Zwarte pieten

Niet onverwacht blijkt de arrestatie van een drietal politielui en Marc de Schutter in de zaak van de vermeende moord op Vera Van Laer uit te draaien op een spelletje zwarte pieten, vooral zo te zien tussen Marc H., die door sommigen gezien wordt als de dader, en Marc De Schutter, de ‘vriend’ van Vera.

Zo stelt Patrick Lefelon in het Het Laatste Nieuws op haar regiopagina vandaag dat er maandag een confrontatie was tussen beiden die ontaarde in wederzijdse beschuldigingen:

Volgens De Schutter heeft H. meer gedaan dan alleen enkele processen-verbaal vervalsen in het toenmalige moordonderzoek naar de vrouw. De Schutter beweert dat als er iemand weet wat er met het lichaam van Van Laer gebeurd is, het wel speurder Marc H. is. De aangehouden politieman kaatste daarop de beschuldiging terug en beweert nu dat De Schutter zijn ex-partner vermoord heeft.

Officieel is de al geschorste politieman Marc H. alleen in verdenking gesteld en aangehouden voor valsheid in geschrifte in het kader van het moordonderzoek naar Vera Van Laer. Feitelijk echter blijkt nu dat dit gewoon een argument was om hem op te nemen in de door beiden goed gekende Begijnenstraat.

En dat leidde nu tot die wederzijdse beschuldiging de moordenaar te zijn van Vera Van Laer. Het is een belangrijke stap in de richting om deze moordzaak op te lossen en voor het hof van assisen te brengen. De aanhouding van Marc H. werd door de raadkamer gisteren ook bevestigd, iets waartegen hij dan in beroep trok.

De liggende magistratuur

Ondertussen blijkt uit dit dossier hoe rot het Antwerpse gerechtelijke apparaat in die periode wel was. Zo was er substituut Eric C., de staande magistraat, die samen met de rechter van de kamer waar hij zetelde, de zittende magistraat, ten huize van Marc De Schutter, toen al goed gekend als een stevige crimineel, voor liggende magistraat ging spelen.

Toen de toenmalige procureur generaal Christine Dekkers tijdens een interview hierop opmerkzaam werd gemaakt was haar reactie spontaan en ultra vlug: “Ik ken het verhaal en die man is de nagel aan mijn doodskist”. In plaats van dat hij echter zijn C4 ontving of erger kreeg hij dan maar de raadkamer onder zijn bevoegdheid.

Onduidelijk is of daar ook een dame zetelde die bereid was om met hem eveneens naar Philippine bij Marc DS op avontuur te trekken. Eric C. wou het verhaal eerst nog ontkennen maar gaf het dan wel tijdens dat telefonisch gesprek toe. Hij kon moeilijk anders.

Het voorval toont de immuniteit aan van een magistratuur die zelfs al hebben zij hun vader en moeder vermoord nog steeds blijven zetelen. Het toont de machteloosheid aan van zelfs een PG en de sfeer van onaantastbaarheid die Antwerpen toen kenmerkte. Zie ook maar naar onze vrienden diamantairs, joods, Belgisch en Indiaas. De criminelen waren de baas. Of ze dat nog steeds zijn valt te bezien.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Zwarte pieten

 1. Beste Willy

  De jaren 90 waren vruchtbare jaren inzake de corruptie en maffiapraktijken van de gerechtelijke, dat staat vast.
  Doch schijnt het vandaag de dag niet beter te zijn in de magistraten wereld, zo heeft substituut van de procureur des konings van Antwerpen, Peter Van Calster, klacht ingediend tegen zijn overste, procureur-generaal Yves Liégeois wegens schriftvervalsing.
  Robert French
  Antwoord:
  Het zou mij erg verbazen moest het er in Antwerpen vandaag zuiver aan toe gaan. Mensen blijven nu eenmaal mensen.
  En bij de positie van Liégois kan men zich inderdaad vragen stellen. Het is iets wat bij velen leeft. We wachten naast de zaak Vera Van Laer voor duidelijkheid dus vooral de actie tegen de diamantairs af. De vraag is of er hier buiten een berisping en een symbolische boete meer zal gebeuren. Blijft het daarbij dan is uw vraag en de mijne ook beantwoord.
  willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s