Fatah Al Islam–De Belgische connectie

Een van de meer duistere episodes uit de recente geschiedenis in het Midden-Oosten is het plots verschijnen en weer verdwijnen van de beweging Fatah al Islam in Libanon. Daaraan blijkt nu een Belgisch luik verbonden met opnieuw in een centrale rol Bassam Ayachi, de voornaamste Belgische contactman van Al Qaeda.

Deze Fatah Al Islam werd plots beroemd toen ze midden mei 2007 het grote Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el Bared bij de Libanese havenstad Tripoli bezet hielden en 4 maanden lang weerstand boden tegen het Libanese leger.

Volgens de Amerikaanse journalist  Seymour Hersh, die goed de Libanese politiek kent, werkten die in nauwe samenwerking met de Saoedi’s, de VS met vicepresident Dick Cheney en de regering gesteund door Saad Hariri, de in Saoedi-Arabië geboren zoon van de vermoorde Rafik Hariri. (1)

Vanuit Israëlische en Saoedische kringen poogde men dit te bestrijden en stak men het op Syrië. Feit is echter dat Shaker al Abssi, de stichter van Fatah al Islam, op 10 december 2008 in Damascus om het leven kwam tijdens een gevecht met de Syrische veiligheidsdiensten.

Bovendien was zijn zus Wafi Abssi voordien betrokken bij de dodelijke bomaanslag van 27 september 2008 in Damascus waarbij zeventien burgers het leven lieten. Alle Arabische landen veroordeelden nadien die zelfmoordaanslag, behalve… Saoedi-Arabië. Volgens de Syrische veiligheidsdiensten was de chauffeur van die bomauto trouwens afkomstig uit Saoedi-Arabië.

Een van de figuren die meevocht aan de kant van die Fatah Al Islam is een zekere Abu Yarub al Manbaji, een uit Aleppo afkomstige Syriër die zich een twintig jaar geleden in ons land vestigde en hier in contact kwam met zijn landgenoot Bassam Ayachi en zijn Belgisch Islamitisch Centrum, een franchise van Al Qaeda.

Volgens die bronnen waaronder een artikel van Guy Van Vlierden in Het Laatste Nieuws vertrok hij in 2005 naar Irak om er te gaan vechten aan de kant van aan Al Qaeda gelinkte salafistische groepen. Waar hij dan in 2006 de opdracht kreeg van Abu Musab al Zarqawi, sterke man van Al Qaeda in Irak, om naar Syrië en Libanon te trekken om er Fatah al Islam mee op te richten. Van Vlierden baseerde zich hierbij op een soort intern overlijdensbericht van die salafisten.

Volgens deze berichten zou hij tijdens zijn poging om Libanon te ontvluchten zijn gedood. Belangrijk hierbij is om goed de tijdlijn in dit dossier in de gaten te houden. In de zomer van 2006 viel Israël namelijk Libanon binnen in de hoop Hezbollah militair uit te schakelen.

Dat faalde zodat men in de herfst van 2006 een nieuwe strategie diende op poten te zetten. Waarbij men zich in essentie ging steunen op de politieke islam in Syrië. De stap naar Fatah al Islam en figuren als Bassam Ayachi was dan een logische zet.

Het verhaal is belangrijk omdat het gebaseerd is op een soort van interne salafistische bronnen die aantonen dat Fatah Al Islam een franchise was van Al Qaeda. Iets waarover geen 100% zekerheid was. Daardoor toont dit verhaal ook aan dat Al Qaeda al vanaf begin 2007 samenwerkte met de veiligheidsdiensten van Saoedi-Arabië en de VS en dus ook met Israël. Wat klopt met de tijdlijn gegeven door Seymour Hersh.

Het is in die zin opmerkelijk dat de Belgische overheid en onze media relatief lief zijn voor Bassam Ayachi. Terwijl de VS de uitlevering vraagt van de hier nog steeds gevangen zittende Tunesiër Nisar Trabelsi laat de VS Bassam Ayachi rustig zitten. En nochtans is de link tussen Ayachi en Al Qaeda overduidelijk. Maar bovenstaande conclussie maakt dat plausibel.

Bovendien werd zijn zoon Abdelrahman recent tijdens een terrorismeproces in Brussel bij verstek 8 jaar aangemeten voor het plannen van terreuraanslagen. Bij verstek want de man speelt nu vrijheidsstrijdertje in Syrië. Met als vraag hoe hij België ondanks die zeer zware beschuldigingen kon ontvluchten. De veiligheidsdiensten moeten hem toch onder toezicht geplaatst hebben. Geen enkele jihadist die vanuit Europa of de VS richting Syrië vertrok werd tot heden echter aan de grens aangehouden. Wat vragen oproept. Kregen ze allen soms een ticket enkele reis naar Turkije of Libanon?

Terwijl bijna iedereen in de politiek en media moord en brand schreeuwt over Fouad Belkacem en hem of levenslang in de cel wil of het land uitgezet, eist men dat niet van Bassam Ayachi. Evenmin dat men voor hem een celstraf vraagt. De man zit gewoon braaf in Brussel te speuren naar nieuwe jihadisten.

Annemie Turtelboom

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) onderneemt publiek geen stappen tegen Bassam Ayachi, franchisehouder voor België van Al Qaeda. Waarom?

Dit terwijl Fouad Belkacem, wiens nationaliteit men dus wil afnemen, in België is geboren en Bassam Ayachi van geboorte Syriër is. Men laat hem gewoon met rust en hij mag zich dus van onze overheid en pers zo te zien verder amuseren.

Ditmaal geen Filip De Winter of Bart De Wever die zich boos maken of een der editorialisten die uitvliegt.  En Annemie Turtelboom, minister van Justitie, die deze keer zwijgt alsof er geen enkel probleem is.

Fouad Belkacem organiseerde enkele extremistische minibetogingen en lanceerde zeer wansmakelijke oproepen, Bassam Ayachi hielp minstens via zijn organisaties indirect bij vele moorden, o.a. in Afghanistan, Irak en nu Syrië. Hij plande vroeger bovendien ook aanslagen in Europa.

Wat een normaal denkend mens natuurlijk vragen doet stellen naar het waarom. Krijgt die man soms bescherming? En zo ja, op wiens bevel?

Willy Van Damme

1) Zie hiervoor het op deze blog op 7 juli geplaatste verhaal ‘jaren vooraf gepland’ waarin dit artikel ‘The redirection’ van Seymour Hersh van 5 maart 2007 uitvoerig wordt besproken. De lectuur van het artikel van Seymour Hersh is essentieel om de huidige politiek in de regio en de oorlog om Syrië te begrijpen. Het is alsof de man helderziende is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s