Omhelzen

De Britse journalist Robert Fisk, correspondent voor het Midden-Oosten van de Engelse krant The Independent was recent op bezoek in Syrië en was er in de stad Aleppo mee aan de frontlijn, niet aan de kant van die salafistische rebellen zoals zijn meeste collega’s van de westerse media maar aan de andere kant, het Syrische leger. Het geeft dus een voor onze media uniek beeld.

Onder invloed van de bergen propaganda in onze media heeft hij het duidelijk ook soms moeilijk om zijn eigen ogen te geloven. Maar hij ziet inderdaad mensen die, eens die rebellen gevlucht of gedood, het Syrische leger verwelkomen zoals dat gaat met bevrijders, met omhelzingen. Alles in scenes die naar hij schrijft onmogelijk getrukeerd zijn.

Hij ziet ook met eigen ogen hoe burgers de soldaten tips geven over waar rebellen zich schuilhouden en die deze rebellen, buitenlanders en mensen van de ‘boerenbuiten’ zoals zij ze noemen, haten. In zijn verhaal is er sprake van veel Turken die meevechten naast dan mensen met ‘rare’ Arabische accenten. Ook komen er weer Belgische wapens ter sprake.

De opstand in Syrië is, naast het dominerende geostrategische aspect, sociologisch te typeren als een van het platteland versus de modernere meer seculiere steden. Op het platteland hebben veelal conservatieve door het salafisme beïnvloede predikanten immers nog grote invloed. In de steden is dat veel minder het geval.

In het geval van Damascus en Aleppo is er dan ook in essentie sprake van een aanval van buitenstaanders, niet van een opstand van de stedelingen zelf. Dat is ook de reden waarom die rebellen in Damascus moesten vluchten. Ze hebben er praktisch geen voedingsbodem.

Ook in Aleppo hebben ze het lastig. Alleen de nabijheid van Turkije met zijn wapenopslagplaatsen maken het verjagen van die rebellen een pak lastiger dan in Damascus.

Het interessante verhaal is te lezen op dit adres: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/robert-fisk-they-snipe-at-us-then-run-and-hide-in-sewers-8063515.html

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s