Een slag in het gezicht

Een commissie van het Noorse parlement heeft de Nobelprijs voor de Vrede voor dit jaar toegekend aan de Europese Unie. Het argument daarbij is dat er dankzij de EU al meer dan 60 jaar vrede is in West-Europa.

Vrede in West-Europa

En dat is natuurlijk moeilijk te ontkennen. De grote mogendheden Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië slaan elkaar inderdaad niet meer de kop in zoals ze dat in de eerste helft van de vorige eeuw met zoveel geestdrift en professionaliteit deden.

De citadel van Aleppo

Met steun van de EU poogt men de citadel van de Syrische stad Aleppo te vernielen. Het is werelderfgoed van Unesco. Ook werden er met die steun al tientallen kerken vernield.

En inderdaad die Europese Unie is, zoals een aantal commentatoren al zegden, een van de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige eeuw. Het toont dat men niet altijd mekaar moet afslachten om iets te bereiken. Het kan met veel geruzie maar beter resultaat ook aan een Brusselse tafel.

Maar dat voorname feit betekent niet dat de EU een positieve kracht is welke zoiets als die vredesprijs waard is. In wezen is het toekennen van die vredesprijs aan de EU een hondsbrutale slag in het gezicht van al die mensen die er het slachtoffer van zijn. En dat zijn er vele tientallen miljoenen.

Hoeveel miljoen kinderen?

Zo is er de feitelijk onvoorwaardelijke steun van de EU voor Israël die al decennia miljoenen Palestijnen hun eigendom ontzegt. En toen Israël rond nota bene Kerstmis 2008 Gaza binnenviel en o.a. meer dan 300 kinderen afslachtte, dan waren de Europese leiders bereid om zelfs hoogstpersoonlijk naar Israël te reizen om hun steun aan die uitroeiing van kinderen te geven. Wat zullen de nabestaanden van die massa’s kinderen hiervan denken?

En dan is er de Europese steun voor de sancties tegen het Irak van Saddam Hoessein waar volgens schattingen van de VN zelf minstens een half miljoen kinderen stierven van ontbering.

Karel De Gucht

Karel De Gucht was uiteraard zeer tevreden over het toekennen van deze prijs aan de EU.

Ook mag men Joegoslavië niet vergeten waar vooral de Duitsers onder bondskanselier Helmut Kohl het land bewust in brand staken om het zo onder controle van de EU te krijgen. En verder zijn er de honderdduizenden burgers in Slovenië en de Baltische staten die dankzij de EU staatloos werden gemaakt.

Hoeveel kinderen moet men dus helpen vermoorden voor men de Nobelprijs voor de Vrede krijgt? Is twee miljoen voldoende? Of moeten het er meer zijn? Het is gewoon een regelrechte schande dat een instelling en mensen die dit op hun kerfstok hebben een dergelijke prijs krijgen.

Zo is er nu de met steun van de EU gevoerde burgeroorlog in Syrië waar men allerlei salafistische bendes zoals Al Qaeda steunt. Ook hier sterven kinderen en hun ouders, ooms en tantes bij de vleet. Met een EU die weigert over vrede en onderhandelingen te praten.

Een traditie hoog houden

Ook is er de kwestie Iran waar de EU ervoor zorgt dat Iran in het buitenland geen radio-isotopen kan kopen. En die zijn nochtans essentieel voor de bestrijding van kankers bij mensen. Maar de EU protesteert wel als Iran die dan zelf aanmaakt.

En dat de EU zorgde voor vrede tussen de Europese grootmachten klopt ook niet. Zoals in de negentiende en twintigste eeuw blijven ze elkaar elders in de wereld ook nu nog steeds met de wapens bestrijden.

Herman Van Rompuy - 1

Herman Van Rompuy, Europees president glunderde al evenzeer. Zeker daar de prijs kwam uit een land dat het lidmaatschap van de EU steeds weigerde.

De orgie van moord en vernieling die Rwanda in 1994 kende was niets anders dan een heel vuile oorlog van Nederland, de VS en Groot-Brittannië tegen Frankrijk over meer invloed in dat deel van de wereld. Rwandese ambassades sindsdien wereldwijd Rwanda House.

En uiteraard hoor je figuren als een Karel De Gucht en Herman van Rompuy nu juichen. En uiteraard zijn de Belgische media al uren in extase. Simpel vergetend hoe ze nu de Grieken via waanzinnige bezuinigingen aan de bedelstaf brengen. Simpel vergetend ook de moordpartijen elders waarvoor de EU mee tekende.

Neen, een EU wiens buitenlands beleid niets anders is dan de voortzetting van de imperialistische grootmachtenpolitiek van de voorbije 500 jaar zou alleen maar verachting en veroordelingen verdienen. Geen vredesprijs.

