Raaskallen met het wijsvingertje

Het is me wat, drie Russische dames worden wegens het ontheiligen en het zingen van een anti-religieus lied aan het altaar van een kathedraal voor de strafrechter gedaagd en kijk, al onze Westerse regeringen en media staan luidkeels te schreeuwen alsof Rusland nu plots een dictatuur is.

Daar is Jozef Stalin

Yves Desmet roept in zijn editoriaal van zaterdag zelfs de herinneringen op van de stalinistische processen van 1936. Kan het gaan ja. Of de man zit bewust te liegen dat het klettert of hij kent er niets van.

Wat die punkband – als je dat geschreeuw zo mag noemen zonder een echte punkgroep als The Kids te beledigen – heeft misdaan zal in elke normale rechtstaat bestraft worden, Hier misschien met een gemeentelijke boete en elders met een voorwaardelijke celstraf. Maar straf is logisch. 

In Rusland kregen ze in eerste aanleg 2 jaar effectief. Wat in mijn ogen (veel te) zwaar is. Maar ze zijn in beroep gegaan en daarna is er nog zoiets als Cassatie. Het is dus afwachten wat het wordt.

Maar neen, in het westen ageert men volop tegen het Rusland van Poetin. Voor Yves Desmet is Poetin gewoon een nieuwe Jozef Stalin. Of hoe een journalist zich hopeloos belachelijk maakt.

Populair als tandpijn

Maar als dit toch met het verbieden van dissidentie te maken heeft, waarom werden ze dan voorheen geheel getolereerd? Ze zijn immers al meer dan een jaar bezig onnozel te doen. Waarom bestede ook de Russische media dan aandacht aan dit verhaal? Zeker als we onze regeringen en napratende media moeten geloven dat persvrijheid in Rusland dood is. Die is echter niet meer dood dan in het westen!

De realiteit is dat zelfs de door de VS betaalde Russische oppositiegroepen zich grotendeels distantieerden van die Pussy Riot. Ook in de Financial Times moest men dit weekend toegeven dat ze in Rusland zo populair zijn als kiespijn.

Maar het gaat hem hier niet over een punkband en de straf die ze kregen. Het gaat hem niet over de vrijheid van meningsuiting of welk hoogstaand ideaal waar het westen tot vervelends toe mee komt zwaaien.

Rusland ligt samen met o.m. China in de weg van de westerse agressie en dient alleen daarom dus zwaar aangepakt. Daarover gaat het en de rest is prietpraat, Pussy Riot is gewoon het gebruikelijke excuus waarmee men Poetin wil slaan.

“Dit regime (het is in zijn ogen geen regering maar een verachtelijke bende) verdient een krachtige veroordeling van alle democratische staten”, klets Desmet uit zijn nek. Democratische staten?

De pot en de ketel

Met een Groot-Brittannië dat nog maar enkele dagen geleden dreigde de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te bestormen? Of een VS die om de haverklap met telegeleide bommen mensen vermoord die men nooit zelfs maar in beschuldiging stelde?

Wat is het ergst, Pussy Riot of die twee voorbeelden? En men kan zo nog heel lang doorgaan met massa’s voorbeelden te geven zoals de onverbloemde westerse steun aan Israël. Maar daarvoor hebben onze media of een Yves Desmet meestal niet de minste interesse.

Zo kreeg Nabeel Rajab, een politiek opposant, op 16 augustus, de dag voor het vonnis van Pussy Riot, in Bahrein drie jaar cel wegens zijn politieke activiteiten. Nadat hij voorheen al herhaalde malen door de lokale veiligheidsdiensten was geslagen en celstraffen kreeg. Het handhaven van de oerconservatieve koninklijke orde doet men daar trouwens met Belgische pantserwagens.

Het verhaal van Rajab was geen nieuws voor De Standaard of de rest van onze media. Alleen De Morgen bestede er een stukje van 1635 tekens aan. Je zag het amper staan in de krant. En de westerse regeringen? Deze zwegen als vanouds. Het is in deze kwestie dan ook de westerse pot die de Russische ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Syrië

En in Europa zijn er de voorbije jaren ook vele dergelijke politieke processen geweest waartegen nooit protest kwam. (1) Zo kreeg de Oostenrijker Gerd Honsik op 27 april 2009 zomaar eventjes 5 jaar cel voor het verspreiden van Nazi-propaganda en het ontkennen van de holocaust.

Maar deze hetze in de media heeft natuurlijk alles te maken met de huidige toestand in Syrië waar men de regering wil vervangen door een die braaf aan de Israëlische leiband loopt. Zowel Yves Desmet in de Morgen als de Financial Times verwezen in hun editoriaal trouwens naar de voor hun onaanvaardbare houding van Rusland in die kwestie.

Men kan er gif op nemen dat moest Rusland hier niet dwarsliggen dat Yves Desmet & Co aan gans die zaak van Pussy Riot geen woord hadden vuil gemaakt. Het verhaal had in zijn krant maximum tien regels gekregen, niet meer. Juist zoals Hillary Clinton er geen enkele aandacht zou voor gehad hebben.

Typerend is dat de Financial Times het in haar berichtgeving zaterdag had over het Russische ‘onafhankelijke Levada Center’ dat opiniepeilingen beweert te doen. Het Levada Center is een van die Russische clubjes die kan genieten van massa’s Amerikaanse dollars.

Onafhankelijk? Voor onze media uiteraard wel. Had het Levada Centre echter geld gekregen van het Kremlin dan had men het of nooit vernoemd of pikzwart gemaakt. Dat is het niveau.

Raaskallen met het wijsvingertje, dat is het. Wat echter als het Kremlin of Beijing ons rechtstelsel aanwrijft dat witteboordencriminaliteit hier amper of niet gestraft wordt? Of omdat Goldman Sachs in de VS nooit voor de strafrechter komt?

Of omdat dit ook al decennia waar is voor onze Antwerpse diamantairs? Of omdat de corrupte praktijken van de Britse wapenindustrie ongestraft blijven? Doen Rusland of China dat? Neen, zij bemoeien zich niet met onze zaken.

Willy Van Damme

 

1: De website Global Research maakte een lijstje van tot enkele tot jaren celstraffen veroordeelde Europese politieke opposanten. Het is te vinden op dit webadres: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=32395

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s