De ontmaskering van een politieke cultuur

Toen Annemie Turtelboom, lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen, dinsdag bij Bart De Wever van de N-VA ging onderhandelen had ze een boodschap voor de buitenwereld. En dat was dat zij snel van Antwerpen een mooiere en aangenamere stad wou maken en daarom bij de Wever aan tafel ging zitten. Nou zeg.

Vertrouwen

En dus trok deze coalitiepartner van het huidig bestuur binnen bij een Bart De Wever die al maanden stelt dat Antwerpen het alleen met ‘de kracht van verandering’ kan halen. En dus had hij de Antwerpse liberale schepen Ludo Van Campenhout en Luc Bungeneers eerder al aan boord genomen. Liberalen die plots Vlaams Nationalisten worden? moet kunnen.

Annemie Turtelboom

Annemie Turtelboom (Open VLD) wil Antwerpen snel mooier maken. Met de toverfee? En was het werk van haar partij in de huidige meerderheid dan niet goed?

Naast dan de gewezen liberale schepen André Gantman, de man van de zionistische lobby, die ooit als gevolg van een fraudezaak rond ABC containers het Antwerpse Schoon Verdiep moest ontvluchten. Hij kreeg in 2006 toen hij nog voor Open VLD schepen was 18 maanden voorwaardelijke celstraf wegens misbruik van vertrouwen. Vertrouwen zegde U? Zelfs blindelings.

Voor Bart De Wever zijn, als we hem natuurlijk moeten ‘vertrouwen’, die socialisten en andere linksen voor niets goed. Neen het programma van Voka – wat dat dan ook mogen zijn – gaat hij uitvoeren.

Verandering

En dus start hij onderhandelingen met …. Patrick Janssens en zijn team. Met andere woorden het oude Antwerpse college van burgemeester en schepen wordt voortgezet maar dan vermoedelijk met De Wever als burgemeester. Uiteindelijk maakt de N-VA ook deel uit van de huidige meerderheid. Wat een verandering!

Bart De Wever - Kiescampagne 2012 - 1

Na Barack Obama met zijn ‘change’ kwam Bart De Wever nu ook met het ouden versleten liedje van ‘verandering’. Wie zet die ploat af?

Maar wie wat kent van politiek en marketing weet dat het gebruik van het woord verandering in de politiek zo oud is als maar kan zijn. Zoals in Roemenië of Georgië elke politicus de strijd tegen de corruptie een topprioriteit noemt, zo ook klinkt hier verandering. Het was toch Barack Obama die vier jaar terug dezelfde zo-leeg-als-een-huls-zijnde slogan gebruikte. Change, dat zal wel zeker.

En hoe kan Turtelboom, die toch minister van Justitie is en dus geen schepen kan zijn, dan ‘snel voor een mooier Antwerpen’ zorgen. Vermoedelijk dan met een of andere toverfee uit een der vele sprookjes. Of komt Harry Potter naar de sinjorenstad overgevlogen?

Walgelijk

In wezen echter gaat het hem dan ook alleen om de macht en de postjes en is er tussen al die partijen op lokaal vlak veelal bitter weinig verschil. Wel heb je bestuurders die verstandig, hard werken en eerlijk zijn. En zijn er raadsleden en schepenen die amper weten waarover het gaat. Beiden zijn er.

Maar wat we nu de voorbije dagen na de gemeenteraadsverkiezingen al gezien hebben tart gewoon elke verbeelding. De wijze bijvoorbeeld waarop liberaal minister Vincent Van Quickenborne zijn staatsgreep in Kortrijk voorbereide had Machiavelli bang doen wegvluchten.

Kortrijk - Stadscentrum

Brutus zou, moest hij nog leven, jaloers zijn om wat in Kortrijk gebeurde.

Walgelijk is hier een gepast woord. Zelfs al is burgemeester Stefaan De Clerck zeker geen koorknaap vrij van alle zonden. Maar dit is slechts een van de vele incidenten bij de vorming van lokale coalities.

Dat men in een gemeente als Haaltert een duister figuur als bingokoning Willy Michiels uitsluit is begrijpelijk. De man mag van de hogere overheid wegens zijn praktijken zelfs geen burgemeester worden maar bleef de zaak via via toch controleren. Hij verdwijnt nu uit de politiek en dat is voor Haaltert een zeer goede zaak.

Hetzelfde in Kruibeke waar Antoine Denert reeds lang als een lokaal autocraat bestuurde, zijn mederaadsleden en coalitiepartner als vuil behandelend. Nog vorige week presenteerde hij plots een dorpskernvernieuwingsproject waarvan partner CD&V niets wist. En die dumpt hem nu natuurlijk. Hij zocht het.

