Hypocrisie en mensenrechten

De media staan de voorbije dagen weer vol over het verhaal van het Russisch groepje dames genaamd Pussy Riot, de herrieschoppende katjes. Een stelletje warhoofden die geschreeuw en geklop op muziekinstrumenten verwarren met muziek maken. (1)

Ze waren dit voorjaar de Russische hoofdkerk in Moskou binnengevallen en hadden daar aan het altaar wat zot staan doen en schreeuwen en daarbij hun afschuw voor president Poetin geuit. Wat ze daarna dan maar op YouTube zetten.

Het is pas nadien dat er klachten kwamen en de gemaskerd optredende dames in de cel vlogen. Waarna twee van hen nu in beroep twee jaar werkkamp kregen aangemeten. Strenge straffen lijkt dat. Maar dat is een zaak van de rechter.

In de Amerikaanse neokolonie Georgië kreeg iemand onlangs 8 jaar voor de diefstal van iets ter waarde van 12 euro. En in de VS riskeert men zelfs levenslang voor het stelen van een chocoladereep. Wie straft dan streng?

Maar dit was de gedroomde gelegenheid voor onze regeringen en gezagsgetrouwe media om nog maar eens uit te halen naar de dictator/autoritaire/tiran/corrupte (vul zelf in) Vladimir Poetin. Ja, want hij had die gerechtelijke actie tegen die dames  zonder twijfel bevolen. Dat was absoluut zeker. Zelfs al had men niet het minste bewijs om dit ook te kunnen staven.

Maar Yves Desmet van De Morgen vergeleek Poetin daarom met Jozef Stalin en in The Guardian riep men de Russische president op af te treden omwille van dit voorval. Een totaal losgeslagen media dus die elke relativiteit in deze zaak verloren was.

Pussy Riot heeft meer dan een jaar lang dergelijke onzin kunnen verkopen met zoals steeds veel wansmakelijke acties. Het Russische gerecht liet hen altijd begaan, hoe dwaas en vies ook. Ook toen ze een enorme penis plaatsten vlakbij het gebouw van een der veiligheidsdiensten.

Maar Pussy Riot is in het westen uitgegroeid tot het symbool van wat dan een gebrek aan vrijheden in het Rusland van Poetin heet. Yoko Ono, weduwe van muziekicoon John Lennon, loofde hen en ook een aantal zangeressen op hun retour zoals Madonna – zelf geen voorbeeld voor de wereld – deden eraan mee.

En nu staan die dwaas krijsende dames ook nog op de shortlist voor de Sacharovprijs van het Europees Parlement. Een vredesprijs specifiek voor diegenen die ageren tegen de vijanden van de EU zoals een Poetin. De EU heeft immers de 500 jaar oude imperialistische traditie van haar lidstaten niet verloren.

De in een Rwandese cel wegrottende presidentskandidate Victoire Ingabire – die als ballinge in Nederland verbleef – zal op die lijst wel niet voorkomen. De Rwandese president Paul Kagame is immers de vriend van de EU. 

Maar het verhaal van Pussy Riot en de verstoring van kerkdiensten is niet uniek zoals onze kranten ons willen doen geloven. Zo liepen deze zomer drie Duitsers tijdens een misviering plots de Dom in Keulen binnen en begonnen er over die zaak leuzen te schreeuwen en pamfletten uit te delen, de kerkdienst dus verstorend.

Ze werden aangeklaagd en riskeren drie jaar cel. In 2006 werd eveneens in Duitsland in een gelijkaardig geval een man tot negen maanden cel veroordeeld. In andere soortgelijke zaken bleef het wel steeds beperkt tot geldboetes.

Gaat Yves Desmet nu Angela Merkel vergelijken met Adolf Hitler? En gaat The Guardian dan het afzetten van Angela Merkel eisen? Of krijgen deze drie Duitsers ook een plaatsje op die shortlist van de Sacharovprijs? Natuurlijk niet. Amper een krant die over deze Duitse voorbeelden schreef. Wat had je verwacht?

Westerse persbelangstelling is er alleen voor Pussy Riot en Poetin. Wie goed de Tv-beelden van gisteren over de zaak bekeek zag pakken perslui die elkaar aan de rechtbank wegdrumden en bijna over elkaar struikelden. Belangstelling van de gewone rus was er zo te zien niet.

