Kuifje in Syrië

In zijn oorlogsdagboek uit Syrië in Humo van vandaag heeft Rudi Vranckx het ook nog eens over die dodelijke aanslag van 12 januari dit jaar in de stad Homs op een aantal burgers en een groep journalisten waarvan hij deel uitmaakte. Tot voor kort, zelfs nog in Villa Vanthilt, stelde hij dat de regering die aanslag had gepleegd.

En de Palestijns-Libanese kloosterzuster Agnes Mariam, die deze reis had mogelijk gemaakt, zat voor hem en collega Jens Franssens mee in dat complot. Medeplichtig aan moord met voorbedachten rade dus.

Twee rapporten van de Arabische Liga en een van het Franse gerecht wijzen echter allen die rebellen aan als de daders. Ze wilden namelijk een vooraf aangekondigde betoging met aanhangers van de regering treffen. Wat hij steeds verzweeg.

Ook nu nog weigert hij de daders aan te tonen. Nu echter, gezien de kritiek elders op zijn verhaal, blijft hij hierover opmerkelijk aan de oppervlakte. Zich verontschuldigen is er niet bij.

Verder schrijft hij: “Iemand vertrouwde me de voorbije dagen toe dat de CIA zit uit te vissen welke rebellengroepen betrouwbaar zijn om wapens aan te leveren”. Dit is een al maanden oud verhaal dat in alle grote Angelsaksische media heeft gestaan. Van een onthulling gesproken. Wikileaks maakt zelfs melding van Amerikaanse huurlingen van Academi, het vroegere Blackwater.

Verder heeft hij het in het eerste verhaal in Humo vorige week over ‘burgerjournalisten’ bij die rebellen. Mensen die voor groepen, legers, partijen of bedrijven met de buitenwereld communiceren zijn perswoordvoerders, geen journalisten. En zeker als ze optreden voor gewapende groepen geen burgers. Iets anders beweren is onzin verkopen.

Verder heeft hij tot voor kort ook de aanwezigheid in Syrië van Al Qaeda en aanverwanten afgedaan als propaganda van president Bashar al Assad. Hij geeft nu zelf toe wat al van in het prille begin bewezen was. Hij had het kunnen weten had hij zijn journalistiek huiswerk maar op professionele wijze gedaan.

Waar het om gaat is dat de VS/Israël en Saoedi-Arabië Al Qaeda & co hier zoals voorheen in Afghanistan gebruiken om een hen vijandig regime omver te werpen. Iets welke hier niet eens wordt aangeraakt. De rest is in wezen onbelangrijk en zelfs prietpraat.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Humo naar aanleiding van het ‘Oorlogsdagboek uit Syrië’ van Rudi Vranckx.

Advertenties

5 thoughts on “Kuifje in Syrië

 1. Mooimooi! Ik werd echt Rudi Vranckx zijn vooringenomenheid beu! (ok, ik ben het mss zelf niet, maar pretendeer het ook niet te zijn)
  Gaetan Mertens
  Antwoord:
  Je kan hier ook de bespreking van zijn vorig jaar geschreven boek lezen. Ontnuchterend. Toen ik hem eind vorig jaar vertelde dat ik zijn boek ging bespreken leek hij in paniek. Ik dacht dat hij alleen maar grapte. Zal wel niet.
  Verder lijkt het mij duidelijk dat hij zijn reisje naar ginds organiseerde met hulp van sjeik Bassam Ayachi, de man van Al Qaeda in België. Het verklaart waarom diens zoon Abdelraham, een in België veroordeelde terrorist, hem in Turkije aan de Syrische grens tegemoet kwam en hem op de reis continu vergezelde.
  Embedded bij Al Qaeda en op kosten van ons, de belastingsbetaler, die zo al Qaeda financierde. Het is eens wat anders.
  Verder lijkt het mij duidelijk dat als ik mocht kiezen tussen die rebellen en president Bashar al Assad ik geen seconde zou twijfelen.
  Ook is het onzin dit als ‘revolutie’ te verkopen. Die extremisten willen immers 1200 jaar in de tijd terug, van een contrarevolutie gesproken. Zelfs een clown als Theodor Dalrymple is niet zo extreem.
  Wel is het leuk te horen van onze vriend Abdelraham die beweert niets met Al Qaeda te maken hebben. Best grappig deze verdediger van de democratie, vrijheid, mensenrechten en dies meer. Goed voor de Nobelprijs voor de Vrede?
  Ook lezen wij blijkbaar in zijn tweede verhaal over de aanwezigheid in Syrië bij Al Qaeda van Amerikaanse huurlingen of special forces. Dat duidelijk schrijven durft hij echter niet. Daarvoor is hij zo te zien te laf.
  Willy Van Damme

  • de revolutie…. tis op zich te belachelijk voor woorden dat Westerse landen schreeuwen om de burgerbevolking te beschermen terwijl ze de regering daar laten imploderen en wapens leveren aan allerhande rebellen, heeft weinig te maken met vredelievende democratische waarden die zo hoog in het vaandel worden gedragen. En dan nog Rudi zijn dramatisch geleuter… Kga uw commentaar hier eens opzoeken, ik ben benieuwd 🙂
   Gaetan Mertens
   Antwoord:
   Het beste is natuurlijk Saoedi-Arabië die hier plots staat te schreeuwen over mensenrechten. Samen dan met onze Rudi, Amnesty International en Pax Christi. Mooi gezelschap.
   Willy Van Damme

 2. Vandaag is een Libanese journalist, Maya Naser gedood door scherpschutters in Damascus. Waarschijnlijk zullen er weinig westerse journalisten, laat staan, meneer Vranckx, daar hun verontwaardiging over laten horen (zie voor meer over zijn dood…http://worldmathaba.net/items/1715-press-tv-correspondent-maya-naser-killed-in-damascus.
  Waterput
  Antwoord:
  Bedankt voor die informatie. Over die Colvin die daar in de wijk Bab Amr in Homs propaganda voerde voor wat later Salafisten bleken kan hij ook in Humo niet zwijgen. Ze is ook nu nog voor hem een heldin en was in wezen gewoon een bedriegster die ons leugens verkocht. Een oplichtster.
  Geen toeval trouwens dat ze voor mediamagnaat Rupert Murdoch werkte en dat die haar na haar dood, zoals ook Vranckx, uitvoerig prees.
  In wezen toont dit verhaal van jou het crapuleus gehalte aan van bepaalde perslui. Dit hier is een Libanees en eventueel van de andere kant en dus…. geen regel in onze kranten. Zeker weten.
  Willy Van Damme

 3. Willy,

  “Verder schrijft hij: “Iemand vertrouwde me de voorbije dagen toe dat de CIA zit uit te vissen welke rebellengroepen betrouwbaar zijn om wapens aan te leveren”.”

  Tja, dat is net zoiets als de Nederlandse “Kunduz-missie” in Afghanistan. Je kan aan de mooie bruine ogen van een Afghaan zien dat hij toevallig geen lid is van de Taliban en na zijn, door de Nederlandse belastingbetaler betaalde opleiding, geen soldaten van bevriende mogendheden doodschiet.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ja die zin van Vranckx is een van de hoogtepunten uit zijn mooi relaas. Een belabberd niveau is een mooie term. Zielig en toch wordt dat allemaal geslikt.
  Willy Van Damme

 4. Pingback: Kuifje in Syrië « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s