VPK wil weg van de beurs

PERSBERICHT

30/08/2012] – Mededeling overeenkomstig artikel 8 van het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 op de openbare overnamebiedingen

Auriga Finance S.A. en Stichting Administratiekantoor Packaging Investments overwegen een vrijwillig voorwaardelijk overnamebod op VPK Packaging Group NV

Auriga Finance S.A. (Auriga) en Stichting Administratiekantoor Packaging Investments (STAK PI) maken vandaag hun intentie bekend om een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod uit te brengen op VPK Packaging Group NV. Het voorgenomen overnamebod heeft betrekking op 754.100 aandelen ofwel 8.6% van de totaliteit van de aandelen VPK Packaging Group NV, zijnde alle aandelen die het maatschappelijk kapitaal van VPK Packaging Group NV vertegenwoordigen en die nog niet in het bezit zijn van Auriga en STAK PI of met hen verbonden personen (met inbegrip van VPK Packaging Group NV).

De bieders menen dat gelet op de beperkte free float en de lage liquiditeit een beursnotering niet langer zinvol is voor VPK Packaging Group NV en willen via het bod dan ook een delisting bekomen.

De voorgenomen biedprijs bedraagt EUR 33 per aandeel in contanten. Deze biedprijs vertegenwoordigt een premie van 20% ten aanzien van de gewogen gemiddelde beurskoers over de afgelopen 2 maanden.

Het voorgenomen bod is onderworpen aan de voorwaarde dat Auriga, STAK PI en de met hen verbonden personen na afloop van het bod minstens 95% van de aandelen van VPK Packaging Group NV in bezit hebben.

Auriga en STAK PI hebben de intentie om over te gaan tot een uitkoopbod in de zin van artikel 42 e.v. van het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 op de openbare overnamebiedingen (het Overnamebesluit) en artikel 513 van het Wetboek van Vennootschappen voor zover aan de vereiste voorwaarden is voldaan.

Gelet op het feit dat STAK PI VPK Packaging Group controleert zijn de bepalingen voorzien in artikel 20 en volgende van het Overnamebesluit van toepassing. In dit verband hebben de onafhankelijke bestuurders van VPK Packaging Group Petercam aangesteld als onafhankelijk expert ten einde het verslag vereist door artikel 23 van het Overnamebesluit op te stellen.

Auriga en STAK PI bereiden op heden een formeel overnamedossier voor ter indiening bij de FSMA overeenkomstig artikel 6 van het Overnamebesluit.

Indien zich bijkomende relevante feiten zouden voordoen of indien in dit verband een beslissing zou worden genomen zullen Auriga, STAK PI en VPK Packaging Group NV het publiek daarvan in kennis stellen overeenkomstig de toepasselijke regels ter zake.

COMMENTAAR

Er komt dus een overnamebod op de Oudegemse papier- en kartonfabrikant VPK vanuit de familie Macharis die altijd al een controlerend belang had in de groep. Dit bedraagt op dit ogenblik na de vele inkopen van aandelen gedurende de voorbije jaren al 82,1%. Het van de beurs halen is dus echt geen verrassing.

Het aantal op de beurs verhandelde aandelen was trouwens steeds beperkt en bovendien vergt een beursnotering een pak bijkomende dure administratieve vereisten zoals bijvoorbeeld kwartaalresultaten. Een delisting van VPK zoals men dit in mooi Vlaams noemt is dan ook niet onlogisch.

Een twintig jaren geleden was het onder impuls van een aantal mensen uit de financiële sector, waaronder de Latemse zakenadvocaat Louis Verbeke, bon ton. Het heeft de financiële sector veel geld opgebracht en zorgde ook voor extra kapitaal voor de bedrijven.

Het vet is hier echter van de soep en gebleken is dat de beurs is verworden tot een soort casino dat onderhevig is aan de soms amper verstaanbare grillen van allerlei immens grote kapitaalgroepen uit vooral de Londense City en Wall Street in New York.

VPK en de familie Macharis volgen nu dit voorbeeld van o.m. Omega Pharma van Marc Coucke. Auriga Finance SA (1) is een typisch Luxemburgse familieholding, terwijl de Stichting Administratiekantoor Packaging Investments een Nederlandse financiële structuur is die bij Belgische industriële families nogal populair is. Onder meer doordat dergelijke stichtingen geen jaarcijfers moeten publiceren.

Aan het industriële beleid van VPK Packaging zal men hierdoor niets wijzigen. “We blijven lokaal verankerd”, aldus CEO Pierre Macharis. VPK is de voorbije vijftien jaar uitgegroeid tot een echte Europese speler met bedrijven in o.m. Nederland, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Pierre Macharis: “We doen dit overnamebod niet via het bedrijf zelf maar via de familie. De reden is dat we zo het bedrijf niet extra belasten met deze overnamekosten zodat VPK verder kan investeren in het constant vernieuwen van haar bedrijven. Ook de plannen in Straatsburg met ons nieuw papierfabriek UMP Stracel gaan nogal wat geld vergen. Dat kan nu zonder problemen doorgaan. Bovendien zal VPK ook geen eigen aandelen maar moeten inkopen en dat is toch ook een besparing van al gemakkelijk jaarlijks tot 2 miljoen euro.”

Het overnamebod zelf lijkt zo te zien geen problemen te gaan opleveren. Pierre Macharis: “We bieden 30% meer dan het aandeel nu staat. We zijn in 1999 tegen 29 euro naar de beurs gegaan en bieden nu 33 euro. En als je alles bekijkt doen wij hier een beter bod naar de aandeelhouders dan vele anderen die in ons geval zijn.”

In totaal dienen de twee familiebedrijven dus maximaal 33 euro maal 754.100 aandelen op te hoesten of 24,88 miljoen euro. Naast de familie heeft immers ook VPK 8,8% van haar aandelen in eigen bezit. Maar die 24,88 miljoen wordt zeker minder daar het een klassiek fenomeen is dat niet alle aandelen worden aangeboden bij dergelijke delistings. In De Tijd stelde Pierre Macharis deze operatie te zullen betalen via een banklening.

Willy Van Damme

1: De Luxemburgse holding Auriga Finance SA heeft niets te maken met de Franse financiële dienstengroep Aurige Finance SA.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s