Succes aan de Dender

Nu vrijdagavond is het in Dendermonde opnieuw tijd voor de Walking Dender, zowat de officiële start van de Dendermondse kermisweek die traditioneel op de donderdag nadien afsluit met Katuit, de historische reuzenommegang.

Feestcomité

Een vijf jaar geleden werd in Dendermonde mede onder impuls van de toenmalige schepen voor Feestelijkheden Thérèse Van Gucht (CD&V) ook voor Dendermonde-Centrum een feestcomité opgericht. Dit in navolging van de andere gemeentelijke centra die onder oud-burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) allen een beter gestructureerd feestcomité kregen.

Walking Dender 2011

De Walking Dender groeide op een paar jaar uit tot een zeer populair evenement.

Voorheen was het organiseren van feesten in het stadshart een zaak van de dienst Toerisme en Stadspromotie, eerst onder leiding van Franki Hervent en nu van Patrick Segers. Dat ging wel, maar een los ervan werkend comité zou, dacht men, meer elan geven.

De start was een beetje moeilijk vooral als gevolg van enkele persoonlijke tegenstellingen maar op die vijf jaar is het feestcomité ook hier volwassen geworden. De Dendermondse kermis die, op Katuit na, sinds het verdwijnen van de Begijnhoffeesten praktisch morsdood was, is terug springlevend, dankzij die mensen van dat comité. Men mag er fier over zijn.

Groepsfoto 2009 Feestcomité Dendermonde Centrum

Het Dendermonds Feestcomité is vijf jaar oud en mag fier zijn op haar palmares.

De Dender staat centraal

Vooral de Walking Dender van vrijdagavond blijkt hier een echt schot in de roos. Het is een markt met allerlei eet- en drankkraampjes rondom de oude Dender in het centrum. Waarbij de lokale horeca hapjes voor een klein prijsje presenteert en de verenigingen vooral zorgen voor de drank. Met daarbij dan nog een kunstmarkt. Het werd een ideale ontmoetingsplek aan het water. 

Rein Macharis, lid van het feestcomité: “Toen wij vijf jaar geleden begonnen hadden wij 18 kraampjes van verenigingen en de horeca. Bovendien was het bij de start die avond aan het regenen. Gelukkig heeft de fuif op de Grote Markt de dag nadien de boel toen gered.” Maar het concept had wervingskracht en dat bleek.

Rein Macharis

Rein Macharis van het feestcomité ziet de belangstelling elk jaar nog toenemen.

De jaren nadien steeg het aantal kraampjes gestaag, namen dus meer horecazaken en verenigingen deel en groeide ook de kunstmarkt. Vorig jaar was het zelfs op sommige plaatsen al erg druk. Het toonde dat de Walking Dender een blijver is, eentje voor lang. Het kreeg, terecht, begin dit jaar de persprijs voor sociaal en cultureel werk 2011.

Grote interesse

Rein Macharis: “Wij zitten nu al aan 60 kraampjes en dat is zowat het maximum. Het mag niet te druk worden willen we het ook gezellig houden. Wij moesten dit jaar zelfs deelnemers weigeren. Wij zijn nu aan onze vijfde editie toe en we gaan dan ook wat extra doen.”

Zo zal op de Oude Dender zelf zowel een beiaard als de Jeggpap Jazzband spelen, twee typische Dendermondse muziekfenomenen. Verder zijn er toeristische rondvaarten met de boot Ros Beiaard en zal er boven de Oude Dender door acrobaten aan koorddansen en andere kunstjes gedaan worden.

Staf Vinck

Staf Vinck helpt mee de kunstmarkt in goede banen te leiden.

Want de filosofie achter de Walking Dender is ook steeds de integratie van de Oude Dender in het stadsleven geweest. En dus zoekt men de Dender op. Eerst schuchter met rubberbootjes van de brandweer, daarna met de pedalo’s en nu ook nog met die boot van reder Rodimo.

Kunstmarkt

Ook de kunstmarkt krijgt dit jaar een extra elan. Zo zal ze dit jaar op twee plekken actief zijn waarbij de traditionele stek rond het standbeeld van Franz Courtens behouden blijft. Hier tonen een aantal leden van de Kunstraad hun kwaliteiten aan het talrijke publiek.

Kunstmarkt 2010 - Martin Claessens & Staf Vinck

Een piepklein Montmartre onder de kastanjebomen en langsheen de Dender. Naast dan het standbeeld van impressionist Franz Courtens, geestelijke vader van de Dendermondse schilderschool.

Keramist Staf Vinck van de Kunstraad: “Daarnaast komt er aan de Denderbrug nog een extra kunstmarkt waar ook twee steenovens specifiek voor het bakken van rakukeramiek komen.

Raku is een eeuwenoude Japanse baktechniek die mooie heel speciale resultaten geeft. Ook zal de Buggenhoutse keramist Guido Van Keer met een aantal kunstenaars uit Buggenhout er zich presenteren.”

Walking Dender zal dit jaar mits goed weer dan ook opnieuw een groot succes zijn. De dag nadien is er dan op de Grote Markt met dj’s de al even klassiek geworden grote openluchtfuif. Iets voor feestneuzen en nachtuilen. Met op zondagochtend om wakker te worden dan een dansinstuif met daarbij zumba en de jongeren van Moving Baasrode met hun rope skipping.

Een aantal van hen zijn trouwens juist terug van het wereldkampioenschap Rope Skipping in Florida waar ze eventjes 11 medailles wisten te bemachtigen. Waaronder gouden, zilveren en bronzen. Ze deden het dus in die zin wel wat beter dan onze olympiërs in Londen. Misschien is het dan zondag de tijd om dat op gepaste wijze te vieren.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s