Discussie over kandidatuur

Er is discussie ontstaan rond de kandidatuur van Els Sinnaeve voor de N-VA voor de komende Dendermondse gemeenteraadsverkiezingen. Ze staat er op de 27ste plaats. Deze is op dit ogenblik nog steeds lid voor de N-VA van de Lebbeekse OCMW-raad en was voorheen lid van het Vlaams Belang.

Maar om lid te zijn van een gemeenteraad of OCMW-raad moet men woonachtig zijn in de gemeente waar men zetelt. Hetzelfde voor wie nu kandidaat wil zijn op een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij moeten ten laatste op 1 augustus in de gemeente wonen.

De heisa ontstond toen het Lebbeekse gemeentebestuur via Facebook ontdekte dat ze alhoewel lid van de Lebbeekse OCMW-raad stiekem in Dendermonde woonde. “Ze had haar verhuis naar ginds bij ons niet gemeld”, aldus burgemeester François Saeys (Open VLD). Die stuurde op 10 augustus over die kwestie een persbericht rond.

François Saeys

“Els Sinnaeve hield haar verhuis van Lebbeke naar Dendermonde voor onze diensten hier geheim”, stelt burgemeester François Saeys.

Waarna enkele uren later de N-VA plots ook een persbericht rondstuurde waarin zij haar bedankten voor haar ‘mooie’ werk en verder stellende dat zij zich op 9 augustus in Lebbeke had uitgeschreven. Zij ging volgens dit persbericht op de volgende OCMW-raad ook ontslag nemen. Daarmee blijkbaar bewijzend dat het gemeentebestuur gelijk had.

Maar haar officiële verhuis uit Lebbeke is, volgens de N-VA Lebbeke, echter een week na die laatste dag van 1 augustus nodig om in Dendermonde te kunnen verkozen worden en te stemmen. En dus officieel te laat.

In Dendermonde ergerde Marius Meremans, lijsttrekker voor N-VA, zich aan de heisa rond deze zaak: “Alles is volgens ons in orde en de wijkagent is komen kijken of ze er wel woont. De lijsten dienen pas op 14 september te worden ingediend en we kijken dan wel. Indien nodig kunnen wij die nog aanpassen. Bovendien zijn er toch wel belangrijkere zaken zoals ons programma, maar daarover gaat het niet. Dit is echt een detail.”

Probleem is natuurlijk dat in deze zaak hoe dan ook iemand binnen de N-VA liegt over deze domiciliëring. Het is of de N-VA Lebbeke, Els Sinnaeve of de N-VA Dendermonde. Vraag is ook of het ritselen met de domiciliëring zomaar een faits divers is, een pietluttigheid. De politiek lijkt er weinig mee gediend dat een gekozene liegt over zijn woonplaats. Geloofwaardigheid is zeker in de politiek zo te zien geen overboord te gooien luxe.

Marius Meremans

Marius Meremans, lijsttrekker voor N-VA in Dendermonde, ergert zich aan heisa en stelt dat met haar kandidatuur alles in orde is.

In Lebbeke wordt het al een tijd tussen N-VA en Open VLD hard gespeeld. De hier al te berde gebrachte zaak rond kunstschilder Tuur De Rijbel is er een voorbeeld van. François Saeys (Open VLD) en Karel Uyttersprot (N-VA), de plaatselijke sterke man, kunnen al een tijd zo te zien niet meer door een deur.

En zelfs zonder verkiezingen zou dit op lokaal vlak steeds een politiek probleem geweest zijn. Zie maar wat er deze legislatuur gebeurde met Bram Swaerts van de sp.a in de Buggenhoutse gemeenteraad.

Jozef Verhaeghen, een N-VA’er, lag op de loer, was eerste opvolger en hing het verhaal van diens geheim gehouden verhuis naar Antwerpen aan de grote klok. Einde Swaerts. Met als resultaat de terugkeer van Jozef Verhaeghen in de lokale gemeenteraad. Zo is de politiek. 

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s