Overloper

Een triest hoogtepunt is echter zeker het nieuws uit Glabbeek waar men een nieuwe meerderheid kon vormen dankzij een overgelopen CD&V gekozene, een zekere Hilde Holsbeeks. Ze loopt van haar lijst plots over naar de Dorpslijst van Peter Reekmans zodat men zo met sp.a een nipte meerderheid kan vormen. Een LDD’er met de sp.a!

En ook daar worden er excuses bij de vleet gevonden om dit goed te praten. Ze volgde, beweert Reekmans, de stem van het volk want De Dorpslijst van Reekmans is de sterkst gegroeide en tweede grootste partij en die moet daarom besturen. Een verrader van haar kiezers die de volkswil ten uitvoer brengt. En dus kreeg de dame een schepenzetel aangeboden.

Maar dit kan volgens de nieuwe gemeentewet echter alleen als ze hiervoor wordt voorgedragen door de mensen van de lijst waarop zij is verkozen, CD&V dus. Wat betekent dat Reekmans haar zo te zien een belofte heeft gedaan die hij niet eens kan hard maken. Lege beloften doen, om van een zeer goed begin te spreken.

En neen, stelt Reekmans, er ging geen geld over tafel, en neen, er zijn geen jobs aangeboden. Ze wilde volgens de man gewoon de democratie en de volksstem laten spelen. Veel ongeloofwaardiger kan men het echter niet stellen. Reekmans is dan ook een overblijfsel van de Lijst Dedecker. Een restje.

Ontluisterend

Ook elders als in Zele was het verre van mooi en onderhandelde de lokale Lijst Massart zondagavond gelijktijdig met Open VLD en CD&V. Ongetwijfeld om te zien wie het meest gaf. Het partijprogramma speelde daarbij geen enkele rol. Wat is er voor mij in de aanbieding?

En hoeverre men hierin kan gaan bewees o.m. Buggenhout waar er een tweestrijd was tussen de regerende Nieuwe Christen Democraten (NCD) van burgemeester Tom Van Herrewege en de CD&V van Pierre Claes. Die laatste positioneerde zich als de nieuwe burgemeester maar haalde met zijn partij iets minder stemmen dan NCD.

Waarop CD&V plots haar zo begeerde burgemeesterssjerp samen zelfs met twee schepenpostjes aan de drie verkozenen van N-VA wou geven. Een enorm bod maar ze hapten merkwaardig genoeg niet toe. Waarop CD&V-voorzitter Bart Willockx op de lokale Radio Tros in een tirade uitviel omdat ze zijn postjes niet hadden aanvaard.

Buggenhout - Gemeentehuis

Om de macht van van NCD te kunnen breken beloofde CD&V de drie gekozen N-VA’ers zelfs het burgemeesterschap, naast nog twee schepenambten.

In wezen is het hier duidelijk dat men in gemeenten en steden lokaal krachtige figuren zoveel mogelijk van de macht wil verdrijven om zo zelf te kunnen uitgroeien tot een lokaal politiek zwaargewicht. Kortrijk is een mooi voorbeeld. En daarbij is blijkbaar zowat alles toegelaten.

Voor de buitenstaander is dit gesjacher met postjes natuurlijk ontluisterend. Het is de zoveelste defenestratie van een politiek die niet geeft om beleid maar alleen om het bemachtigen van de postjes en de macht. Pure hebzucht dus.

Wie zoiets als de vertrouwensbarometer kent weet dat politici bij de bevolking barslecht scoren, onderaan de ladder. Samen met o.m. journalisten trouwens. Wat we nu zien gaat dat wantrouwen alleen maar verergeren. En deze politici hebben het alleen maar aan zichzelf te danken.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “De ontmaskering van een politieke cultuur

 1. Tja, partijen die pas een 5-tal dagen voor de verkiezingen hun ‘fantastisch’ programma kenbaar maken aan de kiezers en dan zondagavond in een spurttempo coalities afsluiten… Natuurlijk louter en alleen op basis van hun programma, dat na zware en diepgaande onderhandelingen van 5 á 10 minuten volledig maar dan ook volledig in overeenstemming hebben gebracht met dat van hun coalitiepartner die ideologisch voor de rest op bijna alles net het tegenovergestelde wil… Wie gelooft die mensen nog. Ik, jij, hij,zij …iedereen toch.
  Ook in Dendermonde groeien vandaag meer dan 1000 kinderen op in echte armoede. Wie doet daar iets aan…een schepen van armoede? Iets voor een socialist die voor die 1000 kinderen het verschil heeft gemaakt tegen 2018. Ik begin alvast te supporteren.
  Johan Baert
  Antwoord:
  We hebben al in Brussel een serie ministers voor armoedebestrijding. De kwestie is er nu iets reeëls aan te doen.
  En ik supporter dapper mee. Het hoeft niet altijd voor Vincent Kompany & Co te zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s