Geen verrassingen

Het kopstukkendebat over de Dendermondse gemeenteraadsverkiezingen is gisterenavond zonder echte verrassingen verlopen. Het duurde langer dan voorzien, de theaterzaal van CC Belgica zat meer dan vol en het duo Bart Van Malderen (sp.a) en Piet Buyse (CD&V) waren de sterkste sprekers. En zij sloten Open VLD met haar programma uit van deelname aan het bestuur.

IMG_0030

Het Dendermondse kopstukkendebat zorgde zoals feitelijk verwacht voor weinig verrassingen.

De gave van het woord

Moderator Timothy Vermeir had een volle boterham klaar voor de zeven politici die op het podium hun partijprogramma dan maar moesten verdedigen. Met een publiek dat voor een groot deel uit de vele tientallen kandidaten en hun familie en vrienden bestond. Naast dan ook veel mensen die gewoon kwamen luisteren, hopende op meer duidelijkheid.

Punten die aan bod kwamen waren o.a. de nood aan een kunststofpiste (een item geplukt van de VRT-website www.deredactie.be), de gevangenis, veiligheid, mobiliteit en parkeren, kinderopvang, het rusthuis in Baasrode, wonen, het militair erfgoed en de financiën. Met daarna vragen uit het publiek over o.m. de Mechelsesteenweg, verkeersveiligheid in Grembergen en armoedebestrijding.

Timothy Vermeir

Tot bijna ieders tevredenheid leidde Timothy Vermeir het debat in goede banen. Soms al eens een prikje uitdelend.

Daarbij leek het dat Piet Buyse, die eerst zo te zien wat op dreef moest komen, en Bart Van Malderen het debat vrij vlot wonnen. Ze hebben hierin ook het meeste ervaring en hun tegenstanders hebben veel minder de gave van het woord. Alhoewel Matthias Coppens van Groen het beter deed dan verwacht.

Het voorstel van Hilde Dierickx (Open VLD) voor een belastingverlaging sloeg ook niet echt aan en werd door de andere partijen, incluis Stefaan Van Gucht (VB), ook afgedaan als onrealistische kiespraat. En vanuit het publiek leek er voor haar evenmin veel steun te komen.

Hilde Dierickx

Hilde Dierickx, als steeds in een blauwe outfit, wil de gemeentebelastingen naar beneden maar zat hiermee wel helemaal alleen.

De kazerne als splijtzwam

En ook hier bleek weer dat N-VA en CD&V zeker niet meer op dezelfde golflengte zitten als voorheen. Het debat rond de Hollandse Infanteriekazerne toonde dit nog maar eens ten volle aan.

Het was al gebleken tijdens het debat op Radio Tros tussen Buyse en Marius Meremans. Ook was er maandagavond op een persconferentie van CD&V een frontale aanval door Piet Buyse op het cultuurbeleid van Marius Meremans.

Bij CD&V heerst er nogal wat wrevel over diens houding in het dossier. Hem wordt, ook door anderen, verweten zes jaar praktisch niets gedaan te hebben in dit dossier van de kazerne om nu plots hierover het hoge woord te voeren.

IMG_0026

De theaterzaal van CC Belgica zat goed vol. Met uiteraard veel kandidaten in die zaal.

Wat ook opviel was dat Groen in Dendermonde zich niet meer radicaal tegen de doortrekking van de N41 keerde. “Als men kan aantonen dat dit de verkeersproblemen in Oudegem en op de Noordlaan oplost, dan kan dit. Maar we denken dat die problemen er gewoon zullen blijven bestaan”, was nu zowat de teneur van lijsttrekker Matthias Coppens.

Een njet

Niet verrassend maar ook duidelijk was het onverhulde njet van CD&V en sp.a tegen het vormen van een coalitie met de Open VLD. De partij zal, als ze aan de macht wil deelnemen, haar specifieke programmapunten geheel moeten inslikken. Zo niet is er voor haar zoals met het Vlaams Belang eveneens een cordon sanitaire.

IMG_0038

Piet Buyse wierp een cordon sanitaire rond de lokale Open VLD wegens haar positie rond die gevangenis.

Wat betreft het Baasroodse rusthuis bleef ieder op zijn positie staan. Met de sp.a die hier wat mist spoot en de andere partijen die stonden op het behoud ervan. Zonder natuurlijk dan te zeggen hoe ze dit gezien de reglementen en kosten gingen realiseren.

Met Piet Buyse en Bart Van Malderen die de kwestie opwierpen van een snel ouder wordende Dendermondse bevolking. En waarbij Buyse opnieuw schermde met een private uitbating ervan. Door de Broeders van Liefde die nu al het WZC Maricollen bezitten?

IMG_0049

Bart Van Malderen en Piet Buyse domineerden gemakkelijk het debat.

Maar ook hier bleef men vaag en is het de vraag of die woorden enige realiteitszin hebben en men de kiezers hier geen zand in de ogen aan het strooien is. Hier echter kan alleen de toekomst uitsluitsel geven. Nog lang met dit dossier treuzelen kan echter niet.

Voor een aantal niet-partijgebonden aanwezigen was het achteraf duidelijk dat CD&V en sp.a elkaar die avond het best vonden en zelfs als een soort duo optraden. Het debat was bijwijlen ook goedlachs en zelfs Jef Maes van de SLP kreeg de lachers in de zaal al eens op zijn hand.

IMG_0043

De positie van Marius Meremans en zijn N-VA rond de Hollandse Infanteriekazerne zorgde voor kritiek van Piet Buyse. Zijn voorstel werd als irrealistisch afgedaan.

En ook van een aantal toeschouwers kreeg de man gelijk toen hij stelde dat het afschaffen van de notionele interestaftrek voor de heel grote bedrijven voldoende zou zijn om overal gratis busvervoer te realiseren.

Wat nadien verder wel opviel was dat er achteraf bij Joost in het Theatercafé geen blauwe ziel te bespeuren viel. “We zaten met de meesten in Café Toledo van onze medekandidaat Dany Van Ranst. Sommigen waren wel in het Theatercafé”, stelt Hilde Diercikx. Ook Marius Meremans, ontevreden over de leiding van het debat, trok na het debat weg. Zou Joost slecht bier hebben? Of was er iets anders dat op de maag lag?

Maar nu moet er zondag nog gestemd worden en pas dan zal duidelijk zijn hoe de kaarten voor de komende zes jaar liggen.

Jef Maes

Jef Maes kreeg al eens de lachers mee. En met zijn verhaal over de notionele interestaftrek kreeg hij vanuit de zaal van een aantal aanwezigen zelfs applaus.

Willy Van Damme

2 thoughts on “Geen verrassingen

 1. Hallo Willy, het is een wonderlijke mix in je blog: enerzijds de scherpe perspectieven op de ontwikkelingen in het Midden Oosten, gecombineerd met de ontwikkelingen in de Dendermondse politiek.
  Waterput
  Antwoord:
  Dat is ook de bedoeling. Beide en ook de nationale Belgische problemen op de voet pogen te volgen. Dat kan inderdaad wat eigenaardig overkomen, maar ik poog dat in beide gevallen zo professioneel mogelijk te doen.
  Willy Van Damme

 2. Ik vind het een zeer geloofwaardig verslag van een interessante, bij momenten grappige maar vooral gedreven avond, ik kan je aanwezigheid wel pruimen 🙂
  Sandra Van Heffen
  Dendermonde
  antwoord:
  Bedankt voor je lovende woorden. Ik poog verder gewoon mijn best te doen om een serieus verslag te maken van dit evenement. Ik voegde er wel nog iets aan toe.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s