Hallucinant

De berichtgeving over de oorlog in Afghanistan blijft hallucinant. Rebellen vallen er de hoofdkwartieren van de NAVO en de VS aan, vernielen pakken vliegtuigen, vermoorden topfiguren van de lokale collaboratieregering en doden soldaten van de westerse bezettingsmacht als ware het vliegen die men doodmept. Waarbij het door de VS op poten gezette leger voor de bezetters totaal onbetrouwbaar blijkt.

Maar geen zorg, toch als we de Amerikaanse legerleiding en de kranten moeten geloven. Zo wist De Standaard ons vandaag kritiekloos te melden:

De extra troepen (diegene die de Amerikaanse president Barack Obama na zijn ambtsaanvaarding stuurde, nvdr.) werden destijds in Afghanistan gestationeerd om het toenemende geweld van de Taliban een halt toe te roepen. Panetta (Leon Panetta, Amerikaans minister van Defensie, nvdr.) zei dat de doelstellingen van destijds zijn bereikt – de Taliban hun momentum ontnemen en het Afghaanse leger trainen en rekruten opleiden zodat de Afghanen zelf voor hun veiligheid kunnen zorgen.

Het officiële plan van de NAVO is tegen 2014 al de troepen terug te trekken. Onduidelijk is daarbij of er nog Amerikaanse of Britse troepen gaan overblijven. Zo stelt men soms dat er speciale troepeneenheden zouden achterblijven om het leger te trainen en om achter wat dan heet de resten van Al Qaeda uit te schakelen.

Ook voert de VS op dit ogenblik geheime besprekingen in o.m. Qatar met de Taliban over de toekomst van het land. Want dat die terugkomen daar twijfelen alleen zo te zien bepaalde westerse media nog.

De VS is daarbij bereid hen te aanvaarden op voorwaarde dat er een Amerikaanse militaire basis mag blijven en ze optreden tegen Al Qaeda. Lees: zich inschakelen in de westerse alliantie. En om de buitenwereld wat te sussen zouden ze dan ook meisjesonderwijs moeten tolereren. Een inhoudsloze schoonheidsoperatie dus zoals men nu in Myanmar (Birma) toepast.

Maar de Taliban wijzen dat af. Ze rieken de overwinning en de buit en hebben bovendien ook af te rekenen met allerlei concurrenten die, moesten ze bvb een Amerikaanse basis aanvaarden, aan populariteit zouden kunnen winnen en hen genadeloos aanvallen. En dus is er voor hen geen reden om zo’n toegevingen te doen. Zo zot zijn ze nu ook wel niet.

Die Amerikaanse basis past trouwens in de plannen voor het verder omsingelen van China en Rusland en zal door die landen dan ook niet aanvaard worden. De buurlanden van Afghanistan, en daar horen ook Indië, Pakistan en Iran bij, zullen privé bij de Taliban dan ook aandringen dit niet te aanvaarden.

En de lokale Quislings zoals de familie van president Hamid Karzai heeft ondertussen al de buit op het droge, o.m. in Dubai. Zo werd de Bank of Kabul via nepleningen vorig jaar leeggehaald door die heren die er namens de VS mogen ‘regeren’. Ze weten immers wat er gaat komen.

President Karzai is trouwens na 2014 officieel geen presidentskandidaat meer. Hij kan dan gaan rentenieren zoals voorheen de Cambodjaan Lon Nol en de Vietnamees Nguyen Van Thieu deden. Ze kunnen er tevreden de vele van de Amerikaanse belastingbetaler geroofde dollars tellen. Want daarover alleen gaat een oorlog: centen tellen. De rest is gazettenpraat.

Maar ondertussen poogt men vanuit de Navo en de media de moraal voorlopig en met de moed der wanhoop nog hoog te houden en te doen alsof de overwinning juist achter het hoekje ligt. Zelfs de pers uit Nazi-Duitsland zou met de slag om Stalingrad zo erg niet hebben durven liegen.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Hallucinant

 1. Om aan te geven dat alles OK is in Afghanistan.

  Tussen 2002 en april 2009 heeft de VS meer dan USD 15 miljard uitgegeven aan “security assistance” voor het Afghaans leger (ANA) en de Afghaanse politie (ANP) – het merendeel hiervan was bestemd voor het ANA. Sinds 2010 is de aandacht verschoven naar het ANP.

  In 2006 schreef Amerikaans generaal op pensioen Barry R. McCaffrey het volgende over de Afghaanse politie: “badly equipped, corrupt, incompetent, poorly led and trained, riddled by drug use and lacking any semblance of a national police infrastructure. There is very little oversight at Province or District level… the Taliban has reconstituted the movement [and] now… penetrate the Police and the ANA.” (Memorandum for Col. Mike Meese. Academic Report – Trip to Afghanistan and Pakistan, by Ret. Gen. Barry R. McCaffrey, 3 June 2006.)