Het Nobelprijscomité in Oslo heeft echter haar traditie hoog gehouden en die vredesprijs aan medeplichtigen van massamoord toegekend. Na Menachem Begin, Henry Kissinger en Barack Obama nu de EU.

De nabestaanden van de miljoenen slachtoffers van het Europees beleid moeten woest zijn over zoveel huichelarij.

Willy Van Damme

6 gedachten over “Een slag in het gezicht

 1. Fijn dat je ook in de pen gekropen bent over deze vredesprijs voor een Europa dat vooral haar neokoloniale politiek wil veilig stellen samen met hun bloedbroeders aan de andere zijde van de Atlantische oceaan.

  Vanochtend schreef ik ook al ‘NAVO-landen’ krijgen nobelprijs voor de vrede (http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/navo-landen-krijgen-nobelprijs-voor-de.html) met daarin een citaat van Max Kaiser (van RT) waarin hij zegt: “Ze hadden de Nobelprijs voor de vrede kunnen geven aan de linkerteelbal van Clinton en dat zou nog legitiemer zijn geweest.”

  Verder ben je nog de hartelijke steun te melden die de EU heeft gegeven aan de vernietiging van Libië met hun democratische humanitaire bombardementen des doods.

  Lang leve de E.U….
  Waterput
  Antwoord:
  Met de criminele feiten van de EU en zijn lidstaten kan men ganse bibliotheken vullen. En inderdaad Libië, waar complete anarchie heerst, maar er is ook Shell in Nigeria, de steun aan de moordpartijen van Kagame in Congo, de plunder in Congo-Brazzaville, de medewerking aan de drugproductie wereldwijd, enz….
  Willy Van Damme

  • En dan niet te vergeten de oorlog binnen de EU! Een gigantisch olie en gasveld in de Egeïsche Zee, met een opbrengst van €300 miljard op jaarbasis, maar die door de Griekse schulden slechts €50 miljard opbrengt. Één troost, Griekenland krijgt wat meer ruimte haar economie op orde te krijgen. Nadere informatie over dat olie en gasveld in de Egeïsche Zee volgt!
   Joop de Jong
   Nederland
   Antwoord:
   Dat verhaal is mij totaal onbekend en lijkt mij wel zeer boeiend. Het probleem met olie- en gasvondsten is dat dit, zeker in de derde wereld, eerder een vloek is dan een goede zaak. Zie maar naar Gabon, Nigeria en Congo-Brazzaville. Moest ik president van Oeganda zijn dan zou ik mij gezien de olievoorraden die daar mogelijks zitten zeer ongerust voelen.
   Presidenten worden voor minder afgezet en vermoord. Zie maar wat gebeurde met wijlen president Mariën Ngouabi in Brazzaville. Hij bedreigde het monopolie van Elf en oeps daar kwam de dood.
   Willy Van Damme

   • Beste Willy,
    Het verhaal van die olie en gasvelden in de Middellandse Zee en omstreken was tot op heden bij mij ook onbekend. Ik las het in een boek getiteld ‘De Boogeyman’ van de Nederlandse auteur Peter Stuivenberg. Na wat ge-google vindt je toch redelijk wat artikelen hierover en hier heb ik toch wel een interessante gevonden. Olie voor de kust van Syrië? Kan je je er iets bij voorstellen, Willy?

    http://www.vrede.be/nieuws/57-globalisering/2326-de-stormloop-op-olie-en-gas-in-de-middellandse-zee
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Bedankt voor die info en ik poog het snel op te zoeken. De oorlog om Syrië draait wel vooral rond de positie van Israël.
    Nu nog eventjes werken rond de lokale verkiezingen.
    Willy Van Damme

 2. De volgende kandidaat om de “Vredesprijs” te ontvangen is nu ongetwijfeld de NAVO.. Als ik niet zo nu en dan deze blog volg zou ik denken dat het 1984 is. Het is echter 2012, een 28 later dan George Orwell’s boek..
  Kuukske
  Antwoord:
  In de Britse zakenkrant The Financial Times werden vandaag de pro’s en contra’s gegeven. Het is immers een Britse krant en daar kan men nu eenmaal moeilijk te pro Europa zijn. Columnist Gideon Rachman, een man die komt van The economist, stelde bij de rubriek contra dat feitelijk de Navo dit verdiende en niet zozeer de EU. Zo zie je, ze zijn je voor.
  Spijtig dat Hitler niet meer leeft. De man had misschien ook die vredesprijs gekregen voor het eenmaken van Europa.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Een slag in het gezicht « Mediawerkgroep Syrië

 4. Pingback: VS zouden FSA-bendes in Syrië in het geheim bewapenen volgens The Sunday Times « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s