Pater Daniel Maes over zijn tweede vaderland Syrië

Vorige week stond in Kerk en leven, ook gekend als het fameuze Parochieblad, het verhaal van de Italiaanse pater Paolo Dall’Oglio, een jezuïet, die vanuit Libanon oproept om die salafistische Syrische rebellen te bewapenen.

De christenen in Syrië hebben naar zijn zeggen toch afgedaan. Een wel heel merkwaardige visie voor wat moet doorgaan voor een prediker van het christen geloof. Maar deze pater krijgt dan ook regelmatig een forum in onze kranten. Het moet de indruk geven dat ook niet-salafisten die opstand steunen.

De man is voor zover geweten de enige christen religieus die het voor die salafisten opneemt. Salafisten voor wie het onthoofden van iedereen die of een ander geloof heeft of die gewoon in weg loopt een tweede natuur is. Chop chop zegt hun koran.

Pater Daniel Maes

Pater Daniel Maes, verbonden aan het klooster van Postel, doet een boekje open over onze zeer merkwaardige Italiaanse pater Paolo Dall’Oglio.

Vraag is wat die man bezielt. Viel hij ook voor het vele geld dat men hier uitgeeft om Syrië in handen te krijgen? Het echte verhaal over de man kwam natuurlijk niet in Kerk & Leven.

Daniel Maes gaat er eventjes op in in een uitgebreide brief die verscheen op de website van de Mediawerkgroep Syrië. Ook zijn verhaal raakt niet in onze media. Het heet perscensuur. Zie: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/10/09/12887/

“Een andere kijk. Dan lezen we dat een Italiaanse pater uit Syrië gezet is en in België als een volksheld wordt vereerd. Nergens wordt gezegd door wie hij is buitengezet en waarom, nl. door de bisschop omdat hij een gevaar is voor de christenen en een schande voor het Syrische volk.

Vraag het hier maar eens aan de vluchtelingen uit Qousseir. Daar heeft hij, als moslimman vermomd, een maand rondgelopen als de grote vriend van de ‘oppositie’. Als hij weg was is de ‘zuivering’ van Quosseir begonnen met het vermoorden van de christenen en het verwoesten van de christelijke wijken.

Hij was het die de sectaire haat had aangemoedigd en gezegd dat de christenen beter zouden weggaan. Dat heeft hij trouwens ook nog in ons dorp Qâra gedaan. Dat is tegen de uitdrukkelijke wil van de christenen en van de hiërarchie.

Decennia lang hebben christenen hier samen met alle andere geloofsgroepen in vrede samengeleefd, als een model voor gans de Arabische wereld en jawel onder dit dictatoriaal, repressief en vermolmd ‘regime’ (zoals het westen het zo graag benadrukt). De christenen zijn de autochtone bewoners van dit land.

Klooster van Mar Yakub in Qara, Syrie

Het 6de eeuwse klooster van Mar Yakub, hier met haar gemeenschap,  is ook al aangevallen geweest door die salafisten maar die blijven nu voorlopig weg. Het klooster ligt in de buurt van de stad Homs. En ondertussen gaat het leven door zo goed als kan, samen met de vele vluchtelingen die er onderdak vonden.

De christenen uit de streek hebben toen een protestbrief geschreven tegen deze pater. Hij handelde en sprak als een CIA-agent die de onderlinge sectaire haat moest aanwakkeren om zo Syrië te destabiliseren en nieuwe machtsverhoudingen te scheppen voor het westen, dat in dit strategisch uiterst belangrijke land zijn macht wil vestigen. Om het allemaal niet te doorzichtig te maken blaast hij nu eens warm en dan weer koud.

Om deze echte motieven te verdoezelen blijven de media alle schuld geven aan de president, de regering en het leger. Met alle middelen moeten die bestreden worden terwijl anderzijds ‘de oppositie’ moet gesteund worden. Wat een waanzin! Welk land kan overleven wanneer 2000 groepen van criminelen door het buitenland openlijk gesteund worden om naar believen te moorden en te verwoesten?

Is dat dan niet tegen alle internationale regels? Daarna wordt alles in de schoenen geschoven van de regering van Syrië dat al lang (door Amerika!) op de lijst van ‘de as van het kwaad’ gezet is. Europa huppelt vrolijk achterna.

Als criminele bendes hier heel de streek onveilig maken en als het leger vanuit het buitenland lam moet gelegd worden, wie gaat de bevolking dan beschermen? Wie gaat beletten dat het hier een islamitische dictatuur wordt, die ook door de meerderheid van de soennieten niet gewild wordt?”

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Pater Daniel Maes over zijn tweede vaderland Syrië

 1. Pingback: Western criminality in Syria, NOT IN MY NAME, PLEASE!!! | Edith Legrand

 2. Jezuïetenstreken ???
  G. Eggermont
  Antwoord:
  Gewoon zot of veel geld gekregen? En de mensen? Die kunnen voor hem de pot op.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Pater Daniel Maes over zijn tweede vaderland Syrië « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s