De laatste Katuit

Het wordt deze maand een heel merkwaardige Dendermondse Katuit, de Reuzenommegang. Dit niet vanwege het karakter van de ommegang of iets dergelijks maar om totaal andere reden. Het wordt immers de laatste reuzenstoet die uitgaat onder leiding van intendant Franki Hervent, een figuur zo historisch bijna als die reuzen zelf.

Eigenzinnig karakter

Wie Katuit of Ros Beiaard zegt, zegt immers Franki Hervent en dat is in vele opzichten een der meest merkwaardige figuren die de stad telt. Een autodidact die min of meer per toeval in een ver verleden de toeristische dienst ging leiden. Toen een eenmansoperatie.

Franki Hervent

Franki Hervent stopt na dit jaar met Katuit. Samen met de Ros Beiaardommegang was die bijna synoniem met zijn persoon. Hij gaf ook de stedelijke Dienst voor Toerisme en Stadspromotie de schwung die het ook onder Patrick Segers wist te behouden.

En dat betekenende dat hij met kermis ook de reuzenstoet dan maar vorm moest geven. En dat was toen, meer dan veertig jaar geleden, vrij simpel. Je had de reuzen Mars, Indiaan en Goliath met daarnaast achterlopende een paar figuren die wat op trommels sloegen. Meer niet.

Miel Leybaert, een ander historisch stadsfiguur, was een van die trommelaars. En die vond zichzelf zo goed dat hij nadien de gebroeders Heuvinck vervoegde en mee de Jeggpap New Orleans Jazzband oprichtte. Nu vijftig jaar later is hij nog steeds de veel gelauwerde trommelaar van dienst bij de Jeggpap.

Speciaal soort hout

Ook Franki Hervent is uit datzelfde speciaal soort hout gesneden. Wat toen op een kwartiertje voorbij was en amper volk trok is nu een reuzenommegang met die drie reuzen welke ettelijke duizenden toeschouwers lokt. De stad loopt die avond letterlijk over van het volk.

Wie Katuit zegt, zegt feitelijk Franki Hervent. Hij maakte de stoet tot het centrale thema van de kermis. Het is een fenomeen met meer dan 1000 figuranten en medewerkers die ook bijna allemaal uit de stad komen.

Franki Hervent: “Vroeger moest ik zelfs in Hamme en Zele bij de jeugdbewegingen om figuranten gaan vragen. Nu komen massa’s mensen uit de stad smeken om als figurant mee te mogen doen. Er is nu al een grote wachtlijst. En we hebben zelfs 70 fakkeldragers. Het wordt daarom wat moeilijk voor onze mensen die de stoet leiding moeten geven.”

Miel Leybaert

Miel Leybaert begon meer dan vijftig jaar geleden als een der paar trommelaars die de drie reuzen begeleiden. Hier een recente foto van hem tijdens een optreden van zijn Jeggpap Jazzband in Blankenberge.

Ook op de Ros Beiaardommegang drukte Franki Hervent vanaf 1990 uitdrukkelijk zijn stempel. De drie ommegangen van 1990, 2000 en 2010 waren gemaakt zoals Hervent dat wou. Historische correctheid waren daarbij voor hem van minder belang dan wat hij zag als de kwaliteit van de praalwagens en het verhaal dat zij samen met de massa’s figuranten brachten. Hij wou iets wat hij als mooi zag.

Franki Hervent: “Ik ben ook dit jaar naar een aantal stoeten gaan kijken en de kwaliteit van veel van die wagens was gewoon slecht. Dunne houtplaten die onstabiel staan te wichelen en wat plastiek zoals daar zal je bij ons niet vinden. En de kenners zien dat. Neen, het moet kwaliteit zijn.”

Unesco Werelderfgoed

Feit is alleszins dat zowel de jaarlijkse reuzenstoet Katuit als de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang erg populair werden en een fenomeen zijn geworden dat de stad heel ver overstijgt.

Unesco - Koïchiro Matsuura geeft oorkonde - 3

Op 25 november 2005 kreeg Dendermonde in Parijs haar oorkonde van Koichiro Matsuura, secretaris-generaal van Unesco die de reuzen van Dendermonde en het Ros Beiaard uitriepen tot werelderfgoed. Wat niet kon zonder het jarenlange volgehouden werk van Hervent, de drive van De Batselier en het enthousiasme van de Dendermondenaars.

Het is mede dankzij zijn werk en dat van de vorige burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) dat zowel de drie reuzen als het Ros Beiaard in 2005 door Unesco, de culturele organisatie van de VN, werden uitgeroepen tot werelderfgoed. Een eretittel die kan tellen.

Maar samen met dat succes kwam ook de persoon van Hervent zelf ter discussie. Dat hij in 2000 op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen van Inzet, de lijst van De Batselier, ging staan zorgde al voor een eerste controversie. De politieke rivalen van De Batselier roken bloed.