  In 2007 schreef dezelfde generaal: “We have no real grasp of what actual ANP presence exists at the 355 District level operations. We have trained 60,000 Afghan police – but we have no idea where they are. We do know that 50% more Afghan police were KIA [killed in action] last year than ANA soldiers” (Memorandum for Col. Mike Meese. After Action Report Visit Afghanistan and Pakistan, by Ret. Gen. Barry R. McCaffrey, 26 February 2007.) (Opmerking: de Afghaanse politie werd en wordt ingezet naast het Afghaans leger en de Coalitie ter bestrijding van terrorisme, en is herhaaldelijk het doelwit van de meest dodelijke zelfmoordaanslagen. In feite wordt de ANP ingezet voor iets waar ze niet voor zijn opgeleid noch zijn voor uitgerust.)

  In 2008 heb ik gepoogd om vast te stellen hoeveel wapens de Coalitie troepen hadden overgemaakt aan het ANA en de ANP. Uit de beschikbare cijfers (NATO weigerde alle medewerking) bleek toen dat er minstens 400,000 wapens waren overgedragen voor toen een 180,000 veiligheidstroepen.

  In 2009 maakte het United States Government Accountability Office bekend dat er tussen juni 2002 en juni 2008 375,000 wapens waren overgedragen, waarvan 242,000 aangekocht door de Amerikanen. Zij stelden vast dat: “Lapses in weapons accountability occurred throughout the supply chain, including when weapons were obtained, transported to Afghanistan, and stored at two central depots in Kabul. We found that the U.S. Army and CSTC-A did not maintain complete records for an estimated 87,000—or about 36 percent—of the 242,000 weapons Defense procured and shipped to Afghanistan for ANSF. Furthermore, CSTC-A did not maintain reliable records, including serial numbers, for any of the 135,000 weapons it reported obtaining from international donors from June 2002 through June 2008. Although weapons were in Defense’s control and custody until they were issued to ANSF units, accountability was compromised during transportation and storage. Organizations involved in the transport of U.S.-procured weapons into Kabul by air did not communicate adequately to ensure that accountability was maintained over weapons during transport. In addition, CSTC-A did not maintain complete and accurate inventory records for weapons at the central storage depots and allowed poor security to persist.” (Corrective Actions Are Needed to Address Serious Accountability Concerns about Weapons Provided to Afghan National Security Forces, GAO report, GAO-09-366T; zie ook GAO-09-267 )

  De vraag is en blijft hoeveel wapens en munitie in handen zijn gevallen van de Taliban?

  Ander heikel punt is corruptie en fraude bij aankoop van deze wapens en bijbehorende munitie.

  In mei 2012 rapporteerde de Department of Defense Inspector General: “We evaluated contract award, pricing, and quality assurance provisions for 45 contract actions, valued at approximately $103.2 million. U.S. Army Contracting Command (ACC) used these contract actions to procure small arms… ACC officials did not properly award or manage 19 contract actions… As a result, ACC contracting centers may have overpaid on six contract actions, and foreign-manufactured small arms may be of lower quality or delivered late or not at all. (Improving Army Contract Award and Management for Small Arms Acquired Using Afghanistan Security Forces Funds, Report No. DODIG-2012-093)

  Het meest bekende voorbeeld van fraude is AEY Inc. Die hadden een munitiecontract ter waarde van USD 298 miljoen binnengehaald. AEY zou munitie leveren aan het Pentagon voor het ANA en de ANP. In realiteit bleek het moeilijk voor AEY om grote hoeveelheden munitie aan te kopen voor een gunstige prijs (lees: grote winstmarge). Om te kunnen voldoen aan het contract en om GROTE winst te maken besloten de heren om oude, en dus onstabiele, Chinese munitie die gestockeerd lag in Albanie te herpakken en te verzenden. Het contract stipuleerde dat er geen Chinese munitie mocht worden aangekocht (laat staan onstabiele munitie). Bij levering in Afghanistan wist het Amerikaans leger te melden: “… For this particular flight and receipt of cargo thereof, the condition of the cargo should be annotated: Ammunition was sent in mislabeled ammunition boxes… we have no confidence for what is in each box… Several boxes are just piles of loose rounds… There were no packing slips, hazardous declaration… Initial inspection showed that significant corrosion, rust and an oily material was evident on the ammunition… ammo is unserviceable… Munitions from this shipment are judged to be barely within limits of safe storage or transportation…” (Certificate of Conformance AFG-002-63, 10 maart 2008)
  Peter Danssaert
  Antwoord:
  Bedankt voor deze als te verwachten goed onderbouwde reactie met meer dan schokkende gegevens. Ze toont aan wat ik hier deels al schreef:
  Oorlogen voert men vooral om de centen te tellen. Het is naast grootschalige roofmoord en de vernieling voor decennia van landen als Joegoslavië, Irak, Syrië en Afghanistan vooral een overval door overhebzuchtige heren en dames van de belastingsbetaler. Het komt er voor de VS niet op aan die oorlogen ook effectief te winnen of er iets onbestaande als ‘vrijheid’ te bekomen.
  Gaan lopen met de kassa, dat is de boodschap.
  De Amerikaanse majoor generaal Smedley Butler, een veel gedecoreerd man van de marines, schreef het in 1935 ooit zo: ‘War is a racket.’
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Hallucinant « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s