze zaak waar het over drie getuigen gaat…. Waarom stelt het comité P niet voor aan deze drie getuigen een confrontatie onder eed af te leggen, zodoende is de zaak opgelost…Waarom word er met de “drie getuigen” geen visite geplant, een herstructurering per minuut met wat er gezegd is tussen beide partijen, één in het mosselrestaurant, en één in de villa van Marc De Schutter? zo kan men de echtheid der zaken ” pressies” nagaan en onder eed!!! en zo kan dhr Marc De Schutter brommen voor zijn aandeel, en word het bij deze iets makkelijker dat hij door de mand gaat na 20 jaar op zijn kop te krijgen….of niet.
  Deze kerels zijn ” beroeps – leugenaars” en “professionele bedreigende elementen” heeft men dat bij justitie nog niet begrepen?

  Moet het “aanbod” wat hier beschreven word, voor de zoveelste keer worden herhaald en uitgeschreeuwd in de richting van Justitie? wie dekt Wie?
  Robert French
  Antwoord:
  Zie latere reactie door betrokkene op dit artikel.
  Willy Van Damme

 2. Bijkomstig, waarom word er geen confrontaties gemaakt met de destijds door de justitie ” bekende vernoemde “politieagenten die gesproken hebben over de verdwijning van Vera Van Laer, en de” gebeurde” voordelige situatie van de schutter, !!!!met de hoofdgetuige!!!! over de hulp die aangeboden werd door de politie aan Marc de Schutter? oog in oog en Onder eed! Een confrontatie die ook duidelijk en minutieus kan worden herhaald zoals ze werden gezegd…dit is een vierde getuige!! de hoofdgetuige schreeuwt hooguit zijn oprechtheid en ondersteund door andere getuigenissen die voldoende zijn…of niet….

  Wie haalt de “eerste getuigenis boven” van de verklaringen van de hoofdgetuige bij “TRos Vermist” in 1996!!!!!!…word wakker…en schrijf dit eens neer…..
  Robert French
  Antwoord:
  Er is in deze zaak wel al minstens een confrontatie geweest, die tussen de geschorste politieman Marc H. en Marc De Schutter. Verder weten wij niet wat er in het onderzoek tot heden allemaal gebeurde. Laat ons intussen respect hebben voor het werk van deze politiemensen die dit onderzoek voeren en niet te vlug allerlei conclusies trekken.
  Willy Van Damme

 3. Beste Willy,

  Het gaat hier niet om de vinger te wijzen naar het werk van de politieagenten, maar wel over het verloop van de zaak…en wie hierachter een hand boven het hoofd houd van de verdachten.

  één confrontatie sinds 1996…? waarmee zijn we dan bezig?? als er reeds 4 belangrijke getuigen dezelfde bevestigingen hebben gegeven rondom de “uitspraken”, over twee verschillende “afspraken”, van de verdachte “MDS” met deze getuigen..? waarom zoveel tijd en geld verloren moet gaan, dat is mijn bron zijn vraag!! waarom en wie word er nu gedekt?? een kleinzoon van een belangrijke commissaris? nog meer spelletjes van corruptie binnen de politie die nog steeds de “oude zaken moeten beschermen waar ze in de fout gegaan zijn”? of moet mijn bron hier de naam op uw blog melden om actie te bekomen dat het onderzoek met echte zorgvuldigheid eindelijk bewerkt word? Nu is ook Mevr Turtelboom op de hoogte gebracht van deze zaak, die niets opgeleverd heeft en eigenlijk als “lang” afgesloten beschouwd kan worden.

  Als beide heren in de begijnenstraat elkaar beschuldigen van wederzijdse deelname in het verdwijnen van het lichaam van Vera Van Laer, en dit is vastgelegd met politieagenten als getuigen, genoteerd in de PV ‘s, stel ik mij vragen dat bepaalde agenten dan naar huis gestuurd worden, terwijl ze elkaar zeggen ” maar gij weet toch waar het lijk is van Vera ligt” ……..

  Als Marc De Schutter “persoonlijk” de plaats van de misdaad heeft aangewezen, in het bijzijn van getuigen, en maanden later dezelfde uitspraken heeft gemaakt met een andere getuigen en deze getuigen elks reeds 2 x verhoord werden in het buitenland, en dezelfde verklaringen niet tegensprekelijk zijn maar wel duidelijk “de waarheid”, waarop wacht men dan sinds 1996…..dat deze getuige sterft van ouderdom en zijn verklaringen mee in het graf neemt? de zaak zoals het nu ,en sinds lang, gaat doodbloedt…

  DOM….DOM….DOM….
  Robert French
  Antwoord:
  Het heeft weinig zin de discussiëren over de staat van een onderzoek waar we feitelijk amper iets over weten. We weten van één confrontatie, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen ander zijn geweest. Ik onthou men hier dan ook van elke commentaar.
  Verwacht ook niet veel van Annemie Turtelboom. Die heeft op dit ogenblik wel wat andere zaken aan haar hoofd zoals de vraag welke kruimels De Wever haar zal gunnen.
  Willy Van Damme

 4. De reden dat De Schutter nodig was voor de werf in Frankrijk zal toch duidelijk zijn. Als regelmatige passant heb ik genoeg gezien en gehoord. Hamelink en Cok hebben geprofiteerd van de moeilijke situatie waarin De schutter toen zat. Ga maar eens met De Schutter praten ,hij zal u ongetwijfeld wel de nodige informatie verstrekken . Nu zeker nadat hij daar is ontslagen . Ze hebben onderling nog het een en het ander afterekenen.
  Pieter
  Antwoord:
  Over die ruzies zijn er nog steeds grote vragen. Het roept alleen maar vragen op dat zich respectabel noemende zakenmensen als Cok en Hamelink iemand van het niveau van een De Schutter aanwierven om meer dan duizend kilometer ver die jachthaven van hen uit te baten.
  Een normaal en serieus zijnde zakenman doet dat toch niet dacht ik.
  En dan is de logische vraag: Waarom?
  Reeds vrij snel na zijn aankomst begon de Schutter ginder met een aantal van die mensen in de jachthaven ook herrie te schoppen – er was zelfs een verdacht overlijden – en toch lieten Cok en Hamelink, dit goed wetende, verdergaan.
  En dan vallen er uiteraard al snel woorden als drugs en zwart geld. Een jachthaven die aan zee ligt, wat wil je. Bewijzen zijn er hiervoor echter niet.
  Wat dan plots voor die hoogoplopende ruzies zorgde is een nog steeds erg goed verborgen gehouden geheim.
  Het voorval heeft de al bedenkelijke reputatie van vooral Cok en in mindere mate Hamelink zeker geen goed gedaan. Dat is duidelijk.
  Willy Van Damme

 5. toch goed om zien dat men begint in te zien dat er “anderen” zijn die deze zaak aan het manipuleren zijn. Marc lijkt me geen moordenaar te zijn, maar slechts een kleine garnaal in een spel dat hoog gespeeld wordt. Het is wachten tot Marc zijn boekske eens open doet, of op een snelle vrijlating. Zonder enige veroordeling Kerst in het prison moeten doorbrengen, moet héél onaangenaam zijn.
  Visitor from Belgium
  Antwoord:
  Of er anderen aan het manipuleren zijn blijkt nergens uit. Maar misschien weet u dingen die ik niet weet. En inderdaad zonder veroordeling de kerst in de gevangenis doorbrengen is geen pretje. Je moeder of dochter vermoord weten is echter nog 1000 maal erger.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s