Bijna continuïteit bij provincie

Sinds gisterenavond zijn ook de nieuwe gedeputeerden voor de provincie Oost-Vlaanderen voor deze zes-jarige legislatuur gekend en zoals in Dendermonde is er ook daar sprake van grote continuïteit.

Zo blijft de Buggenhoutse Hilde Bruggeman (Open VLD) met 6.236 stemmen gedeputeerde. Die moest het binnen de partij volgens insiders opnemen tegen Caroline De Padt, goed voor 9.950 stemmen en dochter van de Geraardsbergse burgemeester, oud en nieuw, Guido De Padt. Deze was zelf jarenlang gedeputeerde en lanceerde o.m. de boottochten op de Dender en Schelde.

Bij Open VLD is er in de provincie wel sprake van een personeelswissel. Zo verdwijnt Marc De Buck uit de deputatie en wordt hij vervangen door Gentenaar Geert Versnick, nu nog voorzitter van het OCMW in Gent.

Marc De Buck was o.a. verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en zo de houder van dossiers als de nieuwe Dendermondse gevangenis, de N41 en de plannen voor een overslaghaven in Baasrode in de wijk Nieuwen Briel.

Hilde Bruggeman

Hilde Bruggeman won het van Caroline De Padt in de strijd voor de deputatie.

Waarbij het opviel dat hij zich op de hoorzittingen nooit vertoonde en het vuile en lastige werk liet opknappen door zijn ambtenaren en de lokale schepen voor Ruimtelijke Ordening Bart Van Malderen (sp.a).

Ook is hij de man die het hoogst merkwaardige rapport van Grontmij over de inplanting van de nieuwe gevangenis bestelde. Daarin werden allerlei soms rare argumenten ontwikkeld om die gevangenis toch niet op de kouter van het Oud klooster maar op de site N41 West te zetten. Wat in de finale conclusies door het ingrijpen van de stad nog werd rechtgetrokken.

Het eerste voorstel van het studiebureau Grontmij voldeed dan ook aan de wensen van het actiecomité van het Oud Klooster die de liberale politicus Geert Vermeir als woordvoerder heeft. Deze laatste zal die wijziging aan het rapport van Grontmij zelfs nog recent gebruiken om te zeggen dat er hier door de stad gesjoemeld was.

Uiteindelijk bleek een ander liberaal lokaal raadslid zich ook tegen die site van N41 West te keren daar de ontsluiting via diens voordeur ging gebeuren. Wat blijkbaar onaanvaardbaar was.

Het probleem voor de familie De Padt was dat zowel vader Guido (5.802 stemmen) als dochter Caroline (1.708 stemmen voor de gemeenteraad) in Geraardsbergen verkozen waren. En familieleden in eerste rang kunnen niet samen in een gemeenteraad zetelen. Waarbij de eerste keus steeds gaat naar de oudste, hier dus vader en burgemeester Guido.

En dus zou de post van gedeputeerde, waarvoor zij ook in de running was, een goede uitweg zijn geweest. Maar dat idee liep schipbreuk op de versterkte liberale vestiging van Hilde Bruggeman.

Jozef Dauwe

Jozef Dauwe blijft gedeputeerde en hoopt zijn oude bevoegdheden van Cultuur, Middenstand en Milieu te behouden.

Natuurlijk blijft de uit Heusden afkomstige eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) op post. De man wordt tegenwoordig zowat gezien als de sterkhouder in het provinciehuis. Voor CD&V is ook Eddy Kockuyt uit Aalst terug verkozen, samen dan met Jozef Dauwe (9.935 stemmen), geboren in Lebbeke maar nu wonend in Dendermonde.

Voor de sp.a blijft Peter Hertog uit Sint-Niklaas in de deputatie zitten.  Deze zes gedeputeerden moeten nu onderling de departementen verdelen. ‘”Ik hoop de bevoegdheden voor o.a Cultuur, Middenstand en Milieu te behouden. ik had trouwen qua stemmen procentueel in onze provincie het hoogste aantal voorkeurstemmen”, oppert Jozef Dauwe.

Het betekent wel dat Dendermonde en het kanton bij de hogere overheid zeer goed vertegenwoordigd zijn. Zo zijn er dus de gedeputeerden Jozef Dauwe en Hilde Bruggeman uit Buggenhout, met daarnaast nog een reeks parlementsleden.

Inge De Bal

Pas in Gent als filosofe afgestudeerd maakt Inge De Bal reeds haar intrede voor Groen in de Oost-Vlaamse provincieraad. Ze haalde als filosofe ook de hoogste onderscheiding.

In het Vlaams parlement is er uiteraard Bart Van Malderen, fractieleider voor sp.a, naast dan de bijna ex-schepen voor Cultuur Marius Meremans (N-VA). Voor het federale parlement zijn dat Leen Dierick (CD&V), Barbara Pas (Vlaams Belang) en Karel Uyttersprot uit Lebbeke voor de N-VA. Een ongeziene luxe die hopelijk voor de regio wat oplevert.

Voor het kanton zijn voor de provincieraad ook Goedele De Cock (sp.a) en An Vervliet (N-VA), beiden uit Lebbeke, alsmede Inge De Bal (Groen), Barbara Pas (Vlaams Belang) en Annemie Demuyt (N-VA), alle drie uit Dendermonde, gekozen. Vijf vrouwen dus. Wie klaagde daar weer?

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s