Je verstoort nu eenmaal geen gebedsdiensten en respecteert uitingen van geloof en hun gebouwen, zelfs al ben je er helemaal niet mee akkoord. Welk zinnig mens zou het bijvoorbeeld in zijn hoofd halen om een bijeenkomst van de Loge te verstoren? Geen toch. En dat vinden ongetwijfeld veruit de meeste mensen, in Rusland en ook hier.

Alleen de westerse media maakt er een halszaak van en blaast dit buiten alle proporties op. Waarom? Heel simpel, Poetin ligt dwars bij de vernieling en verovering van Syrië en Iran. Moest hij dit toelaten dan was hij in onze kranten en Tv-zenders een even goede kerel als zijn zeer corrupte en steeds straalbezopen voorganger Boris Jeltsin. Nu niet.

Willy Van Damme

1: In Oekraïne is er een wat gelijkaardig stel jonge dames actief die om de haverklap onze kranten halen door met hun blote borsten op straat staan te roepen. Met hun bovenlijf dan vol slogans geschreven. Inhoudelijk zero maar ze zijn jong en hebben borstjes en dus halen ze onze kranten.

Seks verkoopt nu eenmaal beter dan een analyse van de Iraanse of Rwandese economie. Of deze dames binnen twintig jaar nog zo onnozel gaan doen is wel te betwijfelen. Alhoewel?

Advertenties

5 thoughts on “Hypocrisie en mensenrechten

 1. En zo hebben we in Nederland nog altijd een topambtenaar (de hoogste baas) zitten waarvan al jaren zeer hardnekkige geruchten zijn over kindermisbruik, maar elk onderzoek ernaar is altijd in een doofpot gestopt. Een media hype, of is er echt iets aan de hand dat het daglicht niet kan verdragen? We wachten het af.
  Rob Heus
  Antwoord:
  Steeds voorzichtig zijn met geruchten. Maar al te gemakkelijk organiseert men immers lynchpartijen en dat kan gewoon niet. Maar het geval hier van psychiater Walter Vandereycken en van Jimmy Saville in Groot-Brittannië toont nogmaals hoe gemakkelijk bepaalde klachten tegen grote heren in de vuilbak raken. het vergroot de pijn van de slachtoffers.
  Het is steeds een evenwicht zoeken tussen grondig onderzoeken en desnoods aanklagen en voorzichtig zijn met het oprichten van de zoveelste schandpaal. Het kan niet dat men zomaar zonder veel of zelfs geen bewijzen mensen in de media kraakt. Dat doen is even ontoelaatbaar als het verkachten van kinderen.
  Willy Van Damme

  • Nee hoor Rob en Willy, het zijn geen geruchten. Er zijn meerdere betrouwbare getuigen- verklaringen. De man, J. D. is zijn naam, heeft een kliekje mensen om zich heen verzameld die het nu al jaren in de doofpot weten te stoppen. Een weekblad (even de naam vergeten) kwam een paar jaar geleden met een reportage vol met bewijzen. D. had eerst een grote mond, hij daagde dat blaadje wel even voor de rechter. Dat durfde hij echter toch maar niet en justitie wist op een vakkundige (?) manier het weekblad het zwijgen op te leggen. Advocate Adele van der Plas probeert ook al jaren deze D. voor het gerecht te krijgen. Maar ja, we weten inmiddels hoe het in Nederland werkt. Italie is er een schoolklasje bij.
   Nu lijkt het er toch op dat ‘ze’ het niet meer tegen kunnen houden. Houd maar goed in de gaten wat er met D. gebeurd. Want als hij gaat praten…… En dat staan zijn mede- pedo-broeders nooit toe.
   Gerrit
   Antwoord:
   Ik heb de naam van de man weggelaten en alleen zijn initialen geplaatst. De man kan wel heel schuldig zijn maar zonder voldoende reden kan die niet gegeven worden. Het verhaal lijkt mij trouwens klassiek voor iemand die bescherming geniet. En dit niet alleen voor Nederland. Het verhaal was mij wel geheel onbekend.
   Willy Van Damme

 2. Pingback: Hypocrisie en mensenrechten « Mediawerkgroep Syrië

 3. Helaas denkt de pers vaak dat het al 5 uur is en tijd om naar huis te gaan terwijl het artikel nog maar voor de helft geschreven is. . Pussy Riot is daar zo’n voorbeeld van. Manipulatie door het State Department van de VS mbv het National Endowment for Democracy. Eigenlijk moet “Democracy” tussen aanhalingstekens want daar heeft het niks mee te maken. Acties als deze en de Arab Spring zijn het “bouwrijp” maken van een land om het in het bolwerk van de wereld plutocratie op te nemen. De regering van de VS en daarmee de NED is een gereedschap voor deze plutocraten. Oprechte wil van bewoners van de landen van de Arabische Lente om meer vrijheid en democratie wordt misbruikt door deze te sturen en naar de hand te zetten. Zie de arrestatie van Amerikanen in Egypte en een nieuwe wet in Rusland die het NGO’s verplicht steld om zich te registreren.