Critici

Eerst was daar de zaak van de auteursrechten die vanuit o.m. CD&V werd opgeworpen. Als regisseur van de Ros Beiaardommegang en Katuit trok hij immers van Sabam auteursrechten, naast zijn wedde, en daarover maakte men veel herrie. De herrie viel stil eens CD&V in de meerderheid zat en hem vroeg om verder te doen.

En dan was er plots veel kabaal rond vermeende fraude en zelfs verrijking komende van opposanten van opnieuw De Batselier die dachten De Batselier zo zelf te treffen. Het werd een laag bij de gronds spektakel en een toonbeeld van een totaal fout gerechtelijk optreden.

Wat begon als een affaire tussen een er nu verdwenen medewerkster van de toeristische dienst en een schepen die het beiden op Hervent hadden gemunt, eindigde met een strafproces tegen Hervent.

DSCN2771

Franki Hervent drukte zijn stempel op Katuit en zorgde voor een grote opkomst. Het wordt zoeken voor een opvolger.

De dame die de documenten had vervalst bleef buiten schot, en hetzelfde voor de schepenen en directeur van Toerisme Oost-Vlaanderen die de opdracht hadden gegeven deze drie kleine facturen te vervalsen. Alleen tussenpersoon Hervent moest zich verantwoorden. Een puur politiek proces dat eindigde als een natte voetzoeker. De schade was er echter en is onherstelbaar.

Ook elders voor kringen van historici en een deel van de culturele sector was hij een favoriete schietschijf. Nog recent verscheen er in het maartnummer van Cronycke, het blad van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, een vlijmscherp artikel met als tittel “Katuit: van volkse ommegang tot vip-show”, waarin een zekere DD de Reuzenstoet van 2011 tot op de grond afbrak. Er bleef niets van over, zo bijtend was het.

Maar Franki Hervent negeerde naar buiten toe steeds deze kritiek en bleef, typerend voor zijn eigenzinnig karakter, aan de weg verder timmeren. Een weg zoals hij dat zag, niet zoals zijn tegenstanders dat wilden. Maar na meer dan 40 Katuiten geeft hij er na deze van donderdag 30 augustus de brui aan.

De reuzen Indiaan, Mars en Goliath samen met de pijnders

De reuzen Indiaan, Mars en Goliath werden mede dankzij het werk van Hervent uitgeroepen tot werelderfgoed van Unesco.  Ook de steun van Ath, waar men ook die reuzen en een Ros Beiaard heeft, was belangrijk. Die gaan wel elk jaar uit met de ducasse, de kermis. Hier de drie reuzen samen met een aantal pijnders, de dragers.

De jeugd staat centraal

Hij is dit jaar 66 geworden en ook voor hem lijkt het dus de periode van gaan aangebroken. Het wordt voor de nieuwe legislatuur die op 1 januari 2013 start dan ook een zoektocht naar een nieuwe geschikte persoon. Die zal men uiteraard vinden, maar of hij over die drive beschikt moet men nog afwachten.

Met deze nieuwe en voor hem dus laatste Katuit komt de nadruk te liggen op de jeugd. Met het bekende standbeeld De Dansende Kinderen van Jos De Decker als centraal gegeven. De ommegang zal zo te zien historisch ook iets correcter zijn dan de voorgaande. Ditmaal dus geen Karel V die voor een computerscherm zit.

Er zijn dit jaar ook een viertal nieuwe praalwagens met als thema’s Dendermonde als haven- en garnizoenstad, een evocatie rond 175 jaar spoorweg en een rond de verbouwing van de lakenhalle tot het huidige stadhuis. Met verder veel muzikale begeleiding, dansen van de dansgroepen Nele en Incar en – klassiek – de vendeliers van Reynout.

Het Ros Beiaard, Ommegang 2010

Franki Hervent was regisseur of intendant van de drie laatste Ros Beiaardommegangen. Ook dat dient als een succes gezien te worden.

Ook de show op de Grote Markt belooft als de voorgaande jaren spectaculair te zijn. Deze wordt dit jaar verzorgd door Circ’ulation Locale die circusacts en acrobatie een nieuwe invulling geeft. De groep kan dan ook qua optredens al een heel mooi palmares tonen. In Dendermonde brengen ze de show Perfect Storm.

Zo speelden ze al onder meer in de Olympia voor de vorige franse president Nicolas Sarkozy, voor ons vorstenpaar in het Koninklijk Paleis, op de winterspelen van 2006 in de Italiaanse stad Turijn en de wereldexpo van 2008 in het Spaanse Zaragoza.

Het wordt een show met veel jongleren, luchtacrobatie, dans, muziek, trampolinestunts en, op de fiets, om te eindigen een impressionant genoemde vuurshow. Voor de muzikale omlijsting zorgt oudgediende Ninovieter Johan Evenepoel. De wagenbouwer is zoals bij de vorige edities opnieuw Jo Vermeir en zijn team.

En alles eindigt zoals de traditie dat wil rond middernacht met een groots vuurwerk. Om daarna nog uren verder te gaan in de vele cafés waar het Ros Beiaardlied als vanouds zorgt voor heel veel enthousiasme.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s