Een tweede Belg gedood in Syrië

Na de Belgische Syriër Ghassan Mohammed Zlito die al gedood werd op 11 augustus 2011 stierf op 20 augustus van dit jaar voor zover geweten een tweede Belg in de Syrische burgeroorlog. Het betreft hier de 32-jarige Hamdi Mahmoud Saad die al wat jaren in België verbleef en er blijkbaar ook een gezin had gesticht. Het verhaal staat vandaag in Het Laatste Nieuws en is van de hand van Guy Van Vlierden.

Hij was origineel afkomstig uit de omgeving van de Syrische havenstad Latakia waar er tot heden amper een schot werd gelost of een betoging tegen Assad plaats had. Het wordt integendeel gezien als een centrum waar de regering populair is.

Hamdi Mahmoud Saad

Hamdi Mahmoud Saad samen met vermoedelijk zijn zoontje in een Belgisch winkelcentrum in betere tijden.

Veel is over de man niet geweten, ook niet waar hij juist sneuvelde. Mogelijks in het plaatsje Rabiah op een 20 km van de stad Hamah in de provincie van Latakia. Het ligt niet ver van Houla. Zijn overlijdensbericht verscheen op salafistische websites zonder daarbij veel details te geven.

De foto is wel opmerkelijk. Hier geniet hij samen met zijn zoon van de kerstsfeer. In Syrië ging hij vechten met mensen die zoals in het ‘onafhankelijke’ Tsjetsjenië, Afghanistan en Saoedi-Arabië elke kerstsfeer willen verbieden.

Het toont hoe een vriendelijk ogende vader en echtgenoot mits de nodige omkadering kan uitgroeien tot een extremistisch moordmachine. Een drama. Het verhaal bewijst nogmaals de kracht van de propagandamachine die de VS, Israël en Saoedi-Arabië hier in stelling brachten. Met hulp van o.m. een Amnesty International en Aljazeera.

De eerste dode

Wat betreft de eerdere dood van Ghassan Mohammed Zlito blijft er nu een jaar later nog geheel onduidelijkheid. Hij zou een textielhandelaar uit Elsene geweest zijn en afkomstig van Bdama, een stadje aan de grens met Turkije. Hij werd volgens het verhaal van zijn weduwe door de Syrische veiligheidsdiensten doodgeschoten op zijn balkon.

De Syrische regering omschreef hem in mei dit jaar tijdens een zitting in de VN als een terrorist. Zowel zijn weduwe als Buitenlandse Zaken ontkenden dit maar gaven wel toe dat hij het verzet hielp. Hoe was echter onduidelijk. En wat een handelaar gaat doen in wat toen al een oorlogszone was is een te stellen vraag. Aan textielhandel doen lijkt mij er toen geen goed idee.

Men kan verder alleen maar medelijden hebben met de nabestaanden van Hamdi Mahmoud Saad en diegenen die eventueel vielen of gewond raakten door zijn kogels. Oorlog is onvoorstelbaar afschuwelijk en dit verhaal en die foto toont dat ten volle.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Een tweede Belg gedood in Syrië

 1. Het ongelooflijke is gebeurd: Amnesty International heeft zich op 27 augustus 2012 uitgesproken tegen de steun die door de VS, Turkije, Saudi-Arabië en Qatar wordt gegeven aan de Syrische opstandelingen vanwege grove mensenrechtenschendingen. Vanzelfsprekend is dit bericht niet afkomstig van de Amerikaanse propaganda-tak van Amnesty International. Lees er meer over op:

  http://livewire.amnesty.org/2012/08/27/amnesty-calls-on-un-to-stop-the-us-qatar-and-turkey-funding-and-arming-syria-rebels/langswitch_lang/en/
  Waterput 3
  Antwoord:
  Een merkwaardige en mij nog onbekende dus totaal nieuwe ontwikkeling. In mijn ogen blijven ze wel de smeerlappen en medeplichtigen aan massamoord. Ik wist wel dat er binnen AI over deze zaak grote ruzies waren en blijkbaar was hun eerdere houding niet langer houdbaar.
  Deze organisatie organiseerde wel betogingen voor Al Qaeda. Onvergeeflijk en onvergeetlijk. Bedankt voor deze informatie.
  Het blijkt volgens een bericht van Associated Press gepubliceerd op de website van de Montreal Gazette om een nepbericht te gaan door buitenstaanders geplaatst op de website van AI. Deze werd door AI onmiddellijk verwijderd. Amnesty blijft die rebellen dus steunen. Bij het onthoofden?
  Willy Van Damme

  • Als ik de link probeer te openen krijg ik de website van A.I. met de text ‘Oh no! You’re looking for something which just isn’t here!’. Mogelijk omdat ik in de UK woon en omdat daar hun hoofdkwatier zit?
   Gerrit
   Antwoord:
   Ik heb dat nog niet kunnen onderzoeken wegens een gebrek aan tijd. Dat AI pas nu zou oproepen om wapenleveringen aan die Syrische rebellen te stoppen zegt feitelijk alles. Naar Den Haag met die rotzooi.
   Het blijkt nu om een nepbericht te gaan door buitenstaanders geplaatst op de website van AI. Deze werd door AI onmiddellijk verwijderd. Amnesty blijft die rebellen dus steunen. Bij het onthoofden?
   Willy Van Damme

 2. Dat iemand een Belgisch paspoort heeft wil nog niet zeggen dat hij Belg is. Ik zelf ben in Nederland geboren, maar voel me geen Nederlander. Ik voel me wel verbonden met de Amsterdammers, maar daar wonen er niet veel meer van in Amsterdam. Was het leven nog maar als vroeger, denk ik soms wel eens.
  Gerrit
  Antwoord:
  Officieel wel natuurlijk. Maar wat is een Belg?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s