Doortrekking N41 kan verder

Zoals te verwachten heeft Vlaams Minister Philippe Muyters het provinciaal uitvoeringsplan (PRUP) voor de doortrekking van de N41 van Lebbeke naar Aalst goedgekeurd. Het lag al wel meer dan twee maanden op zijn diensten te wachten op ondertekening. Normaal dient hij dat binnen de 60 dagen te doen.

Met de ondertekening komt het dossier in een nieuwe fase. De provincie heeft haar werk gedaan en een PRUP laten opmaken en goedkeuren. Het werk is nu aan het gewest en haar Administratie van Wegen en Verkeer (AWV) om te zorgen voor de realisatie.

Zij moet nu werken aan een ontwerp, de aanvraag van een bouwvergunning en de opmaak van een bestek en aanbestedingsdossier. Vooreerst dient er echter nog een project-MER opgemaakt te worden naast een onteigeningsplan met daarna de onteigeningen.

Karavaan Voka - Oudegem

Hier een actie van Voka voor de doortrekking. Op Lebbeke na eisen alle sociaal-economische en politieke actoren uit de regio’s Waas en Dender en het Aalsterse een snelle doortrekking. Onzekerheid is er wel tegenwoordig over de positie van de Boerenbond.

Voorheen werd er samen met het PRUP al een plan-MER opgemaakt. Zowel rond dit project-MER, de onteigeningsplannen als de bouwvergunning zijn er nog zowel inspraak- als beroepsmogelijkheden. Kans voor vertragingen dus zat.

Het toont nogmaals de onmenselijk zware procedure om hier in Vlaanderen nog iets gerealiseerd te krijgen. Daarom vermoed men dat dit zeker nog een paar jaar zal vergen voor men de eerste spadesteek in de grond zal kunnen steken. Wel lijkt het dossier nu definitief uit zijn startblokken te zijn vertrokken. Het tracé ligt alleszins vast.

Al decennia zit men in de regio te wachten op de doortrekking die vooral een deel van Dendermonde, Oudegem en Gijzegem moet ontlasten. Het moet die gemeenten leefbaarder maken. Nu immers rijden honderden vrachtwagens dagelijks doorheen die dichtbevolkte dorpskernen. Tot groot ongenoegen van die bewoners.

Daaraan hangt ook de ondertunneling van de Boudewijnlaan en Gentsesteenweg in Aalst vast. Ook hier dienen nog enkele onteigeningen te worden gedaan. Normaal zouden de werken hier volgend jaar al van start kunnen gaan.

Deze tunnel zou aanvatten aan het kruispunt van de Boudewijnlaan met de Naarstigheidstraat en Rafelgemstraat. De weg zou terug bovengronds komen aan de Merestraat, de Siesegemkouter en het stedelijk ziekenhuis.

Hier aan de Siesegemkouter komt normaal ook het crematorium en een groot regionaal bedrijventerrein. Vermoed wordt dat deze werken ook eind 2013 of 2014 van start zullen gaan. Zowel hier tegen het bedrijventerrein als tegen de N41 zal er bijna zeker naar de Raad van State gestapt worden door actiecomités en de besturen van de gemeenten Erpe-Mere en Lebbeke.

Protestactie Raldes tgen N41 in Lebbeke

Hier geeft Raldes een petitie met 3.386 handtekeningen tegen de N41 af aan het Lebbeekse gemeentebestuur. Dat waren verassend weinig handtekeningen trouwens gezien het gebied welke in deze zaak betrokken partij is.

Opvallend in dit dossier van de N41 is dat het langer dan normaal op het kabinet van Muyters is blijven liggen. Daar de wettelijke termijn van 60 dagen was overschreden diende men hem vanuit de provincie zelfs aangetekend een verwittiging te sturen.

Sommigen die het dossier op de voet volgen zijn echter niet verrast dat het pas nu, enkele dagen na de lokale verkiezingen, ondertekend worden. In Lebbeke is er veel verzet en vervoegde Karel Uyttersprot, parlementslid en kandidaat burgemeester voor de N-VA, dit protest.

Voorheen was hij als directeur van de Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen zowat de meest fanatieke verdediger van die doortrekking naar Aalst. Zoals zijn Kamer van Koophandel uiteraard nog steeds is. Ook de N-VA van Philippe Muyters is nationaal, provinciaal en lokaal overal voorstander, behalve dan in Lebbeke. En Muyters was voor hij in de politiek stapte eveneens een directeur van diezelfde Voka.

N41 in Hamme

Hier het reeds bestaande deel van de N41 in Hamme. Volgens sommigen de oplossing voor Oudegem en Gijzegem, voor de tegenstanders een monster dat alleen maar nadeel brengt.

Is het om Karel Uyttersprot politiek niet in moeilijkheden te brengen dat Muyters de termijn hier heeft overschreden? En speelde hier dus op wel een heel merkwaardige wijze die slogan ‘de kracht van verandering’ waarmee N-VA de voorbije maanden mee uitpakte?

De volgende stap in het dossier zal ook een beroep bij de Raad van State zijn. In Lebbeke is die beslissing al maanden geleden genomen. Ook Raldes en het lokaal actiecomité zullen dit voorbeeld bijna zeker volgen.

En dan is het afwachten wat de rechters hier gaan beslissen. Met de vraag of men hier zinvoller argumenten gaat gebruiken dan bij de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis. Mogelijk weten we tegen de herfst van 2013 hier al meer.

Volgt er geen schorsing dan kan AWV zich rustig verder een weg banen doorheen dit bureaucratisch moeras. Met wat geluk starten de werken dan nog tijdens deze gemeentelijke legislatuur, dus voor 2018.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Doortrekking N41 kan verder

 1. Gelieve ook de bronnen te geven. Ben al urenlang aan het zoeken naar juiste informatie ipv geroep van inviduele personen.
  Jan Van der Hoeven
  Antwoord:
  Een wat eigenaardige bemerking. Voor verdere informatie of bevestiging kunt U zich altijd wenden tot de provincie, het Agentschap voor Wegen en Verkeer in Gent, het kabinet van Philippe Muyters, minister voor Ruimtelijke Ordening, en ook dat van Hilde Crevits van Openbare Werken. Ik dacht dat dit toch duidelijk uit het artikel blijkt. En in het kader van de openbaarheid van bestuur moeten ze U die informatie normaal ook bezorgen.
  Verder gaat zoals het verwacht was ook Raldes & Co in deze zaak naar de Raad van State. Beroep is mogelijk tot 28 december.
  Verder is er voor zover geweten niets nieuws over dit dossier te melden. Dit gaat nu zijn logische administratieve gang zoals besproken in het artikel.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s