Christen-democraten met fascisten in bed

De parlementsverkiezingen van gisteren zondag in Oekraïne hebben als verwacht een overwinning opgeleverd voor de Partij van de Regio’s van president Viktor Janoekovitsj die samen met de Communistische Partij over een voldoende meerderheid zou beschikken om een nieuwe regering te kunnen vormen. Die zouden respectievelijk 36% en 15% halen.

Wel kwam amper 45% der kiesgerechtigden stemmen. Opmerkelijk is vooral ook dat de als fascistisch bestempelde partij Svoboda en Joelija Timosjenko, de lieveling van de Europese christendemocratie, van de Vaderlandpartij een samenwerkingsakkoord hebben gesloten.

Tegen Joden en Russen

Opvallend aan de verkiezingsuitslag is het succes van Svoboda, de Vrijheidspartij, van een zekere Oleg Tyagnibok. Deze haalde een 8% van de stemmen tegen amper 1% bij de vorige parlementsverkiezingen (1).

De door het Westen gesteunde partijen van Joelija Timosjenko van de Vaderlandpartij en UDAR (wat staat voor Vuistslag) van de vroegere bokskampioen Vitali Kitschko zouden respectievelijk 21 en 13% halen. De Vaderlandpartij is lid van de EVP.

Svoboda (Vrijheid) is een ultranationalistische partij die haar stemmen haalt in het uiterste westen, het vroegere Poolse Galicië rond Lviv (Lvov) en die alle joden en Russen uit Oekraïne wil deporteren.

Wat, hoeft het te verwonderen, voor zware kritiek zorgde in Israël door Avigdor Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken in Israël, zelf een onversneden racist en een vroegere buitenwipper uit Moldova, een andere vroegere Sovjetrepubliek.

Dat een lid van de christendemocratische Europese Volkspartij in zee gaat men een groep rabiate racisten als Svoboda is opvallend. Het is iets wat Wilfried Martens, pas herkozen als voorzitter van de EVP, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Ivo Belet, Europarlementslid voor CD&V en actievoerder voor Timosjenko, misschien eens kunnen verklaren.

Oneerbaar

Maar ja, als we zien dat ook de Italiaanse Popolo della Libertà, de partij van Silvio Berlusconi, lid is van de EVP dan weten wij dat dit een allegaartje van partijen is die best als totaal onbetrouwbaar kan gezien worden.

Had de EVP een betrouwbare en eerbare parlementsfractie geweest dan had men die Popolo della Libertà na de recente, en zoveelste, veroordeling van Berlusconi, uit haar rangen moeten gooien. Maar zij blijft lekker lid van de EVP.

Ze doen dat dus niet en bewijzen daarmee, zoals met het geval van Joelija Timosjenko en haar vriendjes van Svoboda, in bed te zitten met grove racisten en fascisten, plunderaars en door en door corrupte heren die zelfs gelinkt worden aan de maffia.

Het minste dat men van een partij kan verwachten is dat ze zich van dit soort figuren distantieert. De EVP doet dat niet, integendeel het zijn vriendjes. En niet zomaar voor de lol op Facebook. Wilfried Martens mag er fier op zijn.

Willy Van Damme

1) Dit na het tellen van een derde van de op partijen uitgebrachte stemmen. Men kon daarnaast ook nog op individuele kandidaten stemmen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s