Kunstgras Desso gaat verder

Tijdens nieuwe gesprekken vandaag tussen de directie van het Dendermondse textielbedrijf Desso en de vakbonden is het duidelijk geworden dat men bij Desso alles uit de kan gaat halen om die kustgrasafdeling en ook de tewerkstelling te redden.

“We gaan ze in afgeslankte vorm verder zetten en dan nadien opnieuw evalueren. Ook is er natuurlijk de kans dat er nog een nieuwe overnemer voor gevonden wordt”, aldus Pierre Van Trimpont, verantwoordelijke voor de vestiging in Sint-Gillis-Dendermonde van de Nederlandse groep.

Tewerkstelling redden

In totaal gaat het over 52 arbeiders waarvan er normaal 26 naar Domo in Sint-Niklaas gingen verhuizen. Het was een sleutelelement van het akkoord tussen beide textielgroepen waarbij Domo de kunstgrasafdeling van Desso ging overnemen. Een overeenkomst die op het allerlaatste ogenblik door Domo werd afgeblazen.

IMG_4187

Pierre Van Trimpont van Desso: “Wij gaan de afdeling kunstgras in afgeslankte vorm verder zetten.”

Een drama voor Desso dat nu opnieuw op zoek is naar een oplossing. “Voor de mensen bij Desso is dit natuurlijk een grote schok en iets dat ze moeilijk kunnen vatten. We pogen nu een zo sociaal mogelijke oplossing uit de wacht te slepen. En dat lijkt wel te lukken”, aldus vakbondssecretaris Patrick De Backer van het ABVV.

Ook Carl De Clercq van het ACV klinkt vrij optimistisch: “Bij Desso willen ze zelfs in het geval die afdeling toch zou opgedoekt worden de tewerkstelling voor de arbeiders geheel behouden. Dat zou mogelijk zijn via interne verplaatsingen.”

Wat betreft de bedienden in o.m. de verkoopafdeling zou er een probleem zijn voor 10 van de 20 personeelsleden. Maar ook hier hoopt men bij Desso dit echter zo beperkt mogelijk te houden en zoekt men naar oplossingen. Voor de 28 arbeiders in de extrusie zouden er geen moeilijkheden zijn. Die blijft zeker bestaan.

De kunstgrasafdeling van Desso heeft een wereldwijde stevige reputatie en voerde ook al gesprekken voor de wereldbeker voetbal in Brazilië van 2014. Ook in Zuid-Afrika wist het bedrijf bij de vorige wereldbeker voetbal van 2010 contracten in de wacht te slepen. Het maakt die divisie echter niet genoeg rendabel. Jaarlijks maakt de groep er een 2 miljoen m², evenveel als Domo.

Naast kunstgras maakt Desso in Sint-Gillis-Dendermonde ook tapijt voor onder andere hotels en vliegtuigen zoals Airbus en Boeing. Een afdeling die winstgevend en qua verkooporders succesvol is en beschikt over een stevige marktpenetratie.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s