  Een tijd geleden bezocht ik eens een schooltje in in land in ZO-Asie. Daar kregen jongelui uit een land dat bekend staat om zijn dictatuur, onderwijs in computers, Facebook, Twitter, etc. Ik dacht eerst dat het vluchtelingen waren. Nee, ze zouden na hun opleiding weer terug gaan. Studenten met talent zouden in een ander land nog verder worden opgeleid. En zo worden die Kleurenrevoluties vanaf de grassroots aangestuurd. Helaas begrijpen deze studenten niet dat zij niet in het belang van democratie maar plutocratie hun revoluties beginnen…

  Goed werk Willy!

  Groet!
  Kuukske
  Antwoord:
  De National Endowment for Democracy (NED), is feitelijk een afsplitsing van de CIA die dateert van onder het presidentschap van Ronald Reagan.
  Het idee hierachter was het splitsen van die CIA, die een kwalijke reputatie had opgebouwd, in een tak voor politieke agitatie, de NED, en een van analyse en gewapende actie en pure spionage, welke bij de CIA bleef.
  Wat betreft je observatie in dat schooltje in Zuidoost-Azië kan ik je alleen maar gelijk geven. Die nieuwe communicatiemiddelen zijn het instrument bij uitstek van de VS om haar onwelwillige regeringen te destabiliseren en omver te gooien.
  In wezen deed de VS dat al veel eerder. De staatsgrepen in het Guatemala van president Jacobo Arbenz en het Iran van premier Mohammed Mossadeq waren hier klassieke voorbeelden. Het was ook de reden waarom Fidel Castro nadien in zijn land Cuba o.a. de perscensuur invoerde.
  Volgens het bij de Bezige Bij verschenen boek ‘Een spoor van vernieling’ van Tim Weiner, een journalist van de New York Times die daarmee de officieuze geschiedenis van de CIA schreef, was ten tijde van de machtsgreep tegen Mossadeq tot 80% van de inhoud van Iraanse kranten geschreven in de VS.
  De VS is volgens een artikel uit de New York Times trouwens bezig systemen uit te werken om in te veroveren landen autonome interne communicatiesystemen op te zetten. Syrië is hier duidelijk een voorbeeld van.
  Willy Van Damme

  • Anything to make a buck! Het voor deze kliek gewoon een business model. Hier een tijdlijn:
   Kiddy Bush liet Colin Powell voor de VN liegen. Golfoorlog 2.
   Daddy Bush loog over baby’s in/uit couveuses. Golfoorlog 1
   Grandpa Bush werd veroordeeld voor handelen met de vijand; die vijand was Hitler Duitsland. De VS zijn een gereedschap voor die lui.

   Is het patroon nu nog niet duidelijk? Mijn vraag daarbij aan de heren en dames van de pers is, heb jij ook kinderen? Wel op een dag krijgen zij WW3 op hun deurmat en jij stond erbij en keek er naar..
   Kuukske
   Antwoord:
   Liegen is een essentieel onderdeel van de menselijke natuur. Je moet eens de Belgische politiek de dag na de verkiezingen bezig zien. Liegen, bedriegen en holle slogans over verandering, dat is het motto dezer dagen. Om van te kotsen. Met als vraag hoeveel geld er onder tafel op sommige plaatsen is doorgeschoven. Naar de kiezer toe maakt de politiek nogmaals een heel slechte beurt. Maar dat zal Q & anderen worst wezen. Als de postjes en de macht maar binnen zijn. De rest, de moraal, is bijzaak. Goed om de mond mee te vullen en dan snel weg te gooien of met een dure whisky door te spoelen.
   Beseffen politici dan niet dat moraliteit in de maatschappij een essentieel begrip is. Schandelijk. En dus WWIII, het zal sommigen eveneens worst wezen. Leon Degrelle , Hamid Karzai en General Electric zijn er schatrijk door geworden. We maken ons best geen illusies.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s