De prijs is 1 miljard dollar

Toen de nieuwbakken Egyptische president Mohammed Morsi tijdens de bijeenkomst van de beweging der Niet-Gebonden landen in de Iraanse hoofdstad Teheran frontaal Syrië en vooral president Bashar al Assad aanviel was dat hier groot en het enige nieuws. Het bewijs dat de conferentie voor Teheran een grote mislukking was en geen diplomatiek succes.

Waarbij zij dan maar gemakshalve al de rest van die conferentie vergaten, zoals de aanwezigheid van de Indiase premier Manmohan Singh vergezeld van een delegatie van eventjes 350 Indische zakenlui.

Dit om zo de handel tussen Iran en Indië aan te moedigen. Maar dit zeer belangrijk nieuws raakte niet eens onderaan of achteraan in een van onze vermeende kwaliteitskranten. Het past immers niet in de bewuste politiek van de pers om Iran zwart te maken. Het toont immers aan dat de wurging door het westen van Iran amper ergens raakt.

Wat ze ook vergaten te melden is dat Egypte door grootschalig wanbeheer en als gevolg van de revolte financieel op de knieën zit en al ettelijke miljarden dollars toegestopt kreeg vanuit Qatar en Saoedi-Arabië. En bovendien is het nu in gesprek is met het door de VS nog steeds gecontroleerde IMF voor nog eens 4,8 miljard dollar.

En wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Een vaste regel. Mohammed Morsi mocht dan wel als eerste Egyptische president in decennia in Iran op bezoek zijn geweest, als hoofd van een onafhankelijk land ging hij niet. Hij trad er gewoon op als woordvoerder van zijn financiers die hem zo elk ogenblik kunnen wurgen.

Daarbij komt ook nog eens de jaarlijkse 1,3 miljard dollar van de VS en bestemd voor het Egyptische leger. Met andere woorden: Egypte zit gevangen. En kijk, men is de VS blijkbaar zo tevreden over zijn optreden in Teheran dat men nu in de VS heeft laten weten het land 1 miljard dollar van de totale schulden kwijt te willen schelden.

Maar dat is geen enkel probleem daar het land zich opnieuw voor mogelijks 12 miljard en meer in de schulden steekt. Washington zal die kwijtschelding met alle plezier doen. Op voorwaarde dat Morsi als een hondje braaf is en zich koest blijft houden. En dus moet hij blaffen of zitten naargelang Washington dat vraagt. Morsi is dan ook een zielig man.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “De prijs is 1 miljard dollar

 1. Hallo Willy, kun je verwijzen naar betrouwbare bronnen die de miljardensteun bevestigen?
  Jan
  Antwoord:
  Gisteren verscheen er in de Financial Times een artikel ‘Investment drive aims to boost US influence in Morsi’s Egypt’ waarin er sprake is van het bezoek van een zeer grote Amerikaanse handelsdelegatie aan Egypte. Daarin worden opnieuw een aantal getallen genoemd van steun dat het land krijgt in de vorm van vooral leningen. Zo wordt er gesproken over een IMF-lening van 4,8 miljard dollar. Verder is er sprake van een lening van 4 miljard dollar door Saoedi-Arabië. Daarnaast is er in het artikel sprake van die jaarlijkse 1,3 miljard dollar aan steun vanuit de VS voor het leger en enkele honderden miljoenen van Amerikaanse overheidsinstellingen als USAid (ontwikkelingssamenwerking) en de Overseas Private investment Corporation. Daarbuiten is er ook nog een lening van 2 miljard dollar vanuit Qatar. Zie hiervoor http://arabiangazette.com/egypt-qatar-aid-instalment/, een blad uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een deel hiervan is al gegeven. Belangrijk is ook de belofte van Qatar om 18 miljard dollar in Egypte te investeren. Dit dan naast de beloften die Amerikaanse zakenlui en regering de voorbije dagen aan Egypte deden. In totaal hebben wij het dus over ongeveer 12,5 miljard dollar om Egypte binnen het Amerikaans en Israëlische kamp te houden. Naast dan de belofte om te investeren. Het betekent ook dat Cairo via die leningen bijna elke greep op zijn beleid heeft verloren en een de facto vazalstaat is van die ‘gulle gevers’ en het land achter de schermen, Israël. Die geven naar goede Israëlische traditie nog geen shekel.
  Het verklaart de houding die Morsi aannam in Teheran en het verklaart evenzeer waarom onze media die toespraak zo groots in beeld brachten. Uiteraard zonder deze essentiële en alles verklarende achtergrond te geven.
  De getallen die ik in het artikel eerder noemde waren dus een onderschatting